CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, October 17, 2010

sekiranya kita tak kenal @ tahu apa itu rempah ratus?







dulu2 masa dara sunti trangtangtang saya tak tahu rempah2 ni semua....tapi arwah emak akan beritahu ....ni lada kering , bawang ,kulit kayu manis , rempah itu ini sebagainya....untuk apa ni semua ??? kalau nak masak lauk ikan asam pedas ke atau apa2 lauk lah sekalipun - tak ade rempah2 bagai ni...maka tak sedaplah lauk tu kan.....anak2 ni kena ajar dan beritahu mende2 ni...............


zaman kuno @lampau  masa saya  nak mula berjinak2 nak mandai2 masak kat dapur.....nak tengok mak masak ape.....saya tak tahu beza mana satu kunyit hidup mana satu halia!!! mana satu lengkuas.....bila dah tua bangka  makin remaja meningkat dara   tiba masa berumah sendiri baru tahu lah mana satu kunyit hidup , lengkuas, halia, temu , macam2 lagi la.... sekarang saya gerenti ade segelintir anak2 perempuan  yang tak tahu ini semua.....hanya mereka yang suka practice makes perfect akan tahu ini semua !!!


sebahagian rempah ratus @ bahan untuk menyedapkan
 masakan lauk pauk yang diletakkan dalam guni


rempah ratus ni pulak diletakkan dalam bakul dan disandarkan pada nyiru ...
tahu apa itu nyiru? cari lah sendiri maknanya....ianya adalah sejenis alat - 
orang dulu2 buat letak beras nak pilih padi2 yang masih terdapat dapat beras yang nak masak jadikan nasi  - @ apa saje lah nak letak apa2 ....sekarang ni mana ade...semua main letak dalam dulang @ talam plastik - melainkan di kampung2 ade la lagi kan....wallahualam 




kedua2 ini semua adalah koleksi

FM SPICES 

20 comments:

Atikah said...

Salam Kak,

Alhamdulillah, saya mengenalinya seawal usia 12 tahun... mak dah ajar dok kat dapur...

indahhouse said...

Salam kak sonata,
Cantiknya... saya suka tengok spices tu. Fridge magnet ya kak? cantik..

imanshah said...

ayo...sekarang ni semua ready made

amira said...

dha kenal sikit2 tapi tak semua.. tak sempat masuk dapur sangat... hurm

Ayah Zain said...

salam sonata

az kenal bila dah siapnya hehehhe

sonata anak kancil said...

Atikah: tahniah ! macamana tinggi belajar @ keje -- kena tahu masak !!!

sonata anak kancil said...

Indahhouse: Betul FM...cantik - jumpa kat Mydin

sonata anak kancil said...

Imanshah : yang ready made tak best!!! cayo la...

sonata anak kancil said...

Amira : gi selongkar kat dapur lama2 sikit

sonata anak kancil said...

AyahZain : la tak thrill la...ni kes tahu ngap je !!! gi tengok mrs zain masak ape hari ni...sampai berbau ke sini

n@m@n said...

saya pun ada koleksi FM tu..hehe..kat Mydin ada jual


p/s : saya susah betul nak bezakan sesetengah jenis ikan, macam sama je..hhaa

Ummufaiz said...

Salam cikgu,

Eh eh...sama la FM kita. Saya beli kat kedai yg ada kat Medan Ikan Bakar Terapung Umbai..3@RM10.

sonata anak kancil said...

Naman : lama lagi hidup...insyaAllah boleh lah bezakan macam2 ikan tu...kena rajin2 gi pasar !!!

sonata anak kancil said...

Ummufaiz : saya jalan2 kat Mydin hari tu jumpa - berkenan - beli aje le ..."menyemak"kan pintu peti sejuk lagi....penuh dah...pantang jumpa yang unik ...

Shifu67 said...

kawe suka masak pakai italian herbs... tak suka la kunyit2 ni... tambah pulak kunyit hidup, baunya semacaaam je... :)

maiyah said...

salam..
sy dah lama x memasak ni, dah makin lupa rempah bagai

sonata anak kancil said...

Shifu : kunyit tu le yang baik sebagai ubat ! amboi2...tukar selera italian herbs pulok doh...yg penting ko berselera masak lah....

sonata anak kancil said...

Maiyah : salam kembali...lama tak bersapa...semoga sentiasa ceria...tak masak tak pe la...nanti mintak anak masakkan untuk ibunya!

luahfikiran said...

SALAM,
YANG SELALU KE DAPUR AKAN KENAL REMPAH RATUS . YANG TAHU MAKAN JE, BIASANYA TAK BERAPA CAM DENGAN JENIS2 REMPAH RATUS NI. KADANGKALA YANG LELAKI LEBIH TAHU !

sonata anak kancil said...

LuahFikiran : oleh itu sape2 pun kenalah rajin2 jengok ke dapur....baru tahu bahan ape yang diletakkan....