CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, March 27, 2010

Mengentang................

 selamat pagi hari sabtu...
semoga ceria selalu...
hujung minggu ni, aku memang sibuk
untuk memantau program kursus pengawas ni
siang malam....
semua guru2 yang terlibat telah melaksanakan 
tugas masing2....
pagi2 ni sempat buat laporan sikit....
lepas ni kena pergi sekolah meninjau2 apa yang patut
@ memantau....ngeh3x
 ****************

Lepas magrib semalam pergi memantau budak2 ni...
Tanda2 nak hujan mula nampak...
Habislah mandi hujan budak2 ni...
Tapi ade plan B....tidur dalam kelas....ok lah tu kan....
Janji program tetap jalan!


Adik2 cikgu praktikal hampir 20 orang dari universiti
kita orang bawak bersama join....
kasi peluang mereka pengalaman dengan budak2 sekolah ni....
( mereka juga jadi "penjaga" @ "pengawal" budak2 ni.....)
cikgu  dah  buat program.....biar mereka yang mengawasi budak2 ni....
( jangan bimbang nanti bos rekomen dapat A punya la praktikal !!!)





Budak2 sibuk dengan aktiviti mereka....

dikawal selia oleh cikgu2 praktikal & 
cikgu2 disiplin @ pengawas yang lain



Jeng ....jeng.....
sekumpulan cikgu  yang lain pulak sibuk 
MENGENTANG!!!!
( tak termasuk dalam kertas kerja rasmi....!!!)

ni dia proses mengentang...
sebakul  kentang yang telah siap dibasuh


memesin kentang


mula menggoreng kentang dengan mencelupkan kentang 
dalam tepung macam nak buat goreng pisang


ni dia tokey mengentang!!! yang pegang kepala lutut tu.... 
cikgu Z....baru pindah dari Labuan 
tapi orang Melaka....balik negeri la tu...............
sorang lagi tu pembantu dia Ustaz WC


 ho ho hoo.....tokey dah penat kot...sambil duduk pulak
okey-okey.....cikgu Z....hang bawak satu inovasi
untuk program ini....sokong!!! 
kenyang  cikgu2 yang mengikuti program ini.....
 cikgu WC sedang mencurah 3 jenis sos 
atas kentang yang dah siap digoreng tu....


ini dia wajah potato spring dari dekat

&
&
&

semua cikgu yang hadir malam semalam 
dapat makan potato spring dengan percuma
di sponsor oleh cikgu Z......


&
&
&

balik rumah terus.................zzzzzzzzzzzz

34 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

sng nya bila ada mesin tu..xpyh tggu kentang mcd musim prosperity..

kan best kalo ada sebijik:D

nza said...

nk ckit kentang spring tu...nmpk cam best la....

LiNda said...

wahhh.... bersungguh-sungguh semuanya . Memang nampak besh potato spring .

sonata anak kancil said...

Mrs. Fiza...memang senang ade mesin tu....mahal lo....ntah la berbaloi ke tidak nak membelinya....kalau buat bisnes bolehlah

sonata anak kancil said...

Nza : memang best seprti rasa cheesy wedges

sonata anak kancil said...

Linda : seronok...bergilir2 curah sos...bergilir2 makan....ramai lagi yg terlibat tu....muafakat bawa berkat!!!

::FAIZ FARISH:: said...

wah sedap

Atikah said...

Salam kak,

bestnya... kalau ada mesin tu leh buat sendiri kan...

sonata anak kancil said...

Faiz : memang sedap!

sonata anak kancil said...

Atikah : senang aje buat...ade mesin, semua jadi

rosli said...

Salam Hjh Zaleha,

Baguslah program ini, tp zaman sekolah dulu saya tak pernah jadi pengawas sekolah sbb belajar tak berapa cemerlang dan masuk kategori budak nakal.

Bila masuk form six pulak di offer jadi pengawas....tak mau pulak sbb suka nak berambut panjang.

