CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, March 4, 2010

SIHAT tetapi SAKIT................

Salam pagi Khamis...
Semoga kalian sihat walafiat...
Sentiasa ceria & gembira meneruskan perjalanan hidup ini...
Yang bilakah sampai ke destinasinya??? 
Wallahualam...semua adalah urusan Allah SWT...

Mungkin ade yang perasaan blog ini tidak berupdate....
Kadang2 update sangat cepat...sampai 1 hari 2 x..
Biasanya macam ni lah...tuntutan urusan kerja & urusan peribadi...
Ingat semula apa tujuan berbelog....hanyalah untuk merakamkan kisah harian...
Untuk dicatat sebagai ingatan masa akan datang...boleh release tension...dan macam2 la sebabnya...

Disebalik kegembiraan seharian...ade kesedihannya...
Memang banyak aku baca2 kisah rakan2 maya....macam2 yang dihadapi...
Macam2 musibah dalam apa bentuk yang dianugerahkan oleh Allah SWT...
Yang kita tidak tahu @ ada hikmat di sebaliknya...
Yang pasti, apa yang dihadapi...kena redha...adalah hikmahnya di situ...
Berdoa sentiasa kepadaNya....Dialah yang Maha Mengetahui....

Sebenarnya hari ini aku diberikan cuti sakit...
berehat di rumah...
Jadi, aku berehat lah di rumah...

Sihat ke tidak ni?

Sihat tapi sakit!
Pelik - pelik jugak ye...sihat tapi sakit....

Sebenarnya sudah dekat 10 hari aku "merana" sakit perut....
Aku telah pergi check-up di private klinik...
Doktor charge aku sakit gastrik & angin...
maka dapatlah ubat2 tu...
Masih tak baik2 juga....
Pernah malam minggu lepas , pukul 2 pagi aku dan hubby ke emergency wad di Hospital Besar...
Diberinya ubat gastrik jugak ....

Masih tak ade kurangnya jugak...
Masih "irritating" sakitnya....
Masih meneruskan kerja2 di sekolah....

Tak boleh jadi ni...
Macamana nak buat tindakan seterusnya?
Beberapa orang staf mendesak aku ke doktor pakar...
Hospital pun bukan jauh benar...depan sekolah je!!!
Bukan aku takut ke hospital...
aku takut apakah keputusannya!!!

Nak tak nak aku terima nasihat hubby & rakan2 sejawat...
Kena buat check-up....
sakit dalam perut ni tatau sakit apa kan....
Nekad pergi ke Hospital Pantai...
Yang booking untuk consultant doktor pun kerani aku!

Hari Selasa jam 2 petang , 
aku dikehendaki berjumpa doktor pakar..
Bahagian PC Gastro Medical Specialist....
Dr. Chua...dialah pakar bahagian perut ni....
Cek punya cek.....sakit apa tak jelas....
buat ultrasound @ scanning ntah apa la pulak...
kurang jelas juga...
Dr. cadang nak skop ( betul ke ni???) - dengar kerani aku cakap...masuk kamera dalam perut..
Apa mende alah ni semua...aku terus berdoa...
janganlah sakit yang bukan2....
Yang akan menyusahkan orang lain....!

Nak tak nak aku kena buat jugak check-up ni semua...
Aku beritahu hubby...macam mana ni?
Ok...baik masuk wad terus untuk dipantau sakitnya...

Maka, Dr. Chua pun keluarkan arahan masuk wad...
Esoknya ( semalam la...) kena buat sepertimana yang disarankan...

Ya Allah Ya Tuhanku...mulalah aku fikir macam2...

Lagi satu sebenarnya ..........
Inilah pertama kalinya aku kena masuk hospital!!!
Aku jarang MC....alhamdullilah aku jarang sakit....
Dulu2 masuk untuk bersalin pernah lah....
itu memang betul sah sakitnya...
Itu pun 3 hospital kerajaan - 
2 lagi aku masuk klinik bersalin swasta  !!!

Tapi kali ni..........aku masuk dalam keadaan "sihat" tapi sakit!

Aku pun ditempatkan di Tingkat 4 Bilik 838B - 
sebilik 2 katil....
Alhamdullilah...sihat aku dalam bilik ni....
boleh meredakan sakit sikit....
Sebelah aku ade pesakit yang dah dekat 1 bulan !
macam2 sakitnya...

