CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, January 21, 2010

Tidak pelik.....beli 2 dapat 3....

 meeting pengurusan dari pukul 12 - 2.45 petang
mana cikgu yang kena buat kelas tambahan jam 3 -
dipersilakan   arahan   bahagian akedemik
aku? 
kalau orang tengok, 
aku duduk atas kerusi lembut tapi keras berair-con
macam duduk saja....
ambik fail - bukak fail - 
baca surat - sain surat
kerja aku ni , ade orang kata - 
fening tengok aku kerja!

apa taknya
keje aku juga layan pelanggan yang macam2 ragam
mana ade seragam sama masalah 
macam2 hal
gini la keje aku...
jadi keje aku, memang keje letih....
baik aku guna kudrat kaki tangan   
minda ku bergerak aktif memenatkan


ala sudah la Cikgu Sonata - 
tak habis2 ko membebel keje ko
macam la dia sorang keje macam tu....
sebenarnya gini la - buat keje masing2 -
tugas aku sejak awal2 tahun begini la

ibubapa nak tukarkan anak ke sekolah sini - 
nak tukar sekolah sana .....macam2

**************************
pukul 3, aku mintak balik la.....
dengan alasan nature call   nak solat kat rumah
hari ni tak ade air paip kat sekolah
hu hu hu sangat2 problem


belum selesai aku solat....
sereikkkkkkkkkkkkkk.......
assalamualaikum...............

hubby balik....
kalau dia balik awai gini
ade le tugas dia sekitar bandar ni
"huh....awak tau tak?"
"takkkkkk!"
pagi2 lagi dah ke sana ke sini..... 
mana2 lah hubby sebut aje le.... isterimu setia mendengar

lepas tu .....hujung sana - hujung sini
lepas tu .....balik sana - balik sini - 
meeting kat sana - cek keje kat sini - 
lepas tu...... lepas tu......

hu hu hu....banyak lah lepas tu lepas ni....
begini la juga tugas hubby - meeting sana meeting sini

jadi kami sama2 sibuk dengan tugas masing2....
"dah makan bang?"
"makan sikit aje masa meeting tadi...."

nak dijadikan sebab...
aku terlupa nak bawak balik laptop yang di upgrade ram -
kasi laju2 sikit berjalan  kat pejabat
"ok la bang 

umi gi beli nasi lemak kukus kat Bear Hill
lepas tu nak gi ambik laptop kat ofis..."

"ok gak....tak yah makan malam...
letih sangat ni...."

Jam dah pukul 4 - aku terus berdesup ke Bear Hill
tempat biasa beli nasi lemak kukus
hasil jualan ibu anak murid aku.....
tapi bukan selalu pun aku pegi
bila teringin tu .... pegi la...

14 tahun lepas 

kami pelik rakyat hang tuah makan nasi lemak 
waktu petang / malam 

-----senyum------
-----balas senyum - senyum sedekah - free


" saya nak 2 bungkus
ayam goreng satu"

~~~~tunggu~~~~~
15 minit 
alamak cepat la sikit kak oiii
nanti ofis tutup!

aku dok perati cik kak ni letak nasi lemak 3  bungkus....
~~~~~siap~~~~~

"saya nak dua aje....."
"tak pe cikgu...
saya beri cikgu~~~
lama cikgu tak datang !"

alahai ~~~~ rezeki lagik~~~!

"berapa ni ? "
"RM 4.60 ( ringgit : empat dan enam puluh sen sahaja )"

alahai.....malu saya ni...
tak ape cikgu .....
dua-dua senyum melirik
terima kasih yer.....

