CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, December 16, 2009

Malam terakhir di Phnom Penh

Selamat pagi semua ....sari dua ni tak sempat "berkarya" dik kesibukan tugas2 rasmi...ambil peluang kejap sebelum pegi ke ofis...macam2 nak diuruskan pelbagai persiapan untuk sesi tahun 2010.....dalam pada tu, pelbagai jenis pelanggan nak dilayani!...eeeiiihhhh macam melayan pelanggan ape pulak....tapi betullah tu....pelanggan aku ibubapa - murid selain daripada staf sekolah....tak ade depa,kang aku tak ade keje pulak kan....mahu bayar gaji aku atas tiket apa pulak kan.....manyak lo....melayani "kebanjiran" perpindahan masuk dan ade jugak yang nak pindah keluar - dengan pelbagai alasan - nak masuk ke sekolah aku jugak!!! ok ...tak yah cakap banyak lagi....gambar ape ni pulak....gambar malam terakhir di Phnom Penh sebelum ke Seam Reap, keesokannya....

pemandangan di waktu petang - remang2 sunset....sangat cantik....
tapi guna kamera cokia...tak la secantik mana pun....
lainlah SLR ntah ape jenis kan...ni pemandangan bandar Phnom Penh
yang di ambil dari atas bot sewaktu kita orang
melayari bahtera merdeka bot di bawah ini....



bot yang membawa kami "meround" hampir 1 jam
sebahagian daripada aliran Sg Mekong....


lepas tu,kita ambil peluang pergi ke night market satu hal -
rupa2nya ade macam satu ekspo pulak....yang kita orang tengok di sini ialah orang2 sana makan....selepas mereka order makanan ,
mereka akan duduk makan bersila...tak ade kerusi!!!
macam berkelah pulak....tu dia.


dan akhir sekali ni dia, iaitu gula yang diproses daripada palm-tree / kelapa laut...yang buahnya kecik2 drp kelapa biasa dan berwarna kemerahan gelap...tengok2 macam gula merah...untuk dicampur dalam
minum teh / kopi....he3x aku belilah jugak sebungkus......
harganya kalau tak silap USD 3/ 5...lupa daaa....

esok ke Seam Reap pulak....

sampai sini dulu...dah nak ke ofis ni....

22 comments:

Yunus Badawi said...

bila ko baca komen aku ni ko mesti dah sampai opis hehehe

Yunus Badawi said...

Memandangkan aku yg first hari ni aku nak komen lebih sikit.

Mereka makan bersila aje ya. Org sana mesti tak ramai yg perut boroi mcm kat sini. Kalau tak mesti tempat tu tak laku hehehe

Yunus Badawi said...

Ko pusing2 kat Sg Mekong tu tak jumpa ikan keli gergasi ke?

Yunus Badawi said...

Ko ada jumpa masjid tak kat Phnom Penh tu?

KFC pun ada kan kat sana?

sonata anak kancil said...

YB : masih "terkial2" nak siap....masih mengedit keje - jap lagi pegi la...

sonata anak kancil said...

YB : Betul ! orang sana kebanyakannya slim2...! malam tu aje yang aku nampak makan bersila, kat restoren tu duduk atas kerusi la...& kalau tepi jalan - kerusi diorang rendah ( tinggi sikit drp stool yang kita guna - ni masakat HCMinh )

sonata anak kancil said...

YB : tak nampak pulak - gelap dah...! tapi ko tahu 2nd night makan kat restoren sebelah hotel - dihidangkan ikan haruan sebesar2 tidak! mak ai...mana aku makan...last2 aku makan, dengan sayur & telor goreng & sup.

sonata anak kancil said...

YB : kat bandaraya ni tak perasan aku, ( macam tak ade je...) tapi Kg Melayu Islam Champa tu jauh lebih 20 km dari bandaraya

KFC aku nampak di Seam Reap...di sini pun tak perasan...

LiNda said...

wahh... suka baca komen pertanyaan dari YB .

insan pendidik said...

salam sonata,

tahniah la atas perjalanan yang indah itu. Biase la dh mula sibuk balik. Tapi tentu la sonata lebih segar kali ni..

DUN Behrang 2020 said...

Wah...penat2 pun mesti berbaloi kan...satu peluang yg manis semanis kelapa laut tu kot...

nza said...

dh dkt nk abis coti ni...hu.hu.hu...byk keje menanti...

sonata anak kancil said...

Linda : tu pun N3 jugak...tunggu cite2 disebalik keseronokan berjalan2 ini....

sonata anak kancil said...

IP : W'salam - seronok tempat orang tambah pengalaman! sy cukup suka merakamkan sesuatu yang di luar kebiasaan...

lepas satu - satu keje nak kena selesaikan....seme kena uptodate

sonata anak kancil said...

Dun Behrang : ye betul tu memang bebaloi! kita orng sentiasa keep on moving semasa di sana...

sonata anak kancil said...

Nza : keje sepanjang tahun! gaji pun tetap sampai hujung tahun kan....

ONE ZABA said...

aku baru nak isi borang coti. ko dah sibuk masuk ofis. alamat tak bercoti la aku tahun ni.

izman said...

bestnya jalan2 sana. mana buah tangan utk kawan2?

sonata anak kancil said...

OneZ : tu la aku dah mula menyibuk2kan diri....kalau aku cuti mulai 20hb onwards....hu3x tak guna aku bercuti - serupa tak cuti...saban tahun gini la...orang habiskan cuti hujung tahun...tapi kita orang "dibekukan" cuti!

sonata anak kancil said...

Izman : macamana nak berbuah tangan - bunga tangan pun belum mekar lagi!ngeh3x

ABDUL HALIM B MD NOH said...

dah biasa ke cuba tricajus. hebat memang hebat, mantap memang mantap. mailah klik disini..

http://www.e-kanzzs.net/?reff=halim3377svt

sonata anak kancil said...

AbdulHalim : TK,sudah lihat gak....he3x tak berani !