Tp ketiga2 anak2 saya semua jadi pengawas sekolah...yg sorang tu tarik diri sbb prestasi makin menurun...lepas tu jadi ketua kelas pulak, lagi busy....tp saya pujuk hati saya ..ni salah satu cara nak anak kita pemimpin di masa hadapan.

Selasa ni saya turun Melaka, ada proses audit ISO di Bandar Kaba dari jam 9 pg hinga 5 ptg.

ONE ZABA said...

esok petang semua balik terlentang.

ahmad humairi said...

memantau,
sambil mengentang,
meninjau,
ngan suara lantang.

sonata anak kancil said...

Rosli : sy dulu pun tak jadi pengawas...tp terlibat dengan pandu puteri...jadi selalu gak lah bercamping2 ni....

anak2 sy 3 orang jadi pengawas..cikgu lantik...sy tak bagi....disuruh jugak...jadi ketua pulak tu....aduhai...sib baik semua lepas...alhamdullilah

silalah contact sy di sekolah...jika ke Melaka

sonata anak kancil said...

OneZaba : jangan tak sekolah hari Senin udah le...tapi tak letih mana pun!!! makan minum semua disediakan

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi : sepagi tadi teropong dari rumah je!!!

Sarah Zulkefli said...

sedapnyerrrrrrrrrrr

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

Ada respi
hangtak mai kat cik nooo

he hee

Wassalam

a kl citizen said...

mesin tu kena ada ke nak mengentang ni AGK?

Rosmawati Majidi said...

first time tengok mesin mengentang, bestnyer kalau saya ada mesin tu.

DUN Behrang 2020 said...

Ingat tadi ape ke benda la mengentang tu...hihhihi...memang sedap pekena kentang nih

rosli said...

Salam hjh Zaleha,

Apa nama seklah tu, kalau ada kesempatan saya akan call.

sonata anak kancil said...

Sarah : Tk singgah di sini...memang sedap!

sonata anak kancil said...

Rozali : senang sangat...kejam mata pun boleh buat...goreng tak leh kejam...kang kena minyak panas....he3x

sonata anak kancil said...

Kl Citizen : mesin macam tu kena ade lah...baru dapat rupa macam tu...kalau buat style wedges...jadilah rupa wedges...rasa mungkin sama kot!

sonata anak kancil said...

Rosmawati : TK singgah ke sini....senang2 datanglah lagi....kalau ade mesin macam tu, dapat lah rupa bentuk spring..tapi kalau potong panjang2 boleh lah juga! rasanya boleh sama...rupa je tak sama

sonata anak kancil said...

Dun Behrang : orang kita kan dah advance skg....dulu2 makan keledek, ubi...sekarang hantam kentang la....jadi panggil la mengentang...ha3x

sonata anak kancil said...

Rosli : baru saya ingat saya ade meeting petang tu di SM (A) SM jam 2.00 petang.Next time la...by the way, my school opposite Hospital Pantai - you know the school...you can ask telekom!!!

HAMSINI said...

Sekolah takde duit kenalah camping di sekolah

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

dulu saya selalu gunakan ayat mengetang nih.. tapi masudnya, pergi melepak-lepakkan diri huhuhuhhhu

sonata anak kancil said...

Hamsini : dalam tak ade duit...agak banyak juga kos yang dibelanjakan...! tapi kurang la drp buat di luar...kalau keluar...duit bas kena bayar! tapi ni tak lah

sonata anak kancil said...

Fairullah : ohhh tatau pulak maksud macam tu...bertambah lagi vocab. bahasa sy

fatehah said...

yep. inovasi terbaru. siapa2 yang ada mesin ni kira lucky sebab org baru tau pasal potato spring ni. kat pasar malam dah start jual. kalau kentang besar gile rm3, kalau normal size rm2 (kat gombak ni la). pehh. untung gile jual sebiji kentang rm2. padahal keje mesin yg buat.hee

anyss said...

Salam,
Cikgu Bahasa Melayu sekolah mana ya? perkataan MENGENTANG tu ambil dari kamus mana?
Saya ni budak-budak baru belajar, nak juga tahu. terima kasih, cikgu...