CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, December 26, 2010

Pergi ke Alexandria @ Iskandariah...10.1

Salam di pagi Ahad yang mulia....keadaan cuaca di luar nyaman...mentari menyinari alam maya ini...Nak tulis N3 pun penuh semangat ! Jommmm...kita ke Alexandria pulak...
Alexandria adalah bandaraya ke 2 selepas Cairo.

Selepas sarapan pada 26 Nov. 2010 - kita keluar dari bandar Cairo menuju ke Alexandria @ orang sana lebih senang dipanggil Alex. saja...Ringkas...kadang2 nak sebut penuh - macam nak tergeliat lidah ni....so sebut Alex saja. Breakfast di hotel yang sama - tak payah nak cite panjang...setiap hari semuanya sama saja...macam2 roti ade...telur ayam rebus @ omelet - sosej / kacang phool...yang sedap dimakan sikit - roti makan dengan sosej - letak omelet - buat sandwich + sayur2an @ salad ! masing2 tekak Malaysia dok ngeluh hari2 makan roti ....masa ni la rindu nasi lemak @ roti canai @ mee hoon / mee goreng dll - M'sian  cuisine !
( lain kali bawak sekali makanan !!!hahahah... )

Pukul 7 lebih kita orang dah mula keluar dari Cairo - sebab perjalanan ke Alex dengan bas lebih kurang 4-5jam bergantung kepada keadaan perjalanan. Selepas melintasi jambatan Sg Nile...kabus sangat tebal....perjalanan jadi perlahan - dan boleh berlaku kemalangan...memang betul masa bas kami lalu - banyak kereta berdentum2 berlanggar sesama sendiri...semua tersadai di tepi jalan....tengok gambar2 yang sempat aku snap ni...negri jugak..biasalah kalau kita tak laju - orang lain laju--- diorang boleh sondol kita ! sebab tak nampak jalan.


perjalanan yang berkabus - bas berjalan perlahan

kesian....kereta yang remuk ...kereta polis pun kena jugak...banyak lagi....

Dah 2 jam lebih perjalanan melalui high-way - kami berehat di tempat rehat...macam R & R kita di highway. 
Biasalah kalau dah berhenti tu - toilet lah yang dicari....Janji berhenti lebih kurang 30 minit saja....tapi dah lebih sangat ! apa taknya - semua orang berhenti di sini - the only R & R - pulak tu orang ramai ....beratur depan pintu toilet sebab toiletnya ada 3 saja ( pompuan la...tak tahu pulak bahagian lelaki ) ....beratur aje dah dekat 20 minit.....


tempat kita orang singgah - R & R....tengok tu...orang beratur dalam toilet...sebab lama sangat - sempat aku snap pintu toilet....jangan RISAU - toilet diorang sangat bersih...lepas sorang keluar - lap - keluar sorang - lap..beri tisu....kalaulah kat negara kita diorang buat macam ni....( tapi so far kat R&R kita bersih !- aku akui bersih - terima kasih....)

inilah kawasan R & R - cantik

Budak2 dah lapar ( ada 3 kanak2 ikut - apa lagi beli pizza aje le ) - orang tua pun dah lapar....beli aje le roti & air. Lepas tu yang lama menunggu ialah - kita orang beli kacang ! nak kata murah tu tak tahu lah...tapi rasanya murah lah jugak kalau banding di Malaysia ni....Sabo aje le drebar & tour guide....orang Malaysia nak makan kacang ! macam2 kacang ade....Sepatutnya pukul 1 lebih @ 2 dah sampai ke Alex..tapi dik lama berhenti sebab2 di atas...lambatlah sampai...

sepanjang perjalanan ke Alex...dapatlah lihat ladang2 kurma - zaitun - limau -
dll & pisang pun ada !semuanya dapat pengairan dari Sg Nile....
dari padang pasir yang tandus dengan teknologi moden - 
semuanya boleh diatasi.....