lepas tu aku pun terus ke sekolah ambik laptop...
~~~hai merah baju~~~senyum.....bos tegor aku....
he he he.....sengeh
lupa laptop tuan! 


( murah kan? beli 2 dapat 3 & seketui ayam goreng )
( cuba kira mahal ke murah - ? )
( aku punya minyak kete yang dekat 20 km 
pegi balik tatak kira ka??? ) 

cukup lah aku makan satu - hubby makan satu - 
yang satu lagi sape la nak makan....
ade kang aku bergaduh berebut dengan hubby ....
tak ape - jika lapar lagi ....kita kongsi yer bang....


38 comments:

Ayah Zain said...

Salam SAK,

hehehh jauhnya. tak terfikir oleh akal ku. Tapi memang az setuju kau buat kerja kau, aku buat kerja aku, tapi kalu sama-sama sepakat, alhamdulillah.

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : W'salam - dalam Melaka ni - tak terasa jauhnya...sebab pusing2 lalu jalan tu jugak!

biasanya kami semua saling bermuafakat yang membawa berkat!

Che' Pit said...

bear hill..
bed hill?
orphan hill?
chinese hill?

ngeh ngeh ngeh..

sI tEDI said...

cikgu,
kat mana nasik lemak kukus area bear hill tu?

dekat gerai yg baru ke atau belah seberang jalan tu?

sonata anak kancil said...

Che Pit : ko tatau ke...orang Melaka kan seme suka duduk tempat tinggi2 ni! glamor la sikit....banyak hill nya!

daydeck86 said...

sedapnyer nasik lemak tuh...

sonata anak kancil said...

Si Tedi : yang di Food Court baru tu...dia ni jual waktu petang....kalau makan kat situ pun boleh gak...the only woman jual...dulu2 yang kat simpang masuk - dah lama diroboh buat jalan - ade ingat ke?

xiiinam said...

Nasi lemak tu.....


Menjadi tumpuan mata ku...
Dalam entri yang tensen ini.

Errr...kau tensen ya sonata?
....pandai-pandai je ckLah ni!!

SiNoMoSa said...

Salam Kak SAK,

Hehe jadik glamour laa nama tempat tue..
Bukit Beruang = Bear Hill
Kalo Bukit Belacan di translate jadik apa cikgu? hehe
So apa citenya ns lemak yg sebungkus tue? huhu

sonata anak kancil said...

Daydeck : ko kan tahu gak area melaka ni kan...kalau nak makan area belah2 sini - jom mai sini...

sonata anak kancil said...

CkLah : cewah - pandai sungguh ko menilik diri ku ini....hahaha cite tension la tu!!!

sonata anak kancil said...

SiNoMoSa : eiiihhhh tatau ke...orang sini seme glamor2 tau...duduk tak mau kalah - seme atas hill - hill . Kecik2 pun hill jugak!

Bukit Belacan = Prawn Paste Hill ...he3x

baru sat kongsi makan dengan hubby!! habis dah....

n@m@n said...

bestnya nnasi lomak!!!

Che' Pit said...

ngeh ngeh ngeh, yg CP ingat restoran kat roundabout jasin tu dulu.. tu lah restoran paling kelas masa time CP kat situ dulu.. entah ada lagi ke idak.. hmm lama sungguh tak melewati bekas maktab CP, ngeh ngeh ngeh

sonata anak kancil said...

Naman : ko penggemar nombor satu ka??? kalau nak makan banyak masak sendiri la...dari pagi sampai malam!!!

sonata anak kancil said...

Che Pit : area jasin saya tak mahir!!! itu jaman jepang punya ka???
he3x....jasin sudah sangat maju you!!! jom datang sini....you're welcom!

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Kak..
Ramai blogger (berkerjaya sebagai cikgu) banyak bercerita ngn kisah awal2 tahun nie. Pelbagai kisah. Best gak..
Tapi tulah. Mesti bz giler.

Kat sekolah lama saya dulu, cikgu2 sibuk cerita pasal sukan.
Huhu..

sonata anak kancil said...

LotsofLove : Hai....kemana menghilang baru ketemu kembali? sibuk jugak macam cikgu???

cikgu awal2 tahun gini la...tak lama lagi pun nak sukan jugak!!!

ONE ZABA said...

aku tak bz pong...

sonata anak kancil said...

Onez : aku rasa tahun ko lagi lah relax!!! tatau la....
bajet tadakkkkk!!!

insan pendidik said...

salam sonata,

gitu la kite ni slalu sibuk meeting pulak memanjang tp yg bagusnye di sebalik kesibukan tu dpt pulang mkn same2

sonata anak kancil said...

Insan Pendidik : kami sama2 sibuk dengan hal masing2....tiba rumah...kita orang relax!!!lupa keje!

Yunus Badawi said...

emak Adam pun selalu kata dialah pendengar yg setia kalau aku citer tentang kegiatan seharian aku. Kesian dia. Skrg aku dah malas nak citer semua tu kecuali kalau dia berminat nak dengar.

Yunus Badawi said...

Kalau dekat bolehlah ko pass kat aku nasi lemak yg sebungkus lagi tu hehehe

Yunus Badawi said...

ONE mmg tak sibuk arini. Sempat chatting dgn aku tadi siang ngeh3x

Atikah said...

Salam kak...

Bestnya... beli dua dpt 3... menjual sambil bersedekah... murah rezeki...

maiyah said...

hehe.. keje oh keje.. nasi lemak sodap tu

nza said...

kerja perah otak lg penat la kak..sy tgk suami sy dh mkn gugur rmbutnya dok fikir maslah org...hi..
2lh untung jd cikgu..time sy renove umah dulu pn dpt diskaun cz bapa ank murid jd kontraktor...hi.

DUN Behrang 2020 said...

Suka part yg akhir tu...kongsi...kena lak lps tu suap2...

~0~ said...

syukur...

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : ko minat @ tidak nak cite urusan keje - sure mak Adam tetap mendengar....isteri kan pelengkap kepada suami...
( kadang2 aku bertanya @ kadang2 pak syeikh spontan bercerita - kena lah dengar!!!)

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : sori - kita orang dah sapu bersih!!! kongsi makan beb!

sonata anak kancil said...

Yunus Badawi : wow ade cite sensasi la tu....

sonata anak kancil said...

Atikah : Inilah yang kita tak nampak kan...nampak macam rugi ke ape ke...tapi sebab ganjaran bersedekah tu yang memajukan lagi perniagaan itu..insyaAllah

sonata anak kancil said...

Maiyah : sikit2 boleh lah beli aje...kalau anak2 balik...saya masak satu periok besar!

sonata anak kancil said...

Nza : memang betul - kita keje dengan otak lebih penat berbanding mereka yang berkeje guna kudrat kaki tangan saja...sebab tu saya rasa penat - balik rumah relax.....berbelog...he3x

sonata anak kancil said...

Dun Behrang : tak adenya adegan suap menyuap tu! si isteri makan sebaik sahaja si suami makan separuh nasi itu ...he3x

sonata anak kancil said...

~0~ : alhamdullilah