Walaupun bagus di sini....semuanya fully sponsored!
Tapi aku lebih rela duduk kat rumah....
Bila kita sakit...
nilai wang ringgit tak dapat membeli sihat kita ni....
Bayarlah harga sakit ini...yang penting sihat!!!

Untuk aku kena check-up aku kena puasa....
Lepas makan malam...
aku terus berpuasa dalam jangka masa 12 jam...

3 botol air telah dimasukkan untuk menahan kelaparan berpuasa ni....

 
menahan aje le.....redha-redha.....


sape nak snap muka aku nih??? aku snap selimut kaki udah le.....


sambil menunggu melelapkan mata...ini saje la penghibur aku.....
ntah cite apa tataulah...melayan mata yang dah semakin layu...
dek makan ubat ....

Lebih kurang jam 10 pagi semalam ...
aku telah dibawa masuk ke klinik Dr Chua...
Ditolak dengan troley...
Alamak ...aku seram...macamana la nanti...
macam2 aku fikirkan...
Aku sentiasa & terus berdoa...

Anak2 aku???
Mereka semua tidak diberitahu.........itu hubby uruskan...
Dia pesan jangan telefon & jika anak telefon cakap seperti biasa..
Sebab mereka semua nak exam & belajar...
bimbang mereka semua fikir tentang aku ni...
( sorry anakanda sekalian.......umi dah okey ni &
memang abah tak bagi beritahu...kalau tau bila baca blog ni)

Dr.  Chua telah buat apa yang dia cadangkan petang kelmarin...
2 nurses telah menguruskan aku ni.....
Aku telah dibius.........
aku tak sedar apa yang dibuatnya....aku tidur!
Dr. Chua telah memasukkan skop/kamera/ segala peralatan canggih ke dalam perut aku ikut mulut....

Sedar2 ....aku dah berada di katil aku sendiri!
Ya Allah...apakah keputusannya????

Dekat pukul 12 gitu.....barulah aku diberi makan...
Lapar tu memang la lapar....
Makan nasi yang yang disediakan....
Yang tidak ade lauk pedas.....orang sakit punya lauk la...
Tapi di sini, masakannya sedap! 
aku mana tau sebab tak pernah masuk hospital ni...
( orang yang sakit sebelah aku tu beritahu....kita bayar kan...mestilah mereka masak sedap )

 lunch & dinner yang disediakan

Tak lama kemudian.........
Dr. Chua & nurses masuk jumpa aku....
Ok....semuanya normal....!!!
Alhamdullilah - Ya Allah, syukurnya aku.....
bimbang jika ade komplikasi yang terok.... 
Dr. Chua beritahu...ubat akan diberi....
berehat & petang boleh balik!!!
Yeahhhhh!!!! sukanya aku.....
yang penting aku tak ade masalah lain yang berkaitan dengan pengobatan canggih manggih ni.....


Ini yang penting...
Aku pun pelik...sakit apa ni?
Kalau aku tak sakit.....
aku bukannya hendak jumpa doktor & masuk wad ni....!
Tapi memikirkan sakit yang "irrittating" ni...
kena jumpa pakar juga...puas hati.......
follow-up checkup - Saturday 13/3/2010

Alhamdullilah...aku diberi cuti....hari ni cuti...
esok pulak sekolah ambik cuti peristiwa sempena sukan sekolah petang ni...........
sambung dengan Sabtu & Ahad.....lama la sikit cuti ni......
tak dapatlah aku nak bergembira dengan staf2....
dengan anak2 murid....aku perlu berehat...
Dalam pada tu...aku tak dapat nak bersama2 bertungkus lumus 
dengan staf2 yang sedang menguruskan jualan digerai 
....hari ini hinga hari Ahad............di Karnival Pendidikan JPM di MITC....
insyaAllah senang2 malam nanti / esok aku akan menjengok juga staf2 aku ni.....

 
ubat yang mesti dimakan 
sovenir ( termasuk semua dalam ward charges )


Untuk dikongsi bersama : belilah insuran kesihatan....
kita tak boleh nak jangka sakit kita ni....
& semuanya charges semalam dibayar oleh insuran saya.....
saya bayar sikit je....terima kasih....
hampir  2K untuk semua urusan bagi satu malam sahaja!