Sampai di Alex...lunch dulu. okey sambung lagi ye....cuci2 mata dengan gambar2 ni....

menuju ke bandar Alexandria



 persekitaran bandar Alexandria 

lunch di restoren ini - memang terkenal restoren ini....majoriti pelancong akan makan di sini


dah kepenatan - longgokkan makanan...makan pelan2.....inilah lunch kita orang...nasi tak berupa nasi M'sia - roti - kentang - sup ....ntah apa2 lagi....mana yang nak rasa kita orang pakat ambik serba sikit....share2...licin you !!!

akan bersambung......dah penuh muzium ni weh....gambar usah cite lah ...mau kat 1000 lebih ! ha3x







25 comments:

IMANSHAH said...

salam suhunyan macam mana??

masa saya di Qatar, mak ai penasnya..hurm, anak murid saya ada di Alex tu...ramai juga..semua ambil medic

Salah seorang dr mereka pernah bgtahu, ilmu dunia dapat, akhirt pun dapat..seronok sungguh mendengarnya

abadi romeo said...

alamak....best dengar..tapi lagi best kalau dapat pergi...

sonata anak kancil said...

Imanshah : Suhu nya lebih kurang 18-25 drj sebab dah masuk musim sejuk

ohhh...gitu...univ. alex pun dah dekat di bandar ini...nanti sy letak gambar univ. ini...apa lagi....pergi lah anak murid dah ade tu...ramai budak M'sia buat medic di sini...kawan anak sy pun ada...anak buah staf sy pun...
tu yg kirim barang !

sonata anak kancil said...

Abadi : jommmm... set target nak ke sana....jadik !

Hajah Zainab bt Abdullah said...

seronok baca catatan perjalanan hajah...ceritalah lagi :))

sonata anak kancil said...

Kak Hjh...insyaAllah...sambung sikit2 dulu

zulkbo said...

salam..
hebat..memandu sendiri ke
di sana..?ermmm..bab last tu
makanan yang buat saya lapar
nih..he he

sonata anak kancil said...

zulkbo : naik bas la...selagi boleh makan - makan lah puas2 apa yang ada

luahfikiran said...

SALAM,
NAMPAKNYA JALAN RAYA DI ALEX TAK SESAK DAN SIBUK MACAM KITA KAT SINI ! TENANG JE !

Myfrin's story said...

Salam, cikgu sonata. Oohh...bahayanya klu tak hati2 ya, kereta boleh berlanggar2...

Nyum3...kentang goreng pun ada juga, hehe...

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

keta saya pun accident gak....sibbaek leh jalan lagi...sampailah balik ke rumah huuu.

...besnye alex...

sonata anak kancil said...

Luahfikiran : w'salam. Waktu bekerja tak lah sibuk sangat...tapi time balik kerja sesak jugak - banding Cairo lagi sesak !

sonata anak kancil said...

Myfrin's story @ Kak Imun : memang betul...banyak accident sebab kabus agak tebal...pasang lampu pun masih kelabu...kentang goreng - macam makan nasi !

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi : ala kesiannya...takut saya kalau kena accident ni...sayangnya kete ! tengok tempat orang memang best...tambah pengalaman

Ummi Humaira said...

salam kak hjh..

alamak , ummi terlepas keretapi...hui hui hui naper tinggalkan ummi nk ikut juga aritu...

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.
sonata anak kancil said...

Ummi Humaira : alamak...sori-sori...dah lama dah kita balik ! tak apa - baca catatan aje le...keteapi rosak ka??? he3x

nza said...

sy plg suka tgk pic kt sini espclly pntainya..adik sy slalu brcuti kt sini...mmg jeles tgk pic tepi pntainya yg biru tu....

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

seronok tenguk gambar2 tu
nampak bersih dan teratur

Wassalam

sonata anak kancil said...

Nza : betul tu...memang cantik...orang Mesir pun macam mat saleh jugak suka bersidai @berjemur tepi pantai pada musim panas!

adik Nza di univ apa? alex univ. ke?nanti kita tengok univ.ini

sonata anak kancil said...

Rozali : ye agak bersih...dan aman !
tapi ada jugak tak berapa bersih...

Kak Nora said...

Laporan perjalanan sangat menarik!

Ms.Lilies said...

view cantik2la...
tp ngeri lak tgk kete eksiden2 camtu..

sonata anak kancil said...

kak Nora : cikgu kak...biasalah suka mencatat ! kalau tak mana ingat...he3x...banyak lagi tu...
akak dah lama tinggalkan alam persekolahan ni....sy ni masih jauh lagi..jauh tak jauh...dah 3 tahun langgar tembok !
( cepat langgar )...

sonata anak kancil said...

Ms Lilies : bimbang jugak kalau dah memandu dalam kabus...kena perlahan kan kenderaan & pasang lampu