CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, December 16, 2009

Akhirnya ke Siem Reap....

Kami meneruskan perjalanan ke Seam Reap dengan van besar yang boleh muat 14 orang....ingatkan kita orang aje...rupa2nya ditambahkan lagi dengan satu keluarga....dahla penuh dengan bags yang bertambah! Perjalanan ke Siem Reap lebih kurang dekat2 6 jam jugak....N3 ini dah ade dah....sila klik di sini.....he3x. Tak yah nak cite2 lagi...nak letak gambar aje ni....kat bawah ni ialah pekan tempat persinggahan makan tengahari - ade la sebuah restoren - tapi kita orang makan nasi goreng yang dibeli di Phnom Penh.



sempat jugak aku snap snek diorang - ade lagi! dijual ditepi jalan....




Akhirnya sampailah ke Siemreaprooms Guesthouse yang terletak
just walking distance ke tempat shopping...semua tempat penginapan
yang kami tumpang dekat dengan pusat / pasar bershopping...
tu lah fasal, lepas urus diri - keluar - pendekata kita orang keep on moving!

Guesthouse ni owner nya Mr Phil - British guy kawen ngan Cambodian....
anak comel 2 orang...


********************************************************************

Selepas selesai memunggah bags & menguruskan diri ,
petang tu jugak kita orang pergi ke Tasik Tonle Sap....
jauh jugak la dari bandar ni....

nak naik bot bayar USD12 - bayar di kaunter ( macam tourist center di bandar )

persimpangan masuk - perjalanan melalui jalan tanah aje -
melalui kawasan kampung


sepanjang perjalanan ke tasik....kelihatan saujana mata memandang kawasan tanaman padi....bila tengok2 , mereka masih menggunakan cara lama! guna kerbau membajak sawah...amalan bergotong royong ( mungkin kot.....nampak ramai berkerjasama ).Kalau kat Malaysia, kita dah lama guna mesin...perjalanan melalui kawasan kampung - kawasan yang diberitahu oleh van driver banjir berlaku bila tiba musim hujan - air tasik melimpah ke kawasan kampung sekitar....tengok keadaan tu macamlah waktu negara kita belum merdeka!



cara ni dah lama ketinggalan di Malaysia kan...
aku rasa zaman aku kecik2 dulu,

ingat mak-pak aku ade tanam padi kat kampung....
bila cite2 kami semua berpengalaman dengan cara 30 -40 yrs ago!


orang sana ternak itik - driver tu ingat macam la kita ni tak pernah tengok itik - diberhentikan van....hu hu hu...kita pun jadi la orang jakun tengok itik
( jakun pun ye...sebab diorang bela itik sangat banyak !!! )
ni satu reban - lain2 tempat ade lagi ! tengok la sikit rupa reban itik tu...
just like that - simple

.................................sampai sini dulu...............................
esok2 pulak untuk siaran tertunggak

13 comments:

n@m@n said...

wah..episod ke berapa ni..hehe

teringat penanaman padi zaman dolu-dolu kan

xiiinam said...

mengikuti catatan sonata,rasa macam ckLah ikut sama naik tut tut.....


Jauh berjalan...luas pemandangan!



:)

ONE ZABA said...

ko ni saja je ambik gambo tu. nak buat aku terliur la tu!!!!

noor afzan said...

banyak dah update..
x larat nak baco..
layan gambor je le..

pe snek dorang ut?
nampak sangat strange..euu~

Daun Bidara said...

salam, best kalau dapat jalan jalan gini

insan pendidik said...

salam sonata,

tahun depan dah rancang ke nak buat trip ke mana pulak hehe

sonata anak kancil said...

Naman : ntah lah tatau yang ke berapa...tak kira pun! rasa nak catat - catat aje...he3x

sonata anak kancil said...

CkLah : kat Melaka ade - jom! tapi panggil beca....he3x

sonata anak kancil said...

OneZ : ehhh ko ni ngalahkan orang ngandong...ke ko dah memang ngidam (**%%??? )- macam beri hint aje!!! macamana aku nak buat ni...
(bukan salah aku ambik gambo ye).... ngeh3x

sonata anak kancil said...

Noor Afzan : lagi tak habis 9 hari!!! lagi tu la, dok update....x larat nak baca tak pe...gambo yang akak letak ni sikit - lagi banyak gambo kang lagi x larat!

sonata anak kancil said...

Daun Bidara : W'salam. TK singgah sini & follow ...jalan aje la dik - jangan sakit udah le!

sonata anak kancil said...

IP : kalau ikut kan - cuti2 tahun depan seme dah ade...pegi dengan tak pegi aje...tengoklah macamana - mana yang ok...tu pun jika cukup bajetnya.....( tahun ni kan ekonomi meleset...! hancus...)

ummi humaira said...

salam maal hijrah cikgu...
eh eh rangup je rupanya snek tu... he he he

tanam padi cara gitu , teringat 30 thn lalu , berkubang dlm bendang , tolong atur semai untuk ditanam...
terkenang suatu masa dulu....