CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, December 9, 2009

Hari ke 2 di Ho Chi Minh


Perjalanan ke tebing Sg Mekong lebih kurang 2 jam. Sebelum sampai kita orang dibawa ke handicapped handicrafts - egg shells crafts -
kerja yang rumit & tersanga
tlah teliti!


Menaiki bot menyusur Sg Mekong - mula2 naik bot besar
( dah lupa berapa tiketnya ), lepas tu masuk ke anak sungai di atas ni
tukar naik sampan yang muat untuk 2/3 orang -

kiri kanan pokok nipah dan ada rumah2 orang -
Aku & member - Cikgu Geografi suke la ni.....!!!

tempat pertama yang dilawati ialah tempat buat coconut candy -
home-made - tak ade mesin2 pun, cuma proses memasak /
mengisar santan guna mesin - ma
cam mesin kacau dodol
Selepas tu, berehat makan tengahari di sebuah
"restoren" khas untuk tourist di pinggir sungai ni.
Tapi inilah lunch kami! makan roti & burasak + sambal ikan bilis
+
air mineral yang dibawak dari Malaysia!
kami selamba bukak bekal & makan -
ada disediakan makan nasi, ikan & sayur2an -
tapi kami tak tergamak nak ma
kan!
Selesai lunch - naik sampan lagi pergi ke tempat minum honey tea....

oh sedap betul!

1 sudu honey + bee pollen + curah air teh + perah limau nipis!

Sangat menyegarkan....gitu gini - bargain punya bargain -
dapatlah 1 peket bee pollen USD 7 - murah , 100% pure lagi....
kalau kat sini tak dapat le!

royal jelly pun dijual - murah jugak berbanding di tempat kita ni....


Lepas tu, naik sampan lagi , sampai pulak ke fruit farm -
dihidangkan buah2an
- sedap!
dan ade pulak di persembahkan nyanyian tradisi mereka...



Dah habis makan - cuci2 mata di gerai2 cenderamata - naik bot ,
terus balik ke tempat mula2 menaiki bot & balik ke hotel.
Makan malam kita orang dapatlah merasa makan di Taj Mahal Restoren
( indian muslim )
- malam kita jalan lagi di pasar malam sebelah hotel

5 comments:

ummi humaira said...

salam cikgu..
bila tengok pokok nipah tu teringin sangat nk minum air nira nipah... sedap n sejuk jer rasanya

Dr.Araz said...

Best tu... dapat tgk tempat org... Bila pulak nak dpt pegi...huhuhu

SAHAR MISRON said...

Best pemandangan di sana, terima kasih atas perkongsian..

nza said...

ha baru best dpt tgk pic tu....sronok!!!!!l

Shifu67 said...

jenuh la makan meggi .... malas la nak gi situ