CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, December 6, 2009

Welcome Seam Reap, Cambodia

Salam dari Seam Reap, Cambodia.....

Pagi tadi dari Phnom Penh lebih kurang jam 7.15 pagi travel dengan van ke Seam Reap.
Berhenti rehat setelah hampir 3 jam di pekan - namanya Kampong Thom. Sepanjang perjalanan melalui perkampungan Cambodia...tatau la nak cakap macam mana, aku dan geng kata dia orang ni 30 lebih years back dari Malaysia...! So, bayangkan lah macamana, agaknya macam hampir2 nak merdeka kot....terasalah betapa beruntungnya kita sebagai rakyat Malaysia.

Jalan raya ok la...tapi jalannya bergelombang! Agaknya tak ade steamrol nak lenyek batu2 & tar...nasib baiklah van besar & ok, tapi bila dah penuh dengan bag yang beranak2....he3x , datang 1 bag , balik dah jadi 2 / 3 bag sorang!

Lebih kurang jam 2 petang dah sampai ke Seam reap, dan menginap di Seamreap guest house. Petang tadi dah pergi naik bot round di Tasik Tonle Sap. Wowwww...tersangatlah besar, macam lautan. Nak naik bot kena bayar tiket sebanyak USD 12 ....Kat sini kebanyakannya guna US Dollar. Duit nya ril sangat murah....RM1 dapat 4,000 ril....aku pun tak reti nak kira, senang pakai dollar aje! sepanjang perjalanan ke Tonle Sap, kiri kanan saujana mata memandang sawah padi. Mereka ni semua masih 30/40 tahun di Malaysia dulu - cara menanam cara dulu2...kalau kat malaysia dah semua guna mesin!

Dapat peluang kat sini, bukak blog...jadi boleh lah jengok2 rumah aku ni dari sini.

Lepas makan petang tadi - dapatlah makan di restoren Islam - tau2 la cara orang sini masak, mana sama tekak kita kan! Aku makan sikit aje, dah perut meragam ....! Aku tak lah ikut geng2 pegi night market - lagi pun sama aje!Sorang kawan aku pun dah nak demam , jadi kita balik ke hotel ni...Tanya2 dengan owner guesthouse ni Mr. Phil ( mat salleh kawen dengan cambodian ) - mintak guna internet....jadi tak lah aku rasa jauh beno dari Malaysia....

Tenet sini pun slow jugak...slow - slow la, janji aku dapat tulis!

Esok pagi2 nak tengok salah satu benda ajaib di dunia iaitu Angkor Wat. Sebenarnya kawasannya sangat luas & banyak stationnya....Ini pun samalah jugak seperti Borobodur - ada cikgu sejarah ikut ni, dia tau la cite2 ni semua....ikut aje la, bukannya ape kan...tengok sejarah zaman dulu..Ohhhh aku "buta"sejarah....tapi geografi bagus! Semua yang aku tengok, ade dalam buku teks geo ting 1....banyak jugaklah snap gambar untuk geog ni....

Sampai sini dulu....esok satu hari lagi di sini & will fly back on Tuesday.Bye2....

Assalamualaikum...

8 comments:

ONE ZABA said...

kalau jumpa vietcong...ko kirim salam yerk!!! bagitau vietcong tu tak payah la nak perang perang lagi.

GPI SKSV said...

salam..

seronok ke jalan di Kemboja tu? kalo dapat bw balik bahulu Kemboja.. bagus gak..

OK.. selamat bermusafir...

maiyah said...

sambil baca sambil bygkan tmpat tu.. sronok pe gi tgk tmpat sejarah nih

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...amboi bestnya jenjalan negara org...

Dr.Araz said...

Bestnyer... tak ajak pung... he..he..

atty's said...

salam..beshnya leh g tmpt org..

Yunus Badawi said...

Bagus jugak ko buat laporan harian ni. Tak boleh upload gambar ke? kalau ada sekeping dua pun ok jugak.

noor afzan said...

wau...
lagi update fresh from cambodia..