CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, August 22, 2010

Sesi terjah dari Melaka - Shah Alam - Alor Gajah - Jusco - Telok Mas - Rumah

Salam Ramadhan semua muslimin dan muslimat di pagi yang mulia ini.....

Semoga  hari ini dan hari2 mendatang dapat kita semua lalui dengan penuh keberkatan Illahi.

Terlebih dahulu saya mengucapakan infiniti terima kasih atas ucapan tahniah kalian di atas pertukaran dan kenaikan pangkat saya ini....Semoga pergerakan ini merupakan satu anjakan paradigma dalam perkhidmatan kita ini...Segala rintangan perlu ditempuhi...perlu berfikiran positif....pergerakan ini memerlukan lagi ketabahan dalam menjalankan tugas....pengalaman akan terus mengajar kita menjadi semakin matang....jika tak tempuh kita tak tahu...kena tempuh juga....kena belajar ! sesuai lah seperti dikatakan ...belajarlah selagi mampu belajar sehingga akhir hayat ! Hidup kita penuh dengan pembelajaran....

Ke mana saya sesi terjah  semalam ???


Jommmmm.............kita tengok....inilah laporan paparazzi AGK.....saje je


Semalam jam 11 pagi kami bertiga ke Shah Alam sekejap ....sekejap? mahu tak mahu makan masa pergi balik sampai rumah jam 5.30 petang jugak....ini adalah gara2 urusan si Farahin nak ambik barangnya MP4 yang dibeli secara online dari US dan dibawa balik  oleh housemate kawannya ...kena pergi ambik jugak sebab kawannya ini dah nak balik ke US semula pada 30 Ogos ni.....nak ambik sebelum ni tak kecukupan masa walaupun selalu gak ke KL tu....maka bergembira teramat sangat dia bila dah dapat MP4 ni....raya sakan lah jawabnya.....( sebelum pergi ke Shah Alam - aku dah rebus spaggeti...cadangnya balik nanti nak masak kuah laksa Johor )


Maka bertemulah kami di Kompleks PKNS.....kami jalan2 lah memantau di PKNS ni...saja mencuci mata...orang ramai - tak adelah nak beli...habis tak ade aku beli ketupat daun palas 5 biji.....boleh makan dengan daging masak beriani yang kelmarin punya....beli kuih short-bread sebekas...nampak sedap je ( nafsu bulan puasa....) .....penjual tu tanya : cukup kak satu ? cukuplah....nak makan terus...bukan nak simpan raya ! kang buat beli banyak - tak okey....buat rugi !!!  opppppssss....sebab kesesakan lalu lintas...kami memparkir kereta di SACC .....ni gambar bukti tempat kami parking....penting ambik gambar tempat parking ni sebab kalau terlupa senang cari....( TK cikgu Mas - yang ade tunjuk cara ini...pengalaman ngajar dia...aku pun ikut lah...bagus idea ni......nak2  kalau parking kat airport.........lagi haru ...sebab pernah terjadi kat kami jugak ! )


OTW balik - singgah solat di Seremban .....kami lalu ikut Rembau....sebab nak beli lemang ! belilah 2 batang lemang .....dekat2 nak masuk sempadan Melaka .....lepas tu kami nak singgah ke PARAM Alor Gajah....tiba di Alor Gajah dah dekat pukul 4 petang...kami terjah jugak ke sini....sebab utama nak beli air katira.....jom kita tengok rupa PARAM AG ni....ni yang paling aku suka sebab orang tak ramai lagi....masih lapang....boleh berlari kalau larat ler....


