CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, February 20, 2010

Sepetang Sabtu....

Selamat petang semua...
Dah minum petang @ tea-time @ hi-tea....?

Terajin sikit tengahari tadi....sebelum pergi jemputan kawen maka....
dapatlah menyiapkan sedikit juadah untuk minum petang
& sebenarnya  bawak untuk Si Fahd....
bila tepon je...umi bawak makanan!
Ok - ok...umi buat apa2 aje...kalau tak - beli aje le....
biasanya memang masak la....
nasi ke dengan lauk kegemarannya ....dll


meat-balls
nampak macam berat aje makan tu........
sayur tu semalam punya yang makan bersama fish-fillets
meat-balls ni dimakan dengan sos tartar & sos chili

meat-balls ni senang je buat ....
daging kisar + kentang yang telah direbus +roti + bawang goreng + 
( jika ade daun saderi & daun bawang boleh la letak jugak  - tadi tak ade! ) + garam  
= bulat2kan ikut suke la + golekkan dalam bread-crumbs = goreng! siappppp..............
sayuran campur dicelur = cicah dengan sos tartar & sos chili

 meat-balls + fish-fillets....siap untuk si Fahd di asrama

 

biasanya semua makanan diletakkan dalam bekas ini aje...
lepas tu just throw away! kalau nak bawak balik - bawak la....

Pengalaman anak2 duduk kat asrama ni...
ntah berapa banyak tupper-ware @ tipu-ware@ ape2 bekas yang dapat free2 tu.....
banyak yang tak balik ke rumah ! ntah mana2 la diletakkannya.....

pernah sekali tu...periok stainless steel hilang!!!
sebab buat mee hoon untuk rakan sekelas anakanda...
lepas tu ntah ke mana merayap tak tau la....
nak kata apa....gasak ko la anak....
yang penting korang tak yah fikir2 mende ni seme...
hanyalah tumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran.....

37 comments:

Ayah Zain said...

Salam SAK,

wah nampak dah sedap, kalau makan lagi sedap tuh. Boleh singgah umah SAK besok ni.

Dr.Araz said...

Salam... Hajah, sekali tengok macam maslavadaei @ masalodeh. muhuhahahaha...

cHeRyNa PiReS said...

nak mintak meatballs kat ibu sha jugaklah cenggini. kalau dah emak, masak apa pon sedap:)

manzlie said...

salam cikgu sonata..

bila tengok meat ball tuh teringat ada satu cikguuuu tuh janji kat cheqqqq....hehhehehehe


waslam

ahmad humairi said...

salam,

cantik dipandang,
sedap dimakan,
periuk stainlees steel ilang,
tah-tah warden ambik kann?

ONE ZABA said...

sepetang di kuala sepetang

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : biar betul AZ...nak singgah rumah jangan main terjah aje...tepon2 la dulu....kang saya tak ade....he3x....AZ dah boleh agak kat mana rumah saya kan!

sonata anak kancil said...

Dr.Araz : nasib sekali tengok aje...
2 x tengok....ala2 begedil daging gitew...kasi nama glamour sikit!

sonata anak kancil said...

Cheryna : mintak emak buat kan...cara2 dah ade tu...pandai2 la...saya ni main campak2 aje!!!
susah2 buat macam cekodok aje!

sonata anak kancil said...

Manzlie @ CL : yer ke??? sape tu? baik CL tanya kat dia semula...kang dia buat2 lupa...terus tak merasa lah...Sonata nak hantar jauh benor!

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi : sedappppp....!
mintak mem buatkan....ala2 cekodok gitew! ntah la ke mana menghilang periok itu...berjalan agaknya...

sonata anak kancil said...

OneZaba : aku duduk kat darat la...mana duduk kat kuala!

noor afzan said...

nampak sodap..

tchersally said...

adoiyaiiii sedapnya nampak tu..

sonata anak kancil said...

Noor Afzan : belum cuba belum tahu!!!

sonata anak kancil said...

Tchersally :nyummmyy......sedap la...
puji jugak lah...biar orang tak dengar pun!

nza said...

sedap tu.....lapar la pepagi nie..

sonata anak kancil said...

Nza : buat - buat jangan tak buat...namanya glaomur sikit....
padahal macam cekodok ikan bilis je...ni letak daging....macam2 perisa nak letak - letak la....ngeh3x

Miecyber @ Sudu said...

