CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, January 4, 2010

Tsunami melanda.........

04.01.2010 - Isnin

Hari pertama sekolah 
Tsunami kesibukan melanda hari ini.......


Keluar rumah awal - awal pun 6.45 pagi - jalan jem...sebab aku kena lalu depan sekolah rendah -  betul jem agak tegar - sebab ibubapa hantar anak - anak nak masuk sekolah tahun satu dan tahun2 seterusnya ....samada anak sulung ke, anak ke berapa ke....majoriti parents hantar anak dengan kereta sendiri....


Nak menuju ke sekolah aku - sebelum kat trafik light dah jem ....lepas trafik light jem jugak....so agak lambat masuk ke sekolah - tapi masih hitam / biru punch-card....he3x -  tahun baru ni guna punch card - sebelum ni guna thumb -print....majoriti parents hantar anak terutama tingkatan 1 - jalan nak masuk simpang sekolah jem - jalan ke pintu pagar masuk pun jem...kereta kecik - kereta besar - van kecik - van besar - storm - macam2 cap kereta semua ada.....sebab aku terperangkap dalam jem ( tak la benyek pulak - macam jem stoberi ke apa ke...) - boleh la aku baca cap2 kereta ni....ni la anak2 zaman le ni - dimiliki oleh parents yang berkemampuan....dalam pada tu,ade jugak yang sebaliknya...bukan tak ada - ada - aku tak pilih kasih - layanan ku semua sama !


Ok cukup la kisah jem sana jem sini....sekarang cite dalam sekolah pulak....


( sekolah didahulukan - rumah diutamakan...he3x ) - dalam ertikata lain - sebelum aku memulakan tugas hari pertama ni - anak2 aku semua dah aku hantar balik ke "rumah" masing2 hari Ahad semalam sampai aku kepeningan ( apa tak pening banyak pulus keluar!!! - balik rumah berdentum aku zzzzzzz.... ) - aku utamakan anak2 aku dulu....dengan penuh harapan aku menyerahkan anak aku kepada "penjaga" / warden yang "menguruskan" anak2 aku....dan bila dah selesai - aku menguruskan anak orang lain pulak kat sekolah ni....aku kena dahulukan tentang pembelajaran anak2 orang ni....maka bergelumanglah aku dengan kerenah anak2 yang begitu ramai ! 


Selepas assembly pertama ( nasib baik tak hujan - sekejap aje rintik2 halus ) - anak2 sedia ada, dah tahu nak masuk bilik / kelas apa /  mana - dengan ibubapa /penjaganya selama berada di sekolah - 7.40 - 2.40 - semuanya berjalan dengan lancar.



Kesibukan melanda, bilamana anak2 baru nak masuk ke sekolah ini - datang dari luar - dengan pelbagai kerenah - kemusykilan dsb...alhamdullilah semuanya berjalan dengan lancar - aku tengok2 jam 9.00 lebih dah tak ade parents bertunggu depan /dalam pejabat.... 

Pesta keramaian ibubapa ni mengalahkan / lebih hebat suasana bursa saham / mengalahkan juga kalau kita beratur nak bayar kat kaunter sepertimana laporan rakan2 maya ni semasa nak membayar membeli kelengkapan sekolah anak2 yang last2 minit tu....!macam tu lah lagaknya - menyingsing lengan baju, aku menyain surat kemasukan ....he3x  - tak- tak...pakai blazer je.... aku hanya sempat bersarapan merangkap makan tengahari tepat jam 12 ! 

Hari ni jugak mesti diadakan taklimat / mesyuarat guru tingkatan - ini mesti dilakukan untuk melicinkan pengurusan anak2 ni...aku mewakilkan guru2 tingkatan untuk menguruskan anak2 ni...kalau tak ade penjaga ni...hahahaha sape nak uruskan budak2 yang mencecah 1700 lebih ni??? Data terkini belum diperolehi daripada semua penyelaras...esok aku kena dapatkan semua....baru aku tahu berapa orang anak aku kat sekolah ni...


Tiba rumah dekat jam 5 petang! Kepeningan.....tidur jap
( terpaksa - meskipun lepas asar tak elok tidur - aku telan postan ......relax......malam relax.....buatlah N3 ni.....ngeh - ngeh - ngeh....) tiba-tiba........


kringggg...kringggg...kringgggg...... 

sape la tepon malam2 ni ?.....sape lagi kalau bukan si Fahd....ade lah benda yang dia lupa nak bawak balik ke asrama! Bertuah punya anak....dia lupa songkok - lupa buku - dan beritahu bayaran yuran sekolah....esok nak kena kirim dengan cikgu aku yang isterinya bertugas sebagai warden asrama ni.....Fahd ni femes kat asrama dia....ntah femes ape tatau la....sebut dak Fahd rata2 kenal dia...


selamat malam....titun time....esok pegi sekolah.....





