CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, December 4, 2010

Ke kedai minyak wangi - lunch - bersiap sedia ke Sinai ....5

Okey mari kita sambung lagi....


Selesai melawat sekitar piramid & sphinx...dah lewat tengahari...sebelum lunch kita orang dibawa ke kedai minyak wangi....kedai ini milik sedara-mara Dodi Al-Fayed....hu3x kayo giler dia...ada ladang bunga2an sendiri khas untuk memproses minyak wangi...ohhhh macam2 lah...ada VIP Malaysia pun beli di sini..sebab ada semua gambar2 mereka berframe cantik bersama tokeynya....kedainya ni dia...aku letak nama kedai aje le ! dah sahlah dalam kedainya beratusan botol minyak wangi macam2 jenis....


bila dah banyak sangat dicalit2 minyak kat tangan...ntah mana satu yang sedap baunya tatau la.....hantam aje la membelinya....nak kata mahal...mungkin berbaloi dengan nilainya yang original tidak bercampur dengan alkohol sepertimana diberitahu oleh tokey ni...minyak wangi yang cap mahal2 tu ambik darinya dan dicampur dengan alkohol ! ( bukan alkohol memabukkan yer....panggilannya alkohol untuk campuran minyak wangi...)...satu botol kecil USD25...aku pun tak pasti berapa ml isinya --- rasanya 20ml - 30 ml....ntahlah tak ditulis pulak...kalau lagi besar lagi le mahal !!! mana mampu weh....

 senarai nama minyak wangi - pilih lah nak beli yang mana !

ini pulak staf yang bekerja buat botol2 kaca untuk letak minyak wangi 
cantik2 botol yang cute-miut dn ade yang besar...harganya pun cantikkkkk.........!

Lepas selesai dikedai minyak wangi....kita dibawa lunch di sini


inilah yang rasanya boleh dimakan....makan aje le...kalau tak lapar !
makanan mana2 tempat hampir sama....roti macam2 jenis & ade juga nasi...
nasinya tak sama dengan cara kita masak.....nak kata nasi minyak tak jugak....
tapi boleh lah dimakan dengan ayam panggang + sos....

sebelum balik ke hotel singgah di kedai ini.....macam2 jenis baju ade
( banyak pakaian orang mereka la....lain2 tu adalah jugak....jadi  tak lah aku nak membelinya
kerana kureng sesueiiiii.....jangan tidak - beli t-shirt untuk anak aje le...
& harganya pun tahan mahal jugak ! )

on the way ke hotel.....hu3x sempat aku snap roti yang dijual ditepi jalan -
macam gini la di kebanyakan tempat...boleh ke dijual terdedah macam tu !

*
*
*
*
*
sampai hotel....solat - tunggu dinner - malam  meronda di sekitar hotel ini
dan bersiap sedia mengemas pakaian untuk dibawa ke Sinai esok paginya
****
jumpa lagi

18 comments:

Yunus Badawi said...

Masa saya pergi dulu tak sempat (tak pergi sebenarnya) ke kedai minyak wangi. Kami jalan sendiri. Masa tu baru habis belajar. Tak mampu nak beli yg mahal2 mcm minyak wangi tu.

Elok juga awak berkongsi pengalaman di sana.

Yunus Badawi said...

eh saya firstlah.

sonata anak kancil said...

YB: tahniah la ko first...sah lah ko ngadap lappy ...aku ni berehat2...hari pun nak hujan...memanjang hujan renyai2 ni...


saya berkongsi & mencatat perjalanan sejarah saya ke sana !


pssst.....nasib baik aku ade tulis N3 macam ni....semalam si Mohd nak isi borang tapisan keselamatan diminta maklumat pernah tak dia keluar negara dan tarikhnya.....kalau aku tak catat maka tak ingatlah tarikh sebenarnya ...masa tu tahun 2008 ke Bukittinggi, Indonesia...

manzlie said...

salam dari Makkah...


minyak wangi apa yang femes dan 'best' di sana?

waslam

::FAIZ FARISH:: said...

nice picture

sonata anak kancil said...

Manzlie : w'salam : macam2 lah CL...antaranya untuk kaum Adam - Tut-Ankh - Amon , Al Amir Perfumes , lain2 tak ingat la...

Mknace said...

:):):)
sempat lagi tu

sonata anak kancil said...

Faiz : terima kasih...kalau nak pegi boleh dah....ikut tenpat2 ni

sonata anak kancil said...

Mknace : memang sempat...ada dalam jadual perjalanan...semuanya on the way...so singgah aje le

Myfrin's story said...

Best kan, boleh pilih2 nama minyak wangi lagi :)

Echam said...

Salam kak, minyak wangi sebotol yer.. hehehhehe

sonata anak kancil said...

Myfrin's story: dah banyak2 tu tak terpilih ! mana satu nak beli? fenin!!

sonata anak kancil said...

Echam : kalau kilang akak no problem...ni kilang pak arab...taknya bagi free !

nza said...

agaknya kalu sy g ke kedai tu abis 1 kedai sy borong...sy peminat myk wangi....

sonata anak kancil said...

nza : huhuhuhu.....boleh mandi minyak la lepas tu ! boleh nak beli banyak2...sedia aje le berpuluih @ beratus2 dollar ! ha3x - lepas tu fikir pulak cara nak bawak balik...tak kena gaya habis kat airport kena cukai tak pe lagi...kalau kena buang???

zulkbo said...

salam..
pengalaman menarik
suka tengok pembuat
botol minyak wangi tu
misai boleh tahan..

sonata anak kancil said...

zulkbo : memang teror si mamat ni buat...kita pun naik pelik tengok!macam2 rupa dia buat

Faridrashidi said...

Salam,

Jujur saya katakan. Harga minyak wangi sebanyak USD25 itu terlalu mahal! Sangat mahal.

Biasa saya beli tak sampai USD10.