CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Friday, September 25, 2009

Once In A Blue Moon....

Once In A Blue Moon....

Ape mende nih?

Ha ha ha....malam ni tadi hubby teringat &
terasa nak makan Chicken Mayonnaise...

Apa lagi keluarlah resepi dia semasa zaman dulu2 -
masa bujang trantangtang & housemates sewaktu belajar di USA.

( YB - ko tak masak ke macam nih??? )

Baru sekarang teringat pulak nak masak semula...
Masaklah abang....umi tukang snap gambar....
Dik kerana kesibukan keje - tak pernahlah dia masak
(pernah masak 13 tahun lepas masa anak kecik2 ) -
pada hal bukan susah benor....
campur2 semua bahan - bakar - siap.


Sape nak cuba buat - buat lah...


sediakan bahan & baking dish yang dialas dengan aluminum foil & sapu butter
alas dengan aluminum foil supaya tak melekat pada baking dish


bahan2 rempah/sos - campur2 aje - tak ade sukatan khusus

+ mayonis + rempah kari + cili serbuk + cili sos
+ sos tomat0 + kicap manis + sos tiram

( masa ni sos tomato dah habis -
ganti dengan 2 biji tomato dicincang / potong kiub )

ayam disusun dalam baking dish - ikut lah berapa banyak nak buat -
suai dengan banyaknya sos



lepas tu curahkan campuran sos ke atas ayam

ratakan sos

bakar dengan suhu -+ 220 degree @ ikut oven masing2 le selama 40-45 minit


tadaaaa.....masih panas2 lagi......dah siap untuk dimakan dengan nasi

38 comments:

Cikgu Adham said...

slm.. aik ni resipi masakan barat ka?

azlanlin said...

Tentunya sedap tak terkata sebab cik mem besor cuma tukang makan dan amik gambar jer... Best kan?

Bayangkan kalu selalu gitu... Apa-apa pun cik abng bijak manfaatkan masa yang berkualiti... Caya la banggg..

- jinggo - said...

laparnya tgk hidangan cgu ni - dah seminggu melayan menu yg sama...

imanshah said...

tak suka masak!!!!!!!!!!!!

maiyah said...

wah.. mintak kit bleh :D

xiiinam said...

...boleh ckLah cuba ni....




Seharian semalam asyik hidangkan pecal untuk tetamu....sampai muka dh jd macam pecal dah...

LiNda said...

wahh... resepi raya lain dari yang lain.

emm.. orang lelaki nie, sesekali masak memang besh !

sonata anak kancil said...

>>> Cikgu Adham : bukan ! tapi masakan ini dimasak di barat - orang bujang, bahan2 tu aje yang tinggal - hantam aje le....! hang cuba masak...sedap!

sonata anak kancil said...

Azlanlin : memang sedap! 13 tahun sekali masak! rasanya lain drp masakan hari raya...cuba lah

sonata anak kancil said...

Jinggo : tu la fasal....rendang/kari/sambal kacang dll - pegi open house pun sama....kalau masakan ni ada ....tak cukup gamaknya.

sonata anak kancil said...

Imanshah : ko jangan malas2...masakan ni yang paling senang , ...ko ikut je...masa tunggu ayam masak - ko blogging

sonata anak kancil said...

Maiyah : kalau kawan2 dekat,memang aku panggil makan sekali...cubalah masak,anak2 mungkin suka sebab tak berapa pedas ( jangan letak banyak cili serbuk/rempah kari tu )

sonata anak kancil said...

CkLah : cubalah CkLah - kalau tak serupa rasa - ayam tu pun dah siap dibakar - makan aje le...tak berapa pedas - masam+manis+pedas rasanya ...tukar rasa tekak weh....

sonata anak kancil said...

Linda : dah muak makan rasa daging / ayam yang serupa!!! campak2 aje - sedap! cuba lah ...tak berapa pedas (jgn letak banyak cili/rempah kari ) - anak2 tentu suka...

Anonymous said...

boleh cuba ni. resepi2 yang ringkas dan mudah ni memang patut dicuba.

-ibuzaaz

relevan said...

Salam AGK..
Kwn ada masalah nak memasak ni..bila kwn masak..anak isteri kwn tak nak makan..so..kwn makan sorang2 lah..ishkk..

sonata anak kancil said...

Ibuzaaz : cuba - cuba, jangan tak cuba....buat kelainan sikit...

sonata anak kancil said...

Releven : guana jadi gitu? kawe,kalu cik abey masak ...bukan main suke lagik!!! baik ko buat resepi lain dari yang lain...sure diorang suke...

noor afzan said...

uish..
cam sedap jer..
nak buat gak la..
nyum2..
thanks for sharing yer..

sonata anak kancil said...

NoorAfzan : hari jugak buat!!! pas tu beritahu akak...he3x

cHeRyNa PiReS said...

bagusnye resepi nieh....bolehlah nak pelbagaikan menu kan? dr buat mee goreng, kuay teow goreng, laksa..baik buat chicken mayonaise:)

sonata anak kancil said...

Cheryna : tukar - tukar...tukar selera....tak salah...kalau tak jadipun - jadi ayam bakar ....he3x

abu muaz said...

Hebat juga ya memasak.

sonata anak kancil said...

Abu Muaz : TK singgah ke sini...Selamat Hari Raya .

InsyaAllah kalau terdesak tu bolehla...leni saje, dia tak nak tunjuk kehebatannya..

SAHAR MISRON said...

Raya-raya nampak makanan semua sedap kan?....

sonata anak kancil said...

Cikgu Sahar : Memang semuanya sedap...tapi tak boleh makan semua jugak...pilih2...tak larat!

kakpah said...

nak tunggu sonata masakkan. nanti kakpah roger je ek..

n@m@n said...

bila boleh rasa ni???

nyam..nyam..nyam

Che' Pit said...

waa sedap nampaknya.. terliur lak, ngeh ngeh ngeh..

hmm 13 tahun bukan once in a blue moon lg dah tu.. tu dah tahap once in hmm hmm apa ek?

sonata anak kancil said...

Naman : hang buat sendiri...jgn susah2kan Fiza...belajo buat...

sonata anak kancil said...

Che Pit : tatau la nak cakap ape...
Dia bukan tak boleh masak...sengaja nak manja dengan bini aje...ngeh3x

ONE ZABA said...

roti canai jugak yg sodapppp...

sonata anak kancil said...

OneZaba : amboi...lamanya beraya...baru datang rumah kita...
Orang lain seme dah datang...

LotsOfLove-Pearls said...

asal ayam jek mesti sedap..

hehe..

menyelerakan...

nyum..
nyum..

*kalau uncle LOL masak lebih sedap dengan masakