STEAMED MOIST CHOCOLATE CAKE
Bahan A :
100 gm serbuk koko
250 gm gula pasir
1 tin susu cair
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis
Bahan B:
150 gm "rose flour"
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil serbuk penaik
4 biji telur B
Cara-cara:
1. Campurkan bahan A dan kacau sebati
2. Masak atas api seketika.
3. Dibekas yang berasingan pukul telur dan curahkan ke dalam adunan A.
4. Akhir sekali masukan rose flour+soda bikabonat+serbuk penaik (diayak bersama)
5. Guna mixer dengan slow speed dan kacau sehingga tepung tidak bergentel. (sekejap sahaja)
6. Kukus selama 1 jam.
7. Setelah kek sejuk tuangkan chocolate topping + chocolate rice.
Chocolate topping:
200 ml whipping cream + 300 gm chocolate masak/bar + 1 sudu besar mentega (masak double boiler)
nota: hari ni hanya guna chocolate masak + mentega saja.
Kerja sekolah, masih tak siap2, tapi tak pe, macamana sekalipun esok insyaAllah hantar cetak juga...Dah boring2 - gi 'makan angin' ke seluruh M'sia , sempat juga aku kacau kek...Hu hu hu....
Kalau ada salah satu sakit 3 serangkai - kurang2kan lah makan coklat yang "very riched' ni...
Mesyuarat MPSM Kulai bil.3/2024
20 hours ago
2 comments:
salam... sonata kat mlk kat ne erk, cikgu ye?
Salam diterima, ye le tu, cikgu gomen...Kat mlk dok atas bukit~~~BKI he he he...boleh cari!
Post a Comment