17 comments:

KAMATO said...

Salam, dipejabat hari ni kosong, ramai yg cuti uruskan anak2

Che' Pit said...

hmm sama lah, ramai yg ada anak cuti arini..

duk hitung hari yg tak sampai lagi sebulan utk boss bersara..

maiyah said...

hehe.. sgala bagai lupa

noor afzan said...

fadh dak pandai kut..

ONE ZABA said...

ya, depan rumah aku ni pun jem jugak. tapi aku tak kisah sebab pejabat aku pun depan rumah jugak.

nza said...

2LH...KESIBUKAN TAHAP MAKSIMUM...apa nk buatkn..sabor jelh.

ummi humaira said...

salam cikgu ...
apa nk buat , dah ditaqdir tertulis nama cikgu , jadi harungi lah wahai cikgu , demi anak bangsa , sesungguhnya jasa cikgu2 tiada tolok bandingnya.hanya Allah saja yg dpt membalasnya.
kepuasan terasa bila kejayaan anak2 didik didepan mata , hilang rasa lelah kan..

insan pendidik said...

Wah ade jem yea sonata sapukan kat roti la haha terbuat lawak plak... biase la tu mana2 pun sekarang ni sesak termasuklah kat Melaka tu. Mase cuti sekolah hari tu pun dengar cerita dah sesak. Lepas hari ni jalannya ok la tu...

Yunus Badawi said...

Go Fadh go! Caiyok caiyok

Biasalah anak2 ni huhuhu

n@m@n said...

kena merempit cam saya kak..hehe

sI tEDI said...

cikgu.. sekolah tu satu sesi je kan?

ramai ek murid ek? aduhai..

tapi kalau lalu situ waktu puncak.. mmg boleh panas hati jadinya.. sebab mak ayah semua rata2 ambil anak. kereta bak kate cikgu pun bosa2 semuanya.. isk isk isk..

sejak JPM kuatkuasakan kete x leh masuk dalam.. kena parking luo.. boleh trauma jadinye.

ekekekekek..

sonata anak kancil said...

Kamato : W'salam - TK singgah ke sini....memang betul,ramai ibubapa yang bercuti @ mnenyerahkan anak ke sekolah....seme nak kesini!


Che Pit : pendek kata first day sekolah - pejabat pun lengang! biar bos je kerja....sebab anak bos semua dah besar2 kan.....


Maiyah : nak kata lupa - tak la lupa bab makan ni....dah keluar lagu keroncong - tapi tak boleh keluar pejabat!!!


Noor Afzan : ala tak jugak...sebab dia berbadan besar!

sonata anak kancil said...

OneZ : ko memang mementingkan diri sendiri! ko letak dalam muzium aje la kete ko tu....


Nza : ye buat banyak bersabo....sabo-sabo memujuk diri ni....kalau tak kita tension!


Ummi Humaira : W'salam - jika semua orang seperti Ummi Humaira ....sangat seronok jadi cikgu ni!!! apa2 pun kami sedia harungi apa jua onak dan duri...

sonata anak kancil said...

IP : amboi-amboi....mentangla dah tak ke sekolah...hala ke UPM je ( betul ke??? lupa daaaa )- dah kisah jem ke sekolah...

di sini kalau hari sekolah macam tu la...apa lagi sekolah saya ni tempat laluan orang ke pejabat2 kerajaan , parents drop anak2 di tepi jalan - tu yang jem...kereta berhenti & jalan bersilih ganti!


YB : ni la anak aku yang paling bertuah....kalau balik ke asrama, ade je yang lupa...nasib baik hari tu belum keluar simpang ke jalan utama - terpaksa patah balik - baju yang siap bergosok dia lupa...kita ni dah lah macam2 sibuknya...baju sekolah boleh lupa ! bawak barang dahlah macam nak pindah rumah!!!

sonata anak kancil said...

Naman : Naman - akak nasihat & ingatkan ko ---jangan sekali2 ko merempit! ingat kat anak ko tu....!!!


SiTedi : habis la....dah kantoi ni...he3x...selalu datang ke JPM? ok singgah jumpa akak tau....senang2 try call...he3x suspen gak ni, walaupun dalam jabatan yang sama...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

=)

sonata anak kancil said...

Siti Bum Bum : TK singgah ke sini...