CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, December 1, 2010

Saat jejak kaki di bumi para anbia'...2

21hb kami pun berpijak di bumi nyata...setelah berterbangan di awan biru selama lebih kurang 11 jam....penat duduk dalam kapal ni....sebenarnya macam duduk dalam bas je...makan malam - tidur - breakfast - tidur lagi....sebab tak sampai2 pejam aje le mata yang sebenarnya bukan lah lena benor!


Landed lebih kurang jam 5.20 -5.30 pagi waktu Cairo....sudah subuh...mencari lah tempat solat...gitu gini - ambik bagasi - tour guide sudah sedia menanti....Mr Tamer ....hi Mr. Tamer ! are you reading  my blog ??? or Sdr Jafar - tolong bacakan kepada Mr Tamer okey !!!

Ada masalah teknikal sejak kami sampai...miss-comunication dari Malaysia dengan Cairo - kami semua keluar dari airport naik bas ke hotel agak lewat - mahu jugak dekat 2 - 3 jam...melilaulah aku & geng dalam kawasan airport ni....tak kisah lah kan janji dah selamat sampai.


Cairo @ Kaherah ibu negara Mesir. Waktu kami sampai sudah masuk musim sejuk hingga bulan Mac. Suhu siang lebih kurang 25 darjah Celcius - panas tapi tak lah terik macam negara kita & malam lebih kurang turun ke 16 darjah. Mengikut tour guide Sdr Jafar waktu musim sejuk siang dan malam sama - maknanya masuk waktu subuh lebih kurang jam 5 pagi dan magrib pun 5 petang...dah mula gelap ! Pukul 6 lebih dah masuk Isyak .


Beza waktu Cairo dengan Malaysia lebih kurang 6 jam...jadi aku hanya tukar setting jam di handphone...senang nak tepon @ sms ke rumah - kalau jam 6 pagi di Cairo - kat Malaysia dah jam 12 tengahari ! sari dua di sana konfius jugak mata ni...nak tido ke ...nak berjaga !!! 


cairo airport-kelihatan Mr Tamer sedang menguruskan sesuatu


Kami dapat masuk ke hotel sebelum pukul 12....langsong breakfast - sape nak makan....sebab kami masuk awal breakfast di charge 5 USD. Sape nak makan - boleh makan....aku tergolong orang nak makan - sebab terpaksa makan - kalau tak kang lagi letih tak bertenaga...! 


 sekitar bandar Cairo menuju ke Cosmopolitan Hotel 
( sebab duduk depan dalam bas bolehlah snap gambar dengan agak jelas )

breakfast pertama di hotel yang dipilih - lain2 banyak lagi roti jenis lain...
semuanya main makan roti aje !!! 

Masuk bilik - rehat - sambung tidur sebab letih travel....sampai ade yang tak lunch pun ! terus lepas magrib kami semua dinner di Nile Cruise....okey nanti aku sambung apa yang ada di Nile Cruise - floating hotel ni.....

15 comments:

ckLah@xiiinam said...

Alhamdulillah...dapat menjejak kaki di bumi Nil.

Perjalanan yang amat menarik...

sonata anak kancil said...

CkLah: alhamdullilah...syukur dapat lihat peninggalan para anbia' & nabi @ rasul terdahulu.

love is forever said...

alhamdulillah kak seronoknya baca dan nengok photo update photo lagi kak

nza said...

sronoknya!!!!!!bila la nk jejak kaki ke sana...adik sy pn ada blajar kt bumi egypt ni....

sonata anak kancil said...

love is forever: memang best tengok tempat orang ni...insyaAllah akan di update 1 per 1.

sonata anak kancil said...

nza: ohhh yer ke? univ apa? kami jumpa & lalu di 2 univ. al-azhar & alex

hysman said...

cairo dgn kaherah same kak kan??
mesti terkenal dgn roti..
tp ade perasaan jeles kak dpt ke negara ambia..
bile turn saye..:((

Kakzakie said...

Salam cikgu,

Pagi breakfast makan roti
tahan lapar hingga tengahari
seronoknya berjalan tidak terperi
selanjutnya ceritalah lagi....

::FAIZ FARISH:: said...

wow

sonata anak kancil said...

hysman :Cairo nama baru...Kaherah nama lama...planning nak ke luarnegara biasanya kita orang dah plan seawal 10 bulan! next year punya plan dah ada...he3x...berminat? boleh mula himpun duit sikit2

sonata anak kancil said...

kak zakie: setiap hari makan roti kak! 10 hari naik jemu jelak...tapi makan jugaklah untuk kenyang...apa2 pun sangat best!

sonata anak kancil said...

Farish : best !

Zaitun said...

Seronoknya dapat jejak kebumi anbia,alhamdulillah.

sonata anak kancil said...

Zaitun : alhamdullilah saya berpeluang ke sana dengan bajet yang berpatutan !

CT said...

Alhamdulilah seronoknya dpt pijak bumi Cairo...