CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, February 21, 2010

Nasi Arab = Lunch + Dinner

Malam masih muda....

After Maghrib we took our dinner....
Menghabiskan nasi yang dimasak tengahari tadi....
Nasi apa tu???
Lunch hari ini nak kata so special - no so much la...
tapi very2 special tau...!
Mungkin biasa aje yang telah biasa...
Bagi saya...special....sebab teror first time buat!!!

Sejak tengok kat Mamaju memberitahu restoren2
nasi pak arab...alahai kepingin pulak nak makan...
tapi dek kerana jauh nun di KL...
maka kita pun cari lah yang dekat di mata aje...
apa lagi....mintak  tolong jasa baik en google...dapatlah....
di My Resepi...tak ingat sape yang telah menyumbangkan resepi ini...
siapa2 nak cuba buat - bukak2 lah kat situ...
ade juga yang dah mencuba nya....

saya 1st time buat kira jadi la ni!
Sedap! memang berasa rempah ratusnya...
TK empunya resepi...saya telah C & P...
bila selidik2....mudah aje nak membuatnya....

hari ini bermulalah era mencuba 
masak Nasi Arab + ayam + acar timun
untuk ade berkuah masaklah juga dalca
Manzlie @ C.Lie harap no komen.....! hahaha....
mana boleh lawan kat negara Arab sendiri kan...

Ni dia lunch tengahari tadi............ nasi arab + acar timun + dalca
siap buat sirap bandung + ice cream soda...
teringat hari tu makan nasi beryani di New Hill minum air bandung....
memang sedap la musim panas ni....
 

 ade lebih hantar kat Fahd petang tadi....suke nyer diaaaaaa...........! 

*********************

pssttt............jangan lupa esok dah mula sekolah....
jangan ingat nak bercuti panjang lagi...
tunggu hari Jumaat 26 hb cuti MaulidurRasul pulak....
lepas tu bulan Mac nanti ade cuti lagi seminggu lagi!!!
Yeahhh beda bedu..... !



38 comments:

ahmad humairi said...

salam,

dah cuba 'stone soup'?
resepi ni saya baca masa saya dejah lima dulu...issyyy...ingat lagi...

ONE ZABA said...

esok nak ke Kuantan pulak...meting.

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi : ko biar betulll...baik share kat sini...ilmu tak leh kedekut tau...!nanti tak dapat pahala...

mama ju, said...

Salam Cikgu
Selamat bersekolah semula..
Wah sedapnya nasi Arab...rajin cikgu memcubanya...lagi air bandung tu,,dah lama tak rasa...

Stone sop tu mcmmana cikgu?

Dr.Araz said...

Nasi lemak lagi sedap...

xiiinam said...

Tadi, dalam perjalanan ke asrama Nabil, tiba-tiba dia kata nak gunting rambut..........
Nasib baik kedai gunting tu buka.



Sampai pintu pagar, lagi 4 minit pukul 6.

Budak bertuah!

sonata anak kancil said...

OneZaba : tayar - brek - minyak dll dah cek ke belum? jangan buat fasal nak turun gunung tu....

selamat pergi dan balik...selamat bermeeting....claim boleh dapat cepat ke tidak???

sonata anak kancil said...

Mamaju : jangan tatau nape saya mencuba? cik abang kita kan orang Arab! dia dibesarkan dengan roti canai @ apa2 roti aje! nasi tu ade jugak la...

sonata anak kancil said...

Dr. Araz : ko jangan amalkan sangat makan nasi lemak tu... tak jadi keje kang sebab dah banyak lemak!!! apa lagi dah lama cuti ni...

sonata anak kancil said...

CkLah : kalau tak sempat ...tak ape juga CkLah....dapat gunting free kat sekolah!

anak saya sebelum CNY dapat gunting free....pada hal bukan panjang beno pun! nak naik sekolah dulu memang dah gunting ... ngada2 cikgu dia tu...lepas tu just repair sikit je...saya kata bagus! lain kali ko buat lagi...

n@m@n said...

esok kerja ke..ala..



hehe

sonata anak kancil said...

Naman : nak cuti lagi? cukup la tu oiii...ni pun nasib baik tempek kat raya orang....untungnya ade 1Malaysia kan...kan...kan...

TeacherNunu said...

ermm nyummm sedap laaa..nanti lepas dalam pantang leh la try buat..cari resepi kat my resepi aje kan

a kl citizen said...

assalammualaikum

sedap nasi arab tu nampaknya

selamat bertugas semula

sonata anak kancil said...