56 comments:

rezeki said...

salam cikgu

semoga diberikan semula nikmat kesihatan yang baik oleh Allah

semoga sembuh sepenuhnya

insyallah

sonata anak kancil said...

Pak Itam : terima kasih...mudahan diberikan oleh Allah swt kesihatan yang baik untuk kita

ONE ZABA said...

dugaan mendatang buat kita lebih menikmati kehidupan.

obat tu jangan dibuat perpustakaan pulak. ditolan ikut jadual.

ina said...

Cikgu dah sihat ke atau masih sakit lagi? Sakit apa sebenarnya tu cikgu?

Allah beri ujian sakit, jadi baru kita tahu nikmat sihat. Kalau tak pernah sakit, mcm mana nak tahu apa itu sihat.

Doktor dah beri MC suruh berehat tu, maka berehatlah. Jangan nak bersukan sakan pulak. Semoga cepat sembuh.

sonata anak kancil said...

OneZaba: terima kasih ingatan ko tu....ye ye ye...aku makan ubat tu...

sonata anak kancil said...

Ina : saya akan berehat...& makan ubat ...semoga cepat sihat! Ina pun jaga kesihatan yer....

manzlie said...

salam cikgu sonata dan cikgu mas


alahai..cl doakan dua dua cikgu nih akan cepat sembuh...cikgu sonata sakit dan cikgu mas pun sakit..(demam)...insyalah moga allah swt bersama dan melindungi cikgu semua..
banyakkan berehat yer...

waslam

sonata anak kancil said...

Manzlie @ CL : terima kasih CL...CM sakit jugak?...jap lagi nak jengok kat dia...jap lagi nak kena makan ubat dah ni...semoga CL sihat hendaknya

ahmad humairi said...

dunia berpusing-pusing,
pening dibuatnya...

sabarjelah.

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi : kena sedar diri....bau tanah dah dekat wehhh!
sabo - sabo....

Atikah said...

Salam..

Semoga cepat sembuh...

relevan said...

Semoga cepat sembuh seperti sedikala cikgu..

rosli said...

Salam Hjh Sonata,

Rajin2 makan ubat semoga cepat sembuh...

sonata anak kancil said...

Atikah : terima kasih....jaga kesihatan juga yer...

sonata anak kancil said...

Releven ; terima kasih....harap2 begitu la..jaga kesihatan juga yer...

sonata anak kancil said...

Rosli : terima kasih...saya akan ikut peraturannya...semoga jaga kesihatan juga yer...

sI tEDI said...

oh cikgu sonata! semoga cepat sembuh! Alhamdulillah cuti panjang sket!

makan ubat cikgu! t care

sonata anak kancil said...

Sitedi : terima kasih...sentiasa makan ubat ni..jaga kesihatan juga yer...

a kl citizen said...

assalammualaikum

sakit apa sebenarnya?
doktor tak beritau ke?

apa pun
semoga sentiasa sihat ya AGK

sonata anak kancil said...

KL Citizen : terima kasih...tatau la sakit ape...tapi sakit! dalaman semua normal! apa2 pun ubat ade dibekalka...next week jumpa check-up lagi...

Che' Pit said...

hmm cantik gak ubat tu nampaknya

jangan buat perhiasan udah lah yer cikgu

buat2 lah makan bagi cepat sembuhnyer tu..

Kak Sidah said...

Salam SAK,

Alhamdulillah , tak de sakit yang merbahaya, saje Allah nak beri peringatan tu, syukur...cikgu kalau kita sakit memang ingat kat Dia, setiap saatkan mulut tak henti berzikir. Suruh you berehat, penat terkejar2 , dgn murid2, layan anak2 yang jauh2, jadi sekarang berehat sekejap ye.

Akak doakan biar sehat selalu

azlina said...

salam sonata...
semuga di beri allah kesembuhan dan berada dalam rahmat dan kasih sayagnya...ina doakan sonata cpt sembuh sepenuhnya..

fatehah said...

kerja kuat sangat, kan dah kena dok kat hospital tu..haish

sonata anak kancil said...

Che Pit :terima kasih....okey saya pastikan akan makan...nak mintak cepat2 baik..

sonata anak kancil said...

