CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, December 23, 2009

Kesimpulannya......selesai lah sudah rakaman aku...

Sebagai penutup kata: ini semua pendapat aku - aku tidak tau mereka yang pernah ke sana atau ke mana2 la...kepada sesiapa nak ke sana , mungkin info aku ni boleh membantu....

Perjalanan aku ke 2 buah negara baru2 ini - amat menarik dan puas hati. Seronok mengutip menimba pengalaman / budaya yang berbeza dari negara kita. Setakat pengalaman aku ke mana2 sekali pun , aku sangat2 berpuas hati , samada dalam atau luar negara....masalah kelewatan flight dan lain2 - itu perkara biasa - yang penting kita jangan merungut - ingat ade hikmah disebalik kelewatan atau apa jua sekalipun....

Biasanya nak ke mana sekali pun - aku sempatlah sikit2 "merisik" dulu tempat itu...sekarang lagi senang En Google rajin tolong ! at least ade la sikit info kan - jangan lah tak tau langsung....dah tahu nak pegi negara bukan majoriti Islam - jadi bab makan amat penting...so be prepared bawak sikit bekalan ...walaupun pakej tu ade disediakan makan - tapi ntah apa2la yang akan disediakan!

Hi Chi Minh ( bandaraya yang penuh dengan motorsikal - sibuk ) - kita orang jumpa restoren nasi beryani ( lupa lak namanya ), lepas tu pegi jugak ke Kedai Shamsudin
( di sini ade surau ) & pergi juga ke Bombay Restaurat depan Sheraton Hotel...jumpa sekeluarga orang Malaysia makan jugak di kedua2 tempat ni....



nasi goreng di Kedai Shamsudin


di Bombay Restaurant - aku hantam roti canai!
hu hu hu sedapnya dapat roti can
ai

Kalau nak bershopping di Ho Chi Minh - sangat bagus! ( berangan nak ke sana lagi untuk shopping - he he he - ntah bila la lagi ....) - harga kain boleh dapat sangat istemewa ( bargain -bargain bagai nak rak....kalau kata tak jadi - dipujuk2 - kita pun buat le jual mahal....at last dapat harga yang kita nak! )

shopping di Ben Than Market


Jika dah ke Ho Chi Minh - lebih baik teruskan ke Phnom Penh - Cambodia - naik bas express selama -+ 6 jam...Ok pe....nak keluar bandaraya Ho Chi Minh pun hampir 1 jam...Ni dia rupa bas yang aku naik tu...











Di Phnom Penh - bandarayanya agak tidak teratur - kurang banyak sikit daripada Ho Chi Minh...& agak kotor...Kedapatan kanak2 dengan ibunya melepak2 - dengan keadaan yang terlalu daif lagi kotor - mintak belas ihsan orang! Kalau tengok memang sedih - tapi kerajaannya seperti merelakannya berlaku!

Tak ade bangunan tinggi2 - ade lah sikit di kawasan2 yang baru nak dimodenkan dibangunkan ...dengan bangunan yang agak moden....Di bandaraya ni ( kawasan tempat aku menginap ) sebelah hotel ni ade Malaysia Restaurant - iaitu KAA Travel / Elmona Travel( Malaysia ) - isterinya orang sini lah -khas menguruskan di Cambodia.
Kawasan perkampungan Melayu Islam Champa tu jauh dari pusat bandar ni...

Kalau nak shopping batu bata batu permata di sini la yang terbaik..datang pun dari Burma / Thailand / Cambodia....( aku ni buta batu permata ni....kalau taukeh kata - this is original - come I show you to test - maka dikeluarkan sejenis alat menge test - kalau ori menyala la alat penge test tu...ntah ye ntah tak....mana kita tau kan! )

Nak beli kain pun ( pada aku tak berapa ok....ade Cambodia Silk - agak keras ),
nak beli t-shirts pun - banyak gambar2 yang tak boleh kita pakai ...melainkan ade le aku beli iaitu yang menunjukkan tulisan alphabet Khmer...ok la tu kan! Lagi satu yang best jugak beli kat sini - beg! Handbag ke /atau ape ke - kulit ke tak kulit ke ...ok la tu....tapi aku tak le membeli handbag - walaupun dah pegang berkali2!!!
sebab mahal jugak ( yang aku berkenan tu le - kalau yang biasa2 tu murah la...)



dalam 'pasar' ni kebanyakannya khas untuk permata -
dah terlalu banyak - macam nak juling mata ni....& fenin!


