CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Friday, December 18, 2009

Tasik Tonle Sap

Tasik ini merupakan tasik air tawar yang terbesar di Asia Tenggara. Selama aku dok ngajar Geografi dari tingkatan 1 - 6 - inilah contoh tasik yang sentiasa di sebut2....tapi kini aku telah menjelajah ke tasik ini! Tersangatlah besar - seperti lautan....orang sana semua makan ikan air tawar dari tasik ini la....Tasik Tonle Air Tawar / Tasik Air Tawar Tonle ? ( sap maknanya air tawar )


pengkalan tasik


pemandangan dari dalam bot - masa pegi ni musim kering


bot berlabuh & sedia berkhidmat





selepas lebih kurang 20 minit ber "bot" -
berjumpalah dengan kampung terapong - kehidupan yang simple


terdapat juga penduduk yang memeliahara
sang buaya dalam sangkar!


perjalanan diteruskan kearah "lautan" tasik

seperti lautan! ini baru 1/4 atau kurang tasik yang dijelajah!
jika diteruskan lagi - dah seperti lautan -
dah semakin bergelombang - betapa agongnya ciptaan Illahi


selepas "bersantai" di tasik, kami pun patah balik & geng aku si Edward telah meminjam memandu bot ( sekejap aje ) - hu hu hu macam bawak kereta jugak....
nak test & nak cepat2 keluar dari tasik -
sebab pemandu bot tu bawak agak perlahan



12 comments:

xiiinam said...

Dalam Sejarah Tingkatan 4 pun ada Tasik Tonle Sap ni...dalam Topik Kerajaan Awal Asia Tenggara..



Selama ni, kalau mengajar, ckLah bercerita dengan yakin dan tunjuk 'terer' berdasarkan bacaan dan pengetahuan am saja....

....tapi, budak-budak ada yang kata:
"Cikgu...kami dah biasa pergi dah tempat ni!Cikgu pernah pergi?"

Terasa hampehnya jadi cikgu!

ONE ZABA said...

Tasik Bandar Selatan pun aku tak lepas lagi ni....

Salam Ma'al Hijrah buat tuan rumah sekeluarga. Semoga beroeh keberkatan dan kesejahteraanNya

ONE ZABA said...

Hepi besday.....

Tirana said...

Seronok baca catatan cikgu sonata. saya baca blog cikgu melalui google reader sebab tu jarang bagi komen. Hari ni masuk sebab nak ucap selamat tahun baru hijrah buat cikgu.. semoga murah rezeki cikgu dapat pusing dunia pulak nanti..

sonata anak kancil said...

CkLah : ngajar budak le ni,kena hati2 - kalau boleh tak nak la tersasar drp fakta sebenarnya
( silibus pun bukan diupdate tiap tahun kan! ) - budak2 lebih advance dari kita ( cikgu tak sampai depa dah tiba dulu )...nasib baik cikgu dia pandai bukak internet - saya selalu kata - sila bukak laman web...itu ini...he3x

sonata anak kancil said...

OneZ : kat Malaysia aku pegi Tasik Ayer Keroh je!

Salam Maal Hijrah jugak untuk keluarga di atas gunung ....

Macam ko tak nak hijrah je dari atas gunung tu! tapi bagus jugak - kang tak ade pulak "penunggu setia" kan kan kan....

sonata anak kancil said...

OneZ : terima kasih...syukur hari ini Allah swt hadiahkan aku kesihatan yang sihat walafiat!

sonata anak kancil said...

Tirana : Terima kasih datang ke AGK ....salam maal hijrah juga untuk Tirana sekeluarga...tak semestinya meminggalkan komen - tak kisah - itu semua catatan saya & suka untuk berkongsi maklumat aje...boleh untuk dijadikan panduan / teladan

Daun Bidara said...

cantik cantik nya pemandangan...

a kl citizen said...

assalammualaikum

bestnya ya dapat melihat sendiri...

sonata anak kancil said...

Daun Bidara : ye sangat cantik - sy suke nature

sonata anak kancil said...

Kl Citizen : W'salam: ye sy sgt suke tengok tasik ini...selama ni dok baca buku...( amat berguna bila mengajar )