CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, December 26, 2010

Bibliotheca Alexandrina & Qaitbay Fort...10.2

Selepas lunch lawatan diteruskan ke Bibliotheca Alexandrina ( the new library of Alexandria ) - library terbesar di Alex. Univ. Alexandria depan library ini. Dalam library ini segala mende mak nenek tentang sejarah percetakan / ruang pameran ....buku tak payah cite la sangat banyak....semua computerize...senang !
Lihat aje gambar2 yang dapat dikongsi - mungkin boleh cari dalam tenet ni banyak...


tiket masuk 10 L.E Egypt


dah masuk semua orang kena scan !
2 pelancong sedang menelaah buku ! kepala mana pergi tuuuu???


pameran


kerusi buku ! ( ada tak di Malaysia??? tak pernah jumpa pulak )



dinding library yang berukir dengan tulisan lama ke apa ke tak tahu la...
tapi  memanglah sangat besar !


universiti Alexandria....ramai students Medic Malaysia kat sini...
betul2 depan libary - jadi senanglah pelajar2 datang ke library ini...cukup teruja!





laluan bas...banyak hotel @ apartment betul2 menghadap Laut Mediterranean ...
kalau naik kapal @ bot dari sini boleh sampai ke Italy dalam masa 2 jam ! 
 hotel @ apartment akan penuh penghuninya bila tiba musim panas @ cuti pertengahan tahun ....orang2 Mesir ni suka berjemur jugak macam mat saleh ....
padahal dah cukup panas...dah tiru gaya barat....
katanya pada musim panas - penuh dengan lautan manusia bersantai di pinggir pantai !
mereka akan duduk di apartment ( ada milik sendiri )

****
selepas lawatan ke library singgah di Qaitbay Fort...masa dah agak suntuk -
 hanya lihat di luar saja...



banyak lagi gambar simpanan mr google boleh lah lihat di sini 

Dah lewat petang check-in di hotel ini - solat jama' takhir


sampai sini dulu.....solat - makan malam - malam pulak meronda
dan lihat pengantin Mesir ! okey jumpa lagi


7 comments:

IMANSHAH said...

xsabar tengok pengantin,,hehe

Kak Nora said...

Sonata,
Makcik-makcik kalau pergi rombongan tak suka gi museum, library..tumpuan shopping. Lepas ni nak ke mana lagi? Boleh akak join?

sonata anak kancil said...

Imanshah: sabo-sabo...akak nak gi sekolah ni dulu !

sonata anak kancil said...

Kak Nora : shopping gi jugak kak ! tapi kat Egypt tak berapa best nak shopping ( pada saya la )...takat ni Beijing paling best...kita kan suka alas2 meja @ kain2 cotton dll...semuanya dr sana, kat Egypt pun dari sana...so mahal @ sgt mahal !

kak nak join - boleh kak !
sape2 berminat pun boleh -
insyaAllah saya akan beritahu
( rancangan dah ada @ kalau jadi la & kena pada bajetnya )

Ummi Humaira said...

salam kak sonata...

cantik kerusi buku tu...
lepas ni pun ada lagi nk gi jalan selain dr yg nk gi hmmmmmm tu...?????

ni yg ummi dok tak senang nie, sebut pd Awni,dia ckp ummi tak leh tinggalkan dia lg...

sonata anak kancil said...

Ummi Humaira : w'salam - cadangan memang ada diwar2kan...tapi belum dapat bajet lagi

Hajah Zainab bt Abdullah said...

destinasi seterusnya...hehehe..ceritalah lagi. seronok baca travelog hajah ni...