Kak Sidah : terima kasih kak....saya akui...mungkin untuk merehatkan badan ni!....semoga cepat semboh...akak pun jaga kesihatan juga yer...

sonata anak kancil said...

Fatehah : jangan risau...insyaAllah okey...

sonata anak kancil said...

Azlina :terima kasih Azlina....moga cepat semboh...jaga diri yer...

ainhany said...

salam cikgu

alhamdulillah
risau juga baca dari mula nk sampai akhir..pikiq mcm2...syukurlaa kputusannya tak merisaukan..
mungkin peluang ini harus digunakan utk terus bersyukur pada ALLAH.
terkadang jika ditimpa sakit baru kita tersedar betapa kita terleka..

mulai saaat ini berhati2la.
hmm cikgu amik insuran aper ya?full caverage?

~0~ said...

moga cepat sihat

farahin said...

nasib baik takde pape.
umi rehat2 lah. umur dah meningkat tu.
in balik 12 mac nanti. hope you'll be just fine.
take care umi.
LOVES.

xiiinam said...

....mudah-mudahan kembali sihat.

Ummi Humaira said...

salam cikgu sonata ...

mudah2an sihat sejahtera ...
risau gak bila baca bab kena masuk wad ni coz ummi ni pun penakut bab2 kena jumpa doktor pakar .

Miecyber @ Sudu said...

Semuga segera sembuh...
Ogenkidenne...

sonata anak kancil said...

Ainhany :terima kasih...semoga jaga kesihatan juga yer...saya amik insuran prudential & takaful

sonata anak kancil said...

~0~ : terima kasih...

sonata anak kancil said...

Farahin : it's okey...take care

sonata anak kancil said...

CkLah :terima kasih, mudahan begitulah....tak selesa jika macamni...CkLah pun jaga diri okey! banyak makan ubat tu...

sonata anak kancil said...

UmmiHumaira : tu lah...takut nak dapat keputusan! tu yang bertangguh2...ok jaga kesihatan yer..

sonata anak kancil said...

Miecyber :terima kasih...take care juga..

n@m@n said...

semoga sihat hendaknya

sekolah memerlukan cikgu sonata yang penuh bertenaga..;)

sonata anak kancil said...

Naman : terima kasih...cewah pandai la ko buat telahan....

( memang betul pun...bos - GPK lain dok tepon....cikgu lain pun tepon jugak!....) - siang tadi dia orang datang melawat...dok cite perkembangan sekolah semasa sy tak ade!!! sibuk sungguh - kesian diorang )- ntah apa cite sukan tataulah...lepas tu karnival lagik!

Ayah Zain said...

Salam SAK,

semoga cikgu sepat sembuh dan tiada apa-a-a kompilkasi yang datang

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : terima kasih...AZ juga jaga kesihatan tu...makan ubat sentiasa! sy pun!!!

al-mankaraqi said...

Semoga dikurniakan kesihatan yang baik adanya...........

sonata anak kancil said...

Al-Mankaraqi :terima kasih...sama2 jaga kesihatan juga

nza said...

jangan lupa mkn ubat ye kak..moga cpt sembuh...risau gak kalu sakit2 yg kt dlm...

mama ju, said...

sALAM CIKGU

Alhamdulillah...semuanya dah ok..mula2 baca suspen juga...

Moga kita semua dalam kesejahteraan.

LiNda said...

Jaga kesihatan yea kak .

Kak Sidah said...

Salam cikgu,

bagus kan insuran tu, menantu akak pun ajen prudential gak..bukan nak memuji tapi kebenaran kan..

sonata anak kancil said...

Nza : terima kasih....tension kot! keje cikgu kan banyak keje...jaga diri

sonata anak kancil said...

mamaju : gitu lah hendaknya...kita kena jaga kesihatan - makan minum dll....

sonata anak kancil said...

Linda :terima kasih...awak jaga juga yer....

sonata anak kancil said...

Kak Sidah : betul tu kak....insuran guna macam ni la...bila kes terdesak...ni kira terdesak lah....kalau tak - tak nak gi hospital!

shimitiniy zem said...

semoga sihat selalu.....

sonata anak kancil said...

shimitiniy: terima kasih...Tk singgah sini...dah ziarah jugak ke shimitiniy