CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, March 14, 2010

Syukur - semuanya selamat dan berjalan lancar.....

Dengan Nama Allah Yang Maha
Pemurah Lagi Maha Penyayang

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam disampaikan kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w. keluarga serta sahabat-sahabat baginda.

Alhamdullilah syukur ke hadrat Illahi proses menjalani laser operation selamat dijalankan dengan jayanya.
Teknologi manusia dengan kuasa daripadaNya jua membenarkan diri ini berpijak di bumi nyata ini.

Saya ucapkan jutaan terima kasih atas doa rakan maya kalian yang saya tidak dapat lah membalasnya.Allah swt jua yang membalas nya. Kepada semua yang tidak dapatlah saya senaraikan di sini....terutama kepada mereka yang kita telah bertemu , kepada   mereka yang sentiasa sudi menyapa di alam maya ini melalui catatan di blog saya ini, saya ucapkan jutaan terima kasih.

Tentukan kalian sukar hendak mempercayai bagaimana saya boleh menjalani operation ini.Untuk sebagai catatan dalam blog ini, saya berkongsi pengalaman supaya kalian yang membaca dapat manfaat dan bolehlah ambik iktibar dengannya.Saya akan catatkan kronologi peristiwa ini.

Sepertimana dalam N3 sebelum ini....saya telah mengalami sakit perut...Bila rasa sakit perut - saya kata saya sakit perutlah....takkan nak kata sakit dada / pinggang dan sebagainya kan....kita tak pakar - kata lah sakit perut...memang saya sakit perut...

Minggu lepas Selasa 2 Mac 2010 saya dah masuk hospital - jumpa doktor pakar sakit dalam perut beritahu everything normal - tiada masalah dalam bab sakit perut. Beliau ade juga scan bahagian lain abdomen - tapi tak nampak apa2 tanda sakit, jadi saya pun dibenarkan balik rumah. Saya diberi ubat dan saya akur dengan arahan2 yang diberikan. Dalam pada tu kadang2 saya juga masih merasa sakit perut tetapi orang kata on & off. 

Hari Ahad 7 - Isnin 8 & Selasa  9 Mac 2010 , saya 100 % sihat - tak rasa sakit apa2 pun!dan bersekolah seperti biasa sehinggalah pagi Rabu masih 100 % sihat.

Hari Rabu 10 Mac - petang dekat magrib tiba2 saya sakit perut yang teramat sangat....Dah tak tahan nak buat apa....jam 8 lebih saya ke hospital pantai untuk buat check-up segera di emergency ward....Kebetulan Dr Chuah yang merawat saya minggu lepas ada....Setelah berjumpa saya, dan saya telah di check-up semula dan  scanning semula....

And now......malam itu, akhirnya dia dapat trace ade seketul batu granit batu dalam saluran ureter. Serta merta beliau hantar untuk dirawat oleh Dr. Yang yang pakar dalam urology. Saya telah dimasukkan ke wad malam itu juga - dan diminta berpuasa selama 12 jam untuk buat CT-Scan & X-ray keesokkan harinya.

Hari Khamis 11 Mac - saya telah menjalani CT-Scan & X-ray .....dan ini keputusannya.


Selepas dapat keputusan ini barulah saya dapat makan pada jam 3.00 petang!


 sumber : wikipedia

Dr Yang telah memberitahu risiko & cara memusnahkan mengeluarkan si batu ini . Didapati batu ini bersaiz 3 - 4 mm sahaja.....tetapi dia punya sakit - macam mana nak cerita ta'tau lah....
kedudukan batu ini diperingkat pertengahan ( paling minima 2 mm ) sehingga maksima 8 mm & ke atas
( agaknya kalau besar ....boleh pengsan sakit perut!!!) - rupa2nya selama ini saya sakit perut kerana si batu ini dok bermain2  bergerak2 dalam saluran ureter ini. Bila dia tak dapat masuk ke dalam gall-bladder, tersekat dipenghujung saluran itu sebab tu yang sakit on & off.....Didapati dihujung saluran ureter ini telah bengkak.

