CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, December 27, 2008

Day 3 - Bandar Bukittinggi


Aku perlu sambung balik rakaman perjalanan aku ke Sumatera Barat, kalau tak , nanti akan 'berkubur' pengalaman ini. Sebab? Bila kita catat, kita ingat, kita akan boleh luahkan balik. Kerana? Aku bimbang memory komputer aku akan lama2 tak boleh nak back-up dengan pengalaman2 yang akan datang. Lama2 kang boleh 'pack' dengan macam2 'overlap' cerita yang akan mencurah2 masuk...Sebab tu aku kena catat cepat2, selagi memory aku kuat berfungsi.



Pintu masuk

Selepas sarapan pagi-pagi jam 8 lebih, hari ke 3, rombongan dibawa melawat ke Benteng Fort De Kock dibina masa penjajah Belanda, dan terus berjalan menuju ke taman haiwan (zoo) yang dihubungi dengan jambatan Limpapeh dan seterusnya mengunjungi ke Rumah Adat.Kawasan ini semua tidak jauh daripada pusat bandar Bukittinggi.

Jambatan Limpapeh


Rumah Adat




Jalan menuju ke

Rumah Adat










Japanese Tunnel : terowong yang dibina oleh pihak Jepun - menggunakan tenaga rakyat Indonesia
















Grand Canyon - Ngarai Sianok - pemandangan yang sangat cantik - bekas gunung berapi


















Sekitar Bukittinggi dari atas jambatan















Selepas selesai melawat kawsan ini, untuk santapan tengahari
rombongan dibawa ke sini













Dah selesai makan tengahari - balik ke hotel, lepas tu gi shopping sakan & tepat jam 5 petang, bersiap sedia nak gi Bandar Batu Sangkar di Tanah Datar, lebih kurang 2 jam dari Bukittinggi...Aku sambung sat lagi ke sana.



2 comments:

Tihara said...

best yer tour ke sini..mahal tak kos untuk ke sana

sonata anak kancil said...

Tihara: very worth it dengan pakej yang sonata bayar.