Inilah hasil peninggalan lemang dan ketupat palas semalam....beli 5 biji - hantar kat Fahd 2 biji...makan sebiji ....berbaki 2.....lemang berbaki 1....nasib baik le beli yang RM6 sebatang...tak per petang ni boleh makan lagi.....


 perhatikan suasana PARAM Alor Gajah masih lengang....jadi kami tak buang masa untuk berjalan secara bersesak2.....masih awal lagi

dapat jugak lah tengok secara dekat makanan yang dijual...yang kat korner kiri tu...ialah Nasi Ayam Nadia...kalau nak tahu ....inilah nasi ayam yang ter BEST kata hubby yang pernah dia makan  !!! hu hu hu...sedap katanya. Tapi aku tak lah membeli sebab menu petang semalam sudah ade....lain kali aku terjah ke sini semata2 nak beli nasi ayam ni pulak. Betul tak wahai orang2 Alor Gajah ??? di sini jugak terkenal dengan cucur udang AG....ni pun selalu gak beli...belilah jugak.....( tak habis !!! )


berjalan seterusnya terserempak pulak dengan buah duku langsat ni.....manis dik? manis - manis bang ! kalau tak manis macam mana??? he 3x ....ambik gula cicah jawabnya ! sekilo berapa ? RM3 - 2 kilo RM5....okey dik bagi 2 kilo.....menjinjing la kami 2 kilo buah duku langsat....


kata hubby air katira Alor Gajah ni sedap berbanding tempat lain....masa dia kerja kat Alor Gajah beberapa tahun lepas orang yang sama dah berniaga...memang tak miss beli air katira ni....tengok tu...special air katira Melaka...air katira negeri lain pun ade jugak....tengok lah betapa banyak tong air yang pelbagai jenis ! tak terkira lak aku....kalau kira apa  orang kata....apa hal paparazzi ni???? sibuk mengira tong air !


Selesai berurusan di Alor Gajah.....kita orang terjah ke Jusco pulak....sebab nak beli ikan nak buat kuah laksa Johor.....sempat lagi....tiba rumah dah dekat 5.30 petang............
oooppppssss !!!! you got  10-15 minutes only kata hubby sebab nak hantar makanan kat Fahd di asrama sebelum jam 6 petang ! ....cepat2 aku masak sos spagetti....sempat goreng chicken wings & karipap untuk Fahd ......hu hu hu siap !!!! pack makanan untuk Fahd...... bawak 2 biji ketupat.....air katira masuk bekas air .....masukkan jugak buah duku langsat....nasib baik spagetti dah siap di rebus pagi. 


Balik semula ke rumah......"bersilat "  lah aku kat dapur ....masak kuah laksa.....masak sambal ikan bilis pulak....sebab hubby nak makan bersama daging beryani nak  makan dengan lemang.............ohhhhh sedap sungguh lemang semalam !!! semua siap on time ! 



alhamdullilah......semalam aku marathon !










8 comments:

Yunus Badawi said...

Salam sonata.

Wah sibuk semalam ya. Beli lemang kat Kendong ke? Dulu masa belum ada highway PLUS situ mmg femes dgn lemang. Berapa harga sebatang?

Yunus Badawi said...

Firstlah arini. Yezza!

Rozali said...

Salam Ramadhan Cikgu Sonata

Taniah sekali lagi
semoga rezeki dilimpah ruahkan lagi
supaya ada keuntungannya kpd Islam

Wassalam

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : tahniah 1st....lepas letak N3 tadi...pergi masuk duit Mohd kat CIMB dengan Pak Sheikh...gi kedai jap....harga lemang paling halus....he3x buluh kecik RM 6 - RM 8 ....yuppp...beli kat Kendung

sonata anak kancil said...

Rozali : terima kasih....begitu lah hendaknya...AMIN...selamat menjalani ibadah puasa

Shifu67 said...

hari tu masa hantar anak kat UiTM alor gajah... aku singgah kat pasar AG... aku beli belacan bakar... sedap buat air asam cicah ikan bakar bulan puasa ni

sonata anak kancil said...

Shifu67: la nape tak roger aku nih? tak pun sms aje le kat shoutbox tu...@ aku tak nampak??? maaf le

imanshah said...

wah puasa2 merathon,,memang superwomen tol