CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, September 9, 2009

silap cakap @ silap tanya?

cikgu sedang mengajar PSK tingkatan 1....

membincangkan cara2 tulis laporan khidmat masyarakat...

cikgu : cara tulis laporan , ikut susunan yang telah ditetapkan....

murid : cikgu, sama tak macam kita buat folio sejarah...

cikgu : isinya sama la....kalau adik beradik ada 5 orang awak buat dalam folio sejarah, dalam PSK ni mestilah sama jugak - takkan jadi 6/7/8 pulak ......bezanya PSK ikut cara laporan PSK....isi sama.

ha ha ha......murid gelak...

murid : cikgu, boleh tulis dengan tangan tak?

cikgu : selama ni awak tulis dengan apa? ikut awak la nak tulis dengan apa - tulis dengan kaki ke , dengan mulut ke - kalau tangan tak de.....! asal kan laporan siap!!!

ha ha ha ha.....murid gelak lagi.......lepas tu bunyi loceng habis waktu ....

murid : ok....janji siap! selamat hari raya cikgu!!!

Begitu la cikgu melayan anak2 didik....
yang nak bersalam , bersalam la...yang tak, tak jugak....




16 comments:

Shifu67 said...

ko saja je bagi tugasan suruh hantar lepas raya.... tak bagi cann langsung laaa... kesian bebudak tu

dah nak raya ni... tok najib dah bagi RM500 suruh beli baju raya.... selamat hari rayaaaaa

azlanlin said...

an tu btol, jwpnnya ajer ada kureng skit... kan?

sonata anak kancil said...

shifu67 : ada 1 minggu lagi sekolah...cikgu suruh hantar sebelum raya...bukan susah beno...

saya tak dapat!!! kita pun nak raya gak!


azlanlin : jwapn ape? cikgu ngajo murid pandai ni...budak2 ni saje suka tanya ....

cHeRyNa PiReS said...

samalah ngan sha kat sini...sedangkan sha dah set tarikh nak hantar buku...masih ada yg kate,
"eh, bukan hantar tahun depan ke cikgu?"

kadang2 diorg nieh saja nak tgk kita melatah...lepas tuh digelaknya. tp elok gak budak gelak...kalau dia tido or diam macam batu pon tension juga...

ummi humaira said...

begitu ler ceria, suka , duka melayani kerenah anak2 didik . semuanya mengimbau kenangan menarik bila kita dah tak larat ngajar nanti . tu dah tinggal saat akhir le kan.

Che' Pit said...

hmm,

ngeh ngeh ngeh, mcm itik ckp dgn ayam.. soalan maksud lain, jawapan lain.. hmm depends gak.. kalau sy dgn student diploma sy, sy selalu jwb mcm tu.. masih menjawab tapi meaning tu lari sikit.. bukan apa, depa dah besar, pandai2 le pikir mana betul atau salah, mana baik atau buruk.. sbb tu depa agak rapat dgn sy n boleh buat kawan.. oppps tapi still ada had dan batasan..

Na Shari said...

Hihihi...Pasal bersalam tu, baru Na terfikir. Budak2 taska dan tadika Na...time sampai je, mesti salam cikgu. Time nak balik pun salam jugak. Tapi budak-budak sekolah menengah...jangankan kata nak salam...Nak bagi salam pun susah :)

LiNda said...

Salam sonata..

Teringat time saya sek. men. dulu , ada gak cikgu yang loyar buruk . Tapi time dia serius, garang gilerr .

~0~ said...

kehkehkeh

loyar buruk ngan cikgu memang layan..ingat zaman blaja

s@yangh@sni said...

dapat anak murid yang patuh dan hepi2 gitu..
seronok kan??

aku dulu suka cikgu yang santai jer ngajar..
senang nak masuk apa yang dia ajar..

Dilla Zaidi said...

hikhik..

kuat loyar buruk gak ye bebudak ni..

but sweet kan, pas abis kelas bersalam beratur, cam kite nk bagi duit raye lak..

Webmaster@Echam said...

hehehhe.. dulu2 saya kat sekolah camtu gak. TAPI cikgu ni dah tau perangai budak2 ni. Layan kan je....

sonata anak kancil said...

cheryna : perangai budak2 ni macam2.....lawak cikgu ada batasnya...kalau tak buat...siap ko! markah bonus tak dapatlah...

ummiumaira : betol tu ummi - kadang2 rasa dah puas ngajo - mengenangkan lambat lagi nak qatam ngajo - perlu lah gigih juga...

che Pit : ye kita kena layan budak2 ni - kita kena setkan kita bersama mereka....baru mereka boleh terima - klu tg 1 kena ikut level tg 1....

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.
sonata anak kancil said...

Sayang Hasni : melayan budak2 tg 1 kena bersantai2....tak boleh rigid / tak boleh ikut sangat....pandai2lah adjust....

Dilla : tak seme pun bersalam...kdg2 tak jugak! ikut mood.
gasak ko la budak!

webmaster : memang gitu lah ngajo budak2 - kalau saya ajar - saya terima pelbagi rupa hasilnya! tapi ikutla skimanya....

sonata anak kancil said...

Na Shari : lenturlah buluh bermula rebungnya....budak2 yang dapat asuhan baik - sure mereka terbawak2 sampai ke sekolah...

Linda : kalau la saya jadi cikgu tu...sy di sekolah cikgu tak glamor...tp seme murid kenal saya!!!tak kenal? nak kena la tu...

~0~ : ngajor budak tg 1 - kena ikut budak tg 1....serius2 tak leh gak...