Untuk menghapuskan mengeluarkan nya ada 2 cara - yang pertama boleh makan ubat sahaja & kena buat follow-up check-up & boleh bila2 masa akan sakit juga( lambat )....Yang kedua buat laser operation.

Setelah berbincang dengan hubby - & pendapat doktor maka saya memilih laser operation...Orang kata sekali sakit! Malam tu juga saya buat keputusan - esok Jumaat 12 Mac buat laser operation. Sekali lagi saya berpuasa hampir 18 jam.....

Hari Jumaat 12 Mac 2010 - jam 1 petang masuk operation theater - Allah swt sahaja tempat aku mengadu!
Ya Allah semoga pembedahan ini selamat! Setelah dibius oleh pakar bius separuh badan ke bawah - & staf2 yang pakar dalam bidang masing2 menjalani tugas .....saya telah selamat menjalani pembedahan ini - dengan tidak berasa sakit pun! Hampir lebih kurang 45 minit - siap....
saya sedar Dr Yang sedang beroperasi tetapi tidak berasa sakit....pembedahan ini bukannya seperti zaman dulu2 kena belah2 perut macam siang ikan!!! tak perlu itu semua tapi guna teknologi canggih you...sebab operate jenis ini , lepas habis kebas biusnya....nak berlari pun berjalan pun boleh  ok....SIAP! Oh....thanks Allah....

Selepas selesai sehingga jam 4 petang barulah saya dikeluarkan dari bilik pembedahan. Itupun separuh badan ke bawah masih kebas seperti batu besar yang sangat2 berat! Tak dapat bergerak langsung.....Hampir jam 6 petang barulah dapat rasa sensation - kaki dah boleh digerak2kan.


Jam 6.30 petang barulah dapat makan setelah berpuasa hampir 18 jam ....

harga sebiji batu  halus yang sukar dilihat dengan mata kasar ialah   
RM 6,141.60.

Sabtu 13 Mac 2010 jam 4 petang saya telah selamat
kembali ke rumah & berehat - makan ubat sehingga ......
Jumaat 19 Mac 2010 akan buat follow up check-up.


wasalam


- tamat -


35 comments:

manzlie said...

salam cikgu sonata..

alhamdulilah..syukur telah selamat menjalani pembedahan...doa cl moga lekas sembuah yah..insyalah...kalau ada air zam zam tuh boleha minum bagi kurang kan sakit dalaman tuh...or cikgu cuba amakan ikan haruan...insyalahh


waslam

xiiinam said...

Alhamdulillah....



وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ

Mafhum: Dan apabila aku sakit, maka Dia menyembuhkan aku.
Surah as syu'ara' ayat 80
(Ayat shifa')

sonata anak kancil said...

Salam Manzlie @ CL : terima kasih doa dan nasihat CL tu....operation tiada ni belah2 perut pun!

sonata anak kancil said...

CkLah : terima kasih doa ini....penyakit zaman moden ....sukar nak di trace....akhirnya ...terus ke wad

a kl citizen said...

assalammualaikum agk

alhamdulillah terjawab dah penyakit apa dan selamat semuanya ya

semoga sembuh cepat seperti sediakala

cuma nak tanya, macamana batu tu boleh ada kat situ ya

sonata anak kancil said...

Kl Citizen : macamana batu boleh berada di situ? katanya dari kidney...dalam kidney kan tempat proses bahan kumuhan...( tak pandailah nak cakap - sbb bukan orang sains )- faktor nya kerana kurang minum air / makanan yang masin / genetik ....part kurang minum air ni yang saya dok buat! jadi kalau dah lama2 tak ingat minum/makan...jadilah seperti ini...kurang air nak proses jadilah seprti ini....biasanya kita ade bahan2 halus ni dlm kidney...yang boleh pass tru ke bladder ok lah terus dibuang keluar ...yang tersekat tu dlm saluran tu yang jadi macam ni!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

alhamdulillah...

semoga cepat2 sembuh ye...

=)

take care

sonata anak kancil said...

GKSB : terima kasih...

nza said...

