Pagi ni (2.12.08) - breakfast nasi kuning yang dibungkus dalam daun pisang (bentuk bungkus macam bungkus tapai & disemat dengan lidi berbeza dengan cara bungkus nasi lemak ). Yang aku tahu kat Sabah ni ada nasi kuning.Mula2 datang ke Tawau dulu, rasa pelik. Nasi kuning? Setahu aku kalau kat semenanjung ni (tempat aku lah) nasi kuning ni ialah pulut kuning tu! Tapi ni memang warna kuning. Agaknya nak masak nasi kuning ni, beras direndam dengan kunyit - macam nak buat pulut kuning.
Hari ni pagi2 lagi aku try masak nasi kuning! Lauknya hanyalah ikan masak sambal, apa2 ikanlah agaknya - ikut ikan apa kita suka. Tapi hari tu aku tengok ikan tongkol . Apa lagi hari ni aku masaklah ikan sambal dengan ikan yang dikirim oleh keluarga Sabah ni!!!Sedap le...macam makan nasi putih aje - cuma cantiknya berwarna kuning. (kalau orang Sabah terlintas kat sini tolong betulkan kalau salah!) Kalau tak berjalan macam ni, kita tak tahu budaya tempat orang...
Lepas tu mulalah aku berkemas2 nak balik. Dari hanya 2 bag "backpack", sekarang kena tambah kotak besar! Alamak, macamana nak buat?Kalau ikutkan peraturan barang2 basah ni tak dibenarkan bawak sebagai kargo luggage. Nak tak nak terpakaslah dalam kotak besar diletakkan baju/barang kering aje! Dah nak balik kira apa...Masuk je dalam kotak. Travel macam ni,kalau dah nak balik tu, tak payahle nak beriya2 kemas- masuk kotak je. Kotak mestilah yang tahan lasak /ikat kemas2. Kalau tak, dah bercampur2 dengan pelbagai jenis barang , bila tiba nanti tak tahu apa rupa /mungkin rosak / atau tersesat kemana2 lah...(tapi biasanya akan jumpa juga) - hah pernah terjadi pada kawan semasa aku ke Sarawak, bag dia tiba keesokan hari!
So dalam backpack aku letakkan udang/ikan yang dibekukan - kak Bie pakar membungkus - lepas tu balut lagi dengan baju supaya keep-frozen. Jadikan hand luggage. Ok la selamat aku bawak balik...Ikan/udang ni datang dari Tawau. En Mohd Shah ni - seorang guru & GB juga dulu/sekarang di PPD Tawau - seorang kaki pancing!Everyweek kalau ada lapang pergi pancing di laut - so, orang kata, kalau rajin - memang murah rezeki! Teringat aku kalau kat Tawau - bestnya makan ikan segar / lobster / udang yang sangat murah!!!Kalau aku ke sana ke, kalau mereka datang sini ke, ikan2 segar / ikan bilis & udang kering (pasti) dibawa! Mula2 aku datang ke Tawau dulu, pelik juga tengok orang2 di sana pergi pasar sebelah petang! Rupanya nelayan baru balik, bawak ikan/hasil laut fresh~~~Wow teruja nak ke sana lagi.
4 petang aku pun dihantar lah oleh 'anak2' ke airport.Flight 6.30 petang.Thank you very much. C U again!
Hari ni pagi2 lagi aku try masak nasi kuning! Lauknya hanyalah ikan masak sambal, apa2 ikanlah agaknya - ikut ikan apa kita suka. Tapi hari tu aku tengok ikan tongkol . Apa lagi hari ni aku masaklah ikan sambal dengan ikan yang dikirim oleh keluarga Sabah ni!!!Sedap le...macam makan nasi putih aje - cuma cantiknya berwarna kuning. (kalau orang Sabah terlintas kat sini tolong betulkan kalau salah!) Kalau tak berjalan macam ni, kita tak tahu budaya tempat orang...
Lepas tu mulalah aku berkemas2 nak balik. Dari hanya 2 bag "backpack", sekarang kena tambah kotak besar! Alamak, macamana nak buat?Kalau ikutkan peraturan barang2 basah ni tak dibenarkan bawak sebagai kargo luggage. Nak tak nak terpakaslah dalam kotak besar diletakkan baju/barang kering aje! Dah nak balik kira apa...Masuk je dalam kotak. Travel macam ni,kalau dah nak balik tu, tak payahle nak beriya2 kemas- masuk kotak je. Kotak mestilah yang tahan lasak /ikat kemas2. Kalau tak, dah bercampur2 dengan pelbagai jenis barang , bila tiba nanti tak tahu apa rupa /mungkin rosak / atau tersesat kemana2 lah...(tapi biasanya akan jumpa juga) - hah pernah terjadi pada kawan semasa aku ke Sarawak, bag dia tiba keesokan hari!
So dalam backpack aku letakkan udang/ikan yang dibekukan - kak Bie pakar membungkus - lepas tu balut lagi dengan baju supaya keep-frozen. Jadikan hand luggage. Ok la selamat aku bawak balik...Ikan/udang ni datang dari Tawau. En Mohd Shah ni - seorang guru & GB juga dulu/sekarang di PPD Tawau - seorang kaki pancing!Everyweek kalau ada lapang pergi pancing di laut - so, orang kata, kalau rajin - memang murah rezeki! Teringat aku kalau kat Tawau - bestnya makan ikan segar / lobster / udang yang sangat murah!!!Kalau aku ke sana ke, kalau mereka datang sini ke, ikan2 segar / ikan bilis & udang kering (pasti) dibawa! Mula2 aku datang ke Tawau dulu, pelik juga tengok orang2 di sana pergi pasar sebelah petang! Rupanya nelayan baru balik, bawak ikan/hasil laut fresh~~~Wow teruja nak ke sana lagi.
4 petang aku pun dihantar lah oleh 'anak2' ke airport.Flight 6.30 petang.Thank you very much. C U again!
0 comments:
Post a Comment