Lepas tu - kalau nak terus ke Siem Reap - bolehlah meneruskan dengan naik bas express atau van..Hari tu kita orang lebih senang naik van aje - senang - beg pun dah mula bertambah - dari 1 , ade member dah bertambah 2! ~~~eeehhhh macam la yang menulis ni tak tambah beg~~~


Di Siem Reap - best gak shopping - sama juga seperti di Phnom Penh...Restoren yang di pegi ialah Cambodian Muslim Restaurant - Haji Naseat ( dapat business card nanti senang la kan manalah tau ade rezeki tepijak boleh pegi lagik! ) - belakang restoren ni ade surau @ masjid...& jugak D' Wau Restaurant....


Ok la...sampai sini saje la...wasalam.

Esok nak ke majlis rasmi Hari Kualiti JPM
mewakili Tuan Pengetua untuk menerima anugerah sekolah cemerlang

12 comments:

n@m@n said...

salam kak..tak smpat lagi nk bc semua journey akak tu..hehe..

kenari said...

welcome back. puashati dan berbaloi percutian ke sana ye

Kak anie said...

Sonata...dah balik ke...kawan akak kata...kalau pergi vietnam...memang berbaloi...barang2 dia murah2...

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

wah,... seronok lah journey nie ...saya tak pernah sampai lagi ke negara tersebut, kalau ke JB .. info2 lah .. tqvm

ONE ZABA said...

aku pun dah jadi macam orang vietnam....

nza said...

betul tu kak, mknan yg penting....dulu sy slalu gak d thailand setiap cuti cz ada mak long n family kt sana...eeee...masuk pasar jerrr mmg nk muntah cz brgantungan bnde alah tu...yg best g Chi Mai...pakaian murah sgt!!!!

LiNda said...

fuhh . besh baca pengalaman and perjalanan akak . Alhamdullilah semuanya berjalan dengan lancar.

Setuju . Rancang dulu perjalanan dan dptkan maklumat terkini tntg negara yg kita nak pergi . Tidaklah kita terpinga-pinga seperti 'Rusa masuk kampung'.

xiiinam said...

Habis dah cuti-cuti.....





Cerita sesi baru pula menunggu!

sonata anak kancil said...

Naman : W'salam. sebelum tido tu baca le....


Kenari : gitu la - peluang untuk melupakan keje2 rasmi - relax kan minda...

sonata anak kancil said...

Kak Anie : betul tu! pandai bargain - memang murah berbanding tempat kita....cth alas meja ---hu3x cantik & berbaloi beli...


Fairullah : jika ade ruang & peluang boleh la ke sana....himpun duit banyak2...!

sonata anak kancil said...

OneZaba : sesuei la tu! cuba ko tayang aku nak tengok - ape ke rupe gamaknya! ko menang kontest teka berat cengkerik ye??? he3x

Nza : betol la tu! mende2 tu seme biasa aje ....kat pasar ke - kat restoren ke ....he3x - ade mata tengok aje le...( pernah tengok depa tengah cincang2 b*** ikut tingkat hotel!!! mual dibuatnya )

sonata anak kancil said...

Linda : bila dah ade perancangan kita pun tak ade masalah - tak terkejut sangat bila berada di tempat orang....


CkLah : uuuwaaaa....! tak nak sekolah - tak nak sekolah!!! suka cuti! ( tapi hari2 pegi sekolah...nak2 dah penghujung ni)