CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, December 16, 2010

Dari Sinai Kembali ke Cairo...9

Hari ni aku sudah free sikit...tugas utama sudah selesai semalam iaitu mengedit & mengemas ni Buku Pengurusan & Pentadbiran 2011. Lain2 persiapan pun dah banyak yang selesai - esok sambung lagi.


Tinggalkan cerita kerje yang tak pernah susut...aku nak kongsi cerita lagi...untuk berkongsi pengalaman dan sape2 yang berhajat nak ke sana...bolehlah dapat idea dari cerita aku ni. Dan bagi diri aku sendiri...catatan ini amat penting sebagai rakaman kerana ianya tak boleh dibuktikan dengan seperti gambar2 yang mengguna kamera.




Selepas turun dari Bukit Thursina dah pukul 9 lebih gitu...kita balik ke hotel - ambik sarapan. 
On the way ke hotel singgah sebentar ke satu kawasan tepi jalan iaitu tempat yang dikatakan terdapat nya gambaran patung lembu samiri.

Gambaran patung lembu tersebut dikatakan pancaran daripada patung emas yang dibuat oleh Samiri (pengikut kepada Nabi Musa). Lalu pancaran tersebut terkena ke bukit dan membentuk ukiran seekor lembu. Ukiran ini dapat dilihat  terletak berhampiran Makam Nabi Harun . ( ada dikatakan kesan luluhawa - wallahualam )


cuba perati betul2 - ukiran berbentuk lembu di bukit itu dalam bulatan 

 ini ialah Makam Nabi Haron - opposite kawasan di atas 

ini pulak ialah Makam Nabi Salleh - 
makam ini terletak selepas keluar dari kawasan hotel 
sewaktu nak balik ke Cairo - tepi jalan jugak

Tiba di Cairo dah lewat petang - malam meronda di jalanan!
Esoknya bersiap sedia ke Egyptian Museum dan lain2...jumpa lagi ! wasalam

8 comments:

mamawana said...

Bestnyer...jauh perjalanan...

EpoLღKunang2 said...

Wah, seronoknya boleh tengok tempat orang. ^^

Yunus Badawi said...

Seronoknya dapat melihat kesan2 sejarah. Semoga bertambah ketakwaan.

Saya dulu tak sampai pun ke tempat2 ni huhuhu

Kakzakie said...

Salam cikgu,

Kawasannya macam tak ada org.

Terasa penat dan seronoknya dapat kakak bayangkan...

sonata anak kancil said...

Mamawana: sangat best tengok tempat orang ni...

sonata anak kancil said...

Epol@kunang2; ye...sangat seronok!

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : Betul tu...bila lawat...kita akan imbas kembali para anbia' lampau...syukur dapat lihat sendiri..kalau tak hanya tengok tv - jejak rasul aje!

sonata anak kancil said...

Kakzakie: betul kak...kawasan gunung@bukit batu....tak ade pokok...penduduk pun jarang@ sikit
( kalau boleh hitung aje! )