CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, January 27, 2010

Apa itu Kabbadi?


Kabbadi : Asean Games 2006

Pernahkah tuan puan mengetahui ade satu 
permainan sukan kabbadi? 

Baru tengahari tadi dapat tahu semasa meeting -
ade seorang guru mengemukakan permohonan bercadang untuk mengadakan sukan kabadi ...tanya punya tanya - 
apa itu sukan kabbadi? 
ade sikit info aku tulis kat bawah ni yang di catat  dari wikipedia....silalah rujuk lebih lanjut tentang hal ini...
Bila aku meronda2 mencari sukan cerita sukan kabbadi ini -
ade satu berita di Bernama.com....bacalah sendiri di situ...
rupa2nya dah sampai ke peringkat antarabangsa!
 
( bila baca2 cara permainan ini ,aku macam pernah main masa sekolah rendah dulu....seingat aku panggil main belon acah ....buat petak2 - ade 2 kumpulan - pakat main kepong2 - cuba nak keluar ke hujung petak - cuba meloloskan diri dari kepungan lawan...jika boleh lepas lalu kepungan itu sampai hujung - menang! ( ala2 rugby pun yer....!) 



Though kabaddi is primarily an Indian game, not much is known about the origin of this game. There is, however, concrete evidence, that the game is 4,000 year old. It is a team sport, which requires both skill and power, and combines the characteristics of wrestling and rugby. It was originally meant to develop self defence, in addition to responses to attack, and reflexes of counter attack by individuals, and by groups or teams.

It is a rather simple and inexpensive game, and neither requires a massive playing area, nor any expensive equipment. This explains the popularity of the game in rural India. Kabaddi is played all over Asia with minor variations.

Kabaddi is known by various names viz. Chedugudu or Hu-Tu-Tu in southern parts of India, Hadudu (Men) and Chu - Kit-Kit (women) in eastern India, and Kabaddi in northern India.

The sport is also popular in Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Japan and Pakistan.

( sumber : wikipedia )

19 comments:

xiiinam said...

Sempena Thaipusam Sabtu ni ya cikgu...



:)

sonata anak kancil said...

CkLah : ye ke? tak tau / tak semak cuti hari sabtu ni...yang tau ade 2 jemputan kawin - satu pengarah JPM & satu lagi sedara hubby ...

di sini tak tak ade cuti Thaipusam...kebetulan saya tulis..ehhh tak kaitan langsong!

Ayah Zain said...

Salam SAK,

rasanya masa kecil2 pernah main games ini.Kita panggil KELACAH atau galah panjang. sama ke

insan pendidik said...

salam sonata,

IP panggil main galah panjang ... gelanggangnye buat atas pasir je tak pun gunakan court badminton tu ... tapi kene ramai peserta baru bestt.

Kak Nora said...

Salam, Akak jalan-jalan terjumpa rumah orang Melaka. Akak singgah kejap boleh? Tengok tajuk, ingatkan "Kavadi" disebut pelat "Kabbadi" Ada mirip permainan "galah panjang" atau "hantu galah"

ONE ZABA said...

ingatkan nak ajak junjung kavadi tadi....hehh..hehhh!!!

Yunus Badawi said...

Cikgu yg cadangkan sukan tu cikgu India ke?

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : ye lah macam kita main aje...tengok tu, depa kata depa punya ...adakah permainan tradisi kita ke...tatau la

sonata anak kancil said...

Kak Nora : salam kenal kak...akak kat mana ni? kuantan ke melaka?
kalau di melaka...doket je tu....ok kak saya follow akak ...nanti mai datang lagi tau!

sonata anak kancil said...

Insan Pendidik: lebih kurang sama la kita main galah panjang...kenapa kita mertabatkan permaian ni ye...

sonata anak kancil said...

OneZ : ko junjung la hari sabtu ni..he3x

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : ye la ade sorang guru tu....sebab sukan ni macam baru..rupa2nya dah lama....

maiyah said...

baru ni tau permainan ni.. bagus gak kan

sonata anak kancil said...

Maiyah : saya pun baru tau! tp bila baca sejarah...dah lama rupanya

nza said...

first time gak dngar tu....kalu galah pjg tu prnah tgk la.

sonata anak kancil said...

Nza: kalau kita mertabatkan permainan ini kan bagus ( permainan galah panjang )

LiNda said...

salam kak sonata.

gelak saya baca komen One .

Betullah tuh , main belon acah .

siap ada info lagi .. tq !

sonata anak kancil said...

Linda : si OneZ tu memang gitu....macamana gaya komennya - begitulah orangnya! ( akak kan dah jumpa dia ni )


Ohhh Linda pun panggil belon acah? Betul kan caranya macam tu...

relevan said...

Ohh..kawan ingat kabbadi benda yang kaum Hindu duk usung bila time Thaipusam tu..?