CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, April 1, 2010

momentum cinta

aku bekas pelajar fizik masa sekolah2 dulu...
takat ambik MCE aje aliran sains...
jadi nak beri ulasan momentum dah tak berapa ingat
aku tahu , ini ade kaitan dengan pergerakan jisim 
@ apa2 yang diistilahkan...


lepas tu aku ambik HSC dalam bidang sastera
sebab tu aku major Geografi...
kalau di US subjek Geografi ni kira masuk bidang sains, betul tak?
aku tak pasti....sebab pernah aku ditawarkan buat Master - Phd dalam bidang Earth Science di US lepas aku buat first degree di USM dulu...
kalau tak kerana  Momentum Cinta sure 
aku terima tawaran USM tu dan akhirnya aku jadi
pensyarah di sana...
( surat tawaran masih aku simpan sampai sekarang!!! )


tapi kerana momentum cinta masa tu sangat kuat, 
sorang akan berada di utara, sorang akan berada ntah di mana
maka aku tolak tawaran itu!


kisah penggunaan perkataan momentum ini 
selalu disebut2 oleh bos aku....
( sebab dia bekas pelajar & guru sains )
momentum  merupakan pergerakan ....
mengikut hukum newton ....lupa dah....
( ade 3 hukum...wahai orang Fizik...
terutama Yunus Badawi - harap ko betulkan kalau salah  )


bos selalu sebut2 perkataan momentum -
kita kena ade momentum untuk melakukan sesuatu....
maknanya..............setiap pergerakan akan ade tindak balas!
kena gerak - gerak......& pasti ade tindak balas. - 
barulah ade hasilnya....




psssstttt: 

credit to my boss kerana
menggunakan perkataan momentum cinta




18 comments:

Atikah said...

salam kak,

momentum cinta... pergerakan cinta... betul ker?

saya pun bukan orang fizik...

sonata anak kancil said...

Atikah : tafsir kan sendiri..bagaimana keadaan orang sedang bercinta...tentu ade momentum kan?

ahmad humairi said...

momentum...pastikan jangan berdentum!

sI tEDI said...

momentum!!

selalu saya tulis dalam penulisan puitis saya..
walhal itu bahasa sainskan cikgu. he he he he

nadz said...

Salam,

Mama tak berapa tahu nak bagi pendapat tentang momentum ni..Subjek Fizik lagi mama tak tahu..
Momentum atau tidak..kerjaya guru teruskan jua..
Maka tanpa kita sedari telah ada momentum dalam tugas sehari apabila kepuasan terasa di hati.
w/salam

n@m@n said...

saya Fizik setakat SPM je..hehe

momentum ..dah lupa definisinya ;)

noor afzan said...

haha..
oo..momentum cinta gitu..

mama ju, said...

salam cikgu

Momentum cinta, ah sedap tajuk filem baru arahan Cikgu Sonata!

ONE ZABA said...

mula mula dapat memo...amaran la tu.

degil jugak baru la dapat surat cinta.... tindakan tattertib la..apa lagi.

tapi aku pasti tak ada kena mengena dengan momentum cinta.

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi: kalau mementum steady je..tak lah berdentum

sonata anak kancil said...

SiTedi : tak kisah nak guna...bahasa sains ke...jadilah bahasa sains, jika nak sasterakan nya jadilah bahasa sastera

sonata anak kancil said...

Nadz :betul gerak hati cikgu! kita kena ade momentum dalam diri...untuk bergerak @ maju dan akan ade feed-back...kalau tak dok takok lama je le

sonata anak kancil said...

Naman : ko bukak kamus wiki pulak ...

sonata anak kancil said...

Noor Afzan : yeeeah ...perlu ade...kalau tak cinta tinggal cinta aje le

sonata anak kancil said...

Mamaju : sungguh bijak mama memberi tajuk filem.....bos saya kata sedap nak buat tajuk drama!!! sebab tu sy tulis momentum cinta....

sonata anak kancil said...

OneZaba : tafsiran ko macam tu aku terima....memo dulu lepas tu beri cinta...habis la......!

Ayah Zain said...

Salam SAK

Momentum? aduh apa itu momentum. yang aku bisa ngerti mengapa pelajar sekarang udah kurang memntumnya ketika belajar. heheh

maiyah said...

momentum cinta yg bergetaran heheh