Alhamdulillah...semoga tiada lg gangguan kesakitan yg akak alami selama ini...wang boleh dicari kak....nyawa kita amat berharga trutama bagi insan2 tersayang yg memerluknnya....take care ok...

sonata anak kancil said...

Nza : terima kasih...

Ann said...

Salam,

Alhamdulillah kerana selamat menjalani pembedahan. Saya doakan agar Sonata cepat sembuh...

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

Alahamdulillah, telah keluar hospital

didoakan agar cepat sembuh

permudahkan segala urusan di dunia dan akhirat

Wassalam

noor afzan said...

Alhamdulillah..
selaamt sudah..
patutlah kak sonata dah lama tak berblogging..
huhu~

sonata anak kancil said...

Ann : Tk bertandang ke sini dan doa...telah follow di Ann...TK

sonata anak kancil said...

Sdr Rozali : W'salam. Terima kasih doa sdr itu

sonata anak kancil said...

Noor Afzan : Tu la....rindu dengan kawan2....tak kira sape di maya ini! nice to know you all.

Daun Bidara said...

alhamdulillah selamat.

sonata anak kancil said...

Daun Bidara : terima kasih...semua sudah selamat

azlina said...

ALHAMDULILLAH DAH SELAMAT MENJALANI PEMBEDAHAN...SEMUGA SEGERA PULIH SEPERTI SEDIAKALA

sonata anak kancil said...

Azlina : terima kasih doa Ina untuk saya...alhamdulilah semakin sihat...dah tak sakit perut lagi.

insan pendidik said...

Alhamdulillah ..segala persoalan tu sudah terjawab dan ade penawarnye.. moga pasni sonata tak lagi dirundung sakit perut tu dan sihat walafiat hendaknya...

sonata anak kancil said...

Insan Pendidik : jika ade rasa sakit perut sejenis ini...berhati2 la...gi cek cepat2....merana oiiii....!

Yunus Badawi said...

Maaflah tadi baca pakai blackberry sakit mata saya. Itu yg tak habis baca.

Awak bawak balik tak batu tu? Kalau ikat buat cincin bagus juga hehehe

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : aku tau la ko dah ade blackberry....sari dua ni..banyak aku dapat berries dan lain2...aku akan makan sehingga habis! mau seminggu lebih tak habis lagik!

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : itu batu haaa...sudha hancur luluh loooo.......selamat aku

daydeck86 said...

Salam Kak SAK
alhamdulillah semuanya selamat
semoga akak cepat sembuh dan menjalani kehidupan seperti sediakala.
amin

sonata anak kancil said...

Daydeck : terima kasih....take care too

rezeki said...

salam SAK

alhamdulillah, selamat semuanya dgn izin Allah jua

semoga terus diberikan kesihatan yg baik

insyallah

Azima said...

salam Kak Sonata,

Syukurlah kak, semuanya dah selamat..
Lepas ni akak kna betul2 jaga kesihatan tu..jangan lupa minum banyak air kosong..lebihkan sayuran n buah-buahan dlm menu seharian..

Ok kak,take a good care..

Wassalam

sonata anak kancil said...

Pak Itam @ rezeki : Terima kasih..selamat becuti bersama keluarga

sonata anak kancil said...

Azima : terima kasih nasihat adik Azima ....sama2 jaga kesihatan yer...kang sakit susah mak-pak pulak

LiNda said...

salam kak...

alhamdullilah... saya doakan moga akak terus tabah dan sihat semula.

sonata anak kancil said...

Linda - ohhhh.....terima kasih! dok jaga lah ni..he3x...balik kampung ke? hari tu ye - ye lah...kononnya cuti ni nak jalan2 ke belah2 Ganu...dah kena macam ni ....kena rehat untuk berjalan2 jauh.....ber"longgok" aje le....round dunia

nur eye said...

Salam cikgu Sonata,
Dah sihat tu ya..banyak memasak.terliur juga saya kat sini...Take care ya...

nur eye said...

Salam cikgu Sonata,
Dah sihat tu ya..banyak memasak.terliur juga saya kat sini...Take care ya...