TecherNanu : sabo-sabo....insyaAllah masih ade masa....berpantang lah dulu demi untuk diri sendiri jugak! ngeh3x...

( terasa begitu lama dalam berpantang yer...!)

sonata anak kancil said...

Kl Citize : selamat bertugas kembali...macam cuti bulan 12...!

suke bulan 2 dah lah 28 hari...cuti banyak! keje dekat 2 minggu aje...

Ayah Zain said...

Salam sonata,

Cikgu ni memang best dalam bab masak memasak ni. Nanti saya nak terjah umah sonata pulak yer

AYU IDRIS said...

Salam kak!
Wah...sedapnya nampak nasi arab tu mesti sesedap rasanya kan!blhla share resepi tu nanti ye...

selamat mengajar kembali...ayu dah ngajar hari ni...bercinta jugakla nak ke sekolah....hihihih

manzlie said...

salam cikgu sonata...

nak komen gak....

Taniah mencuba.....


waslam

cikgu isza said...

wahhh.. macam2 dia masak. hari minggu kita x masak sebab cik abang yang masak.. hehehe

cikgu_math said...

wah... rajinnya mencuba...
CK kalau nak buat apa-apa ..mesti yang ada rempah segera.. cepat, walau pun tak berapa sedap!!
Sebenarnya malas!

Mr PenyuBiru said...

adeh! tertiba perut terus terasa lapar yg amat.huhu

laki cikgu kimia said...

ish bestnya. banyak cuti...

nza said...

xthn tgk..lapar nie...lmbtnya nk rehat...hu.

rezeki said...

salam cikgu


sebut cuti ya beda bedu

seronok je cuti ni , kalau seminggu ada 3 harikan seronok jumaat , sabtu dan ahad je ngeh ngeh ngeh

ina said...

Nak cuba lah jugak nasi arab nie....tp nak gi mkn kat Restoran je. Semlm cakap kat hubby, ada nasi arab kat Bear Hill dkt MMU. Lauk kambing & jus buah mcm kat Mekah. Bila dgr je ada lauk kambing & jus, bersemangat sungguh dia.

Nak mkn kena tunggu w/end sb start minggu nie saya dah declare mkn nasi 1 minggu 1 kali aje. Susah betul nak turunkan 5kg. Apa tak nye, lepas jogging, pekena rori canai 2 kpg.

Kaseh NazLieza said...

congrats kak cz percubaan pertama bhasil...=)

***pakej katering serendah rm6.90 per pax di samping hadiah kek pengantin 3 tingkat secara percuma lawati :

http://nazliezacanopycateringweddingplanner.blogspot.com/

sonata anak kancil said...

Ayah Zain :apa kurangnya Mrs Zain...hebat tu...tapi saja tak tunjuk skill nya...!

sonata anak kancil said...

Ayu Idris : selamat bertugas...cepat sari drp saya...sama gak awak off awal sari!

jika lapang2 tu...memang suka masak2 ni....

sonata anak kancil said...

manzlie @ CL : ha ha ha...komen jugak yer...TK...cuba2 je CL...kalau tak jadi...nasi tu masak jugak! habis gak makan...

sonata anak kancil said...

Cikgu Isza : best la cik abang masak...! untung awak yer...

sonata anak kancil said...

Cikgu Math : ade jugak kat rumah rempah2 segera...sekarang senang nak masak...bukan susah beno kan...main campak2 pun jadik!

sonata anak kancil said...

Mr Penyu Biru : hai lama tak nampak...lama menyendiri....kita pun lama jugak tak jengok2 kat tempat awak....dah lapar...gi kedai aje le...nak masak lambat siap!

sonata anak kancil said...

laki cikgu kimia : memang la suke! kadang2 tu bila beres keje...wow rindu pulak nak keje!

sonata anak kancil said...

Nza :kwang-kwang-kwang.....mintak mak cik kantin buat kan...susah2 buat nasi minyak ok jugak kan!
kalau saya jadi caterer kantin saya masak macam2 nasi!

sonata anak kancil said...

Pak Itam @ Rezeki : bagus cadangan tu...ade negara mana dah buat? bagaimana prestasi sumber tenaga ? jika bagus..boleh cadang tambah off satu hari lagi....he3x

sonata anak kancil said...

Ina : saya ni berangan aje le nak buat macam tu...tiba masa gi kantin...makan nasi jugak...dah tak ade apa lagi nak makan...dah tua2 ni perut kena penuh sentiasa!

sonata anak kancil said...

Kaseh NazLieza : TK singgah AGK...akak sudah menziarah ke tempat Kaseh...woow cantik bunga2an nya...dah follow jugak