CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, April 5, 2010

settle semua......

hampir 12 jam aku di luar rumah hari ni...
keluar jam 6.45 pagi ke sekolah...
hari isnin kena lebih awal....hari ni ade assembly


kalau lambat alamatlah kete letak luar garaj...
lagi terok luar sekolah...
kerana cikgu2 lain akan memparkir 
di luar garisan tempat perhimpunan...halang garaj
lepas perhimpunan selesai , baru lah cikgu2 lain akan
alihkan kete mereka ke kawasan perhimpunan


tapi aku memang sentiasa awal !


selesai assembly...
alahai ade budak nak masuk lagi!
tengok2 budak keluar dari sekolah alam shah...
alasan tak sesuai duduk di asrama....
ibubapak dah puas memujuk....anak sulung...lelaki ...
ohhh...tak kuat! tak kental! alasan....
abang2 ade nak buli! ye ke??? ade hantu !


lepas habis urus budak ni...
ade pulak kes budak dengan cikgu...
bos pegi meeting...dia minta handle  .....
selesai....


habis kes budak ni...
lagi satu kes....
budak yang bermasalah dengan bapa tirinya....
panggil kaunselor uruskan...aku tukang dengar aje...
sebab kaunselor ade buat sesi kaunseling...


sampai  1 kelas PSK terpaksa minta cikgu relifkan...
nasib baik hari ni ade 1 kelas je...
3 kelas lagi diambil oleh cikgu pratikal..... 
relax sikit buat sementara 3 bulan!!!
tak ape la ....kalau tak...kes ni tak settle.......


habis semua ni....itu tak termasuk cikgu2 yang
"menganggu" / yang "menerjah" aku
yang mencelah  bertanya itu ini tentang budak2....
dalam masa yang sama...kerani jugak mencelah...


"cikgu, ni surat....." ....sain buku terima surat...
baca2...ok semua untuk makluman &
ade cikgu2 yang bertindak....
yang penting 9 hb April Jumaat
aku kena pegi ke Kem Lancang...Merlimau
wakil bos..bos cuti...!


makan time..... lebih kurang 11 pagi....terus makan tengahari....


masuk pejabat....settle kan semua yang patut....
pastikan senarai AJK lawatan ketua menteri 
sudah di fotostat untuk setiap ketua & pentadbir
ade mesyuarat guru pukul 2.45 petang...


tapi aku tak dapat attend meeting ni...
beritahu kat bos....sebab nak uruskan
fasal geran tanah di Jasin....


lepas zohor....pukul 2 petang....
aku berdesup ke pejabat tanah Jasin...
lebih kurang 22 km dari sekolah....
2.30 tiba pejabat tanah...jumpa orang berkenaan.....
alahai....sebab geran hilang ntah ke mana.....
masa sibuk2 berpindah randah....
ntah salah silap letak.....terpaksa la buat repot polis....


telepon  YDP PIBG...sebab beliau 
adelah timbalan ketua balai...
senang cite....okey cikgu datang jap lagi...saya ade
aku balik semula ke Ayer Keroh untuk buat laporan polis...
esok aje la kata pegawai tu hantar laporan ini....


lepas selesai buat repot...
teringat pulak suratkhabar tertinggal kat ofis 
sebab nak cepat tadi....
pegi ke sekolah semula....
tengok2 bos tak habis meeting dengan cikgu lagi!!!


keluar sekolah.... pegi Jusco pulak sebab 
nak beli satu sampul surat 
untuk tujuan mengepos barang....
apa tak nya....si Mohd suruh pos charger laptop dia yang tertinggal di rumah!!!


bila masuk Jusco..... 
terserempak pulak dengan agen insuran 
etiqa takaful  En Izhar...
aku memang berhajat nak jumpa dia...
nak claim masuk hospital hari tu....
lepas beli sampul surat.....jumpa En Izhar
berikan kepadanya bil2 berkaitan 
untuk dia uruskan claim..........
masa dah dekat 4.45 petang....
sempat ke nak pos laju untuk Mohd ni????


aku terus berdesup ke Pejabat Pos Besar....
tengok2 dah pukul 5.15....pejabat dah tutup!!!!
jawabnya esok aje lah suruh hubby poskan


aku keluar.....terus lalu ikut highway AMJ.....
jem pulak dah sebelum ke trafic light....
tunggguuuu.........akhirnya lepas la jugak...


lalu depan Astana Moda....adik beradik Kedai Jekel ....
hajat di hati memang hari ini nak beli sepasang kain....
nak hadiahkan kepada sorang kerani yang berpindah 
ke sekolah lain....


aku pun singgah la beli......sepasang....
selesai.....barulah nak balik ke rumah....


hujan pulak......jem sikit lalu ikut Bukit Piatu ni.....
hujan punya fasal....
sedang2 terhegeh2 nak kona kanan....hubby tepon....
takkan aku nak angkat......biar kan lah......


sampai rumah dah dekat pukul 6 .....
tengok2 hubby tak balik lagi...
tepon dia......awak nak capati ke???
nakkkkk..............


makan malam aku hari ni ialah capati.....
capati yang dibeli di gerai Jalan Tehel.....sedap! 
( malas nak snap gambar....
mana2 pun same je rupa capati ni....dengan kari daging )


mana tak lepak......lepas magrib tadi
nak bukak blog.....tenet pulak buat hal.....
songel betul......godak punya godak....berjaya
akhirnya dapatlah aku tulis N3 ini!!!!!

yang tersangattttttt la panjang lagi lebar....
itu sikit aku cite....ikut kan lagi la panjangggggggggg
penat baca ? penat lagi keje aku !!!

bye.....