Kelaparan saya di buatnyer melihat entri niee...

mamawana said...

yyeeeeaaahhhh .... nak buat meat ball hari nih. Lapau ler plak.

sonata anak kancil said...

Miecyber : suruh mem buat...he3x...senang aje! lepas ngapppp!

rezeki said...

salam SAK

itulah ragam anak2 kat asrama

anak saya pun sama juga, dulu bulan pertama di asrama, habis seluar sekolah hilang entah ke mana

songkok jgn cerita, seninggu dua dia telefon mamanya, "ma songkok hilang"
paknya juga kena hantarkan
tahun lps je 4-5 kali juga belikan songkok he he

apa nak buatkan,anak bapak

sonata anak kancil said...

Mamawana : yeaaahhh....buat-but jangan tak buat...pas tu tepek gambar ...kita nikmati bersama!

sonata anak kancil said...

Pak Itam @ Rezeki :
Kalau kisah anak2 kat asrama sama la kita ni....! nak kata apa kan...
malas nak nyusah2 kan anak2 ni...ganti aje lah mana yang hilang!
songkok - kain sampin - selipar jepun usah cerita la! dalam sebulan tak yah cerita la...beli yang murah2 aje....yang lelaki je banyak cekadaknya...yang pompuan ok je!

xiiinam said...

ckLah nak singgah kedai sebelum hantar Nabil balik asrama sat lagi ni....penyepit kain banyak yang hilang...

:)

sonata anak kancil said...

CkLah : ha3x ...usah kan kata penyepit kain hilang...hanger pun tak ade!

imanshah said...

Saya semalam pun makan fishball goreng beli pasar malam

sonata anak kancil said...

Imanshah :wow...sebenarnya macam2 oleh dijadikan ......balls!
volley-ball - basket-ball....
banana-balls = cekodok pisang!
kaya-balls = yang kaya raya...ngeh3x

Rozali said...

Assalamualaikum SAK

budak2 asrama ni rasa nyee semua sama, semua benda hilang-lesap, tak kira lelaki atau perempuan, sama jeeee

Wassalam

sonata anak kancil said...

Sdr Rozali : memang betul....even dengar2 sekolah agama pun! anak2 lelaki saya macam ni la...
tapi anak pompuan saya
...barang2 dia seme di tulis lama...jika terhilang
( biasanya kawan dia terambil / pinjam...cepat2 dia akan cari sampai dapat! ) jadi dia ni tak pernah lapor barang dia hilang....!

LiNda said...

Errmmm... saya paling tersentuh hati bila anak2 suruh buat sesuatu makanan . huhuuuuu

sonata anak kancil said...

Linda : akak dulu2 masa anak2 ade di rumah...memang sentiasa masak untuk mereka....

al-mankaraqi said...

popaleh sedaknyer.....meliyur kawan nengok

Kak Sidah said...

Salam SAK,

Memang macam tu lah kehidupan anak2 di asrama , akak dah puas melayan anak yang semuanya enam2 tu dok asrama, dari muda sampai la ni.tak habis2 lagi, bila beri bekalan hilang lah bekas2 tu, tapi ada juga yang balik, tapi seronok melayan anak2 makan lebih2 lagi yang dudok asrama ni SAK

sonata anak kancil said...

Al-Mankaraqi : meat-balls tak ade jual di kedai2 maupun di warung2...hotel - walahuallam...nak tak nak kalau terliuq kena la buat sendiri!!! jadi pegi masak cepat2!!!

sonata anak kancil said...

Kak Shidah : anak saya 5-5 duduk di asrama...sama le macam2 kerenah nya...pulak lain2 tempat/negeri...sampai sekarang belum habis belajar lagi...tapi bila dah makin meningkat besar tu...ok dah...awal2 F1 - F3 macam tu la...

Ade N3 lepas AGK - Ayahanda di Banggol Derdap - menumpang kat Sonata..untuk mengucapkan terima kasih kepada Kak Shidah...harap kak Shidah ada membacanya ...dia kata Kak Shidah beri sayur2an dari Cameron Highland... sedap Bonda masak dengan makroni...

Tak jumpa blog Kak Shidah tak dapat nak jalan2....! ok Kak Shidah skrol kat salah satu N3 saya tentang komen Ayahanda tu...

sonata anak kancil said...

Kak Shidah : sila baca di N3 :-

Baru nak mula...cubaan pertama dah musnah....