32 comments:

piewahid said...

slm,
sabarlah cikgu, penat2 dapat pahala.... :D

Ayah Zain said...

Salam Sonata,

mak datok macam bertih digoreng. ermmm panjang ebar bercerita ni. Tak apa asalkan boleh release tension kan

fatehah said...

fuh. bdesup2 baca. baca pun dh penat. hehe. thank you umi bpenat lelah menjaga kebajikan kami. (tiba2 buat ayat terharu)

n@m@n said...

betul..orang yang baca pun rasa penatnya..hehe

nak jual tanah ke?hoho

sonata anak kancil said...

piewahid : begini la keje saya setiap hari di sekolah...keje luar tu bila ade je....jadi bila ade...letih la jawabnya...sebab semua nak di settle kan

cikgu_math said...

baca pun dah penat...
tak sanggup nak jadi cikgu besar-besar ni...penat!!!
Jadi cikgu kecil, walaupun badan bersaiz besarrrrrr!!!!!

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : lebih rancak dari bertih digoreng!!! AZ kan tau sape sy...ape bidang tugas sy ....

sonata anak kancil said...

Fatehah: tau takpe....jangan tak sedar pulak...semua nak disettle, nak di buat segera!!!

sI tEDI said...

cikgu, capati yg kat selekoh tu ke?

:)

Kenapa tak pos laju kat Pejabat Pos Jusco jek?

sonata anak kancil said...

Naman : penat baca? penat lagi menulis oiiii........he3x

jual tanah??? macam tu lah kira2nya

sonata anak kancil said...

Cikgu Math ; macam ni la keje2 sy setiap hari....tu yg rasa masa cepat sangat berlalu!!!

mana ade cikgu besar CM...cikgu kecik je.....dah tugas buat aje la

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

saya membacanya pun ikut ligat jugak
memang layak jadi cikgu
kalau lembab
hancusssssss
he he

Wassalam

sonata anak kancil said...

SiTedi : ye lah Si Tedi...yang gerai benggali tu kan??? kadang2 pegi...lama sy dah tak pegi, dulu2 masa anak sekolah kat MRSM selalu gak singgah....

sonata anak kancil said...

Rozali : malam ni , saya nak kasi semua orang tau kepenatan saya...
tapi...blogging ...ehhh ehhh ....berlonggok - tetap berlonggok!!!

manzlie said...

salam from Makkah..

salam cikgu sonata..

kalau CL tulis camni mau kena 3 pages...heheheh


waslm

sonata anak kancil said...

Manzlie :bukannya apa meluah kan perasaan.....memang penuh masa saya pada hari isnin ni ....mula2 malas gak nak tulis....bila dah tulis...terpanjang pulakkkkk.....ngehx3

1 hari punya cite...tulis 1 page la....ha3x

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

termengah2 saya baca entri akak ni.. fuhhh! saya yg penat.. hehehe

mama ju, said...

Salam Cikgu

Membacanya pun penat cikkgu....

Moga cikgu happy lalalala wpun kelamkabut dgn kerja.

Cikgu hebat boleh cover semua!

AISYAH HANI said...

Memang hari yang memenatkan bagi seorang Cikgu..

Cikgu Adham said...

salam.. huhuh sungguh tabah.. mantap sungguh rutin cikgu..

ahmad humairi said...

pandailah ko berlenggok..

simpati lak aku rasa.........

Nida said...

Yang tukang baca pun lelah, yang tukang taip lagilah

INTAN RH said...

byknya aktiviti cikgu utk hari semalam :)
moga terus cekal dan tabah

nza said...

fuh!!!!!penattttt...

sonata anak kancil said...

Mrs Fiza : nampaknya saya berjaya memenatkan orang!!! hu3x tak baik punya olang....ngeh3x

sonata anak kancil said...

Mamaju : macam tu lah Mamaju...kalau kat sekolah...orang yang letih tengok saya!!!

sonata anak kancil said...

Aisyah Hani : ni baru Isnin...yang lepas2 tu.....hari2 meeting...balik lewat...!

sonata anak kancil said...

Cikgu Idham : macam ni lah cikgu2 kat sekolah saya....ni sibuk pulak ketua menteri nak datang...alahaia...macam2 kena uruskan...termasuklah cikgu2 jugak!

sonata anak kancil said...

Cikgu Humairi : kenalah tulis dengan penuh kepenatan!!! nampaknya berjaya aku kasi orang penat baca!!!

sonata anak kancil said...

Nida ; mana tak penat...sebab tulis dengan gaya bahasa yang penat!!!so baca pun penat

sonata anak kancil said...

Intan RH: aktiviti sebelah petang saya terpaksa buat Isnin semalam jugak....hari lain pegawai tu outstation...patutnya dah lama buat...tapi tertangguh kerana ketidak suaian waktu sy dan pegawai itu

sonata anak kancil said...

Nza : ha3x....berjaya saya main bahasa penat.....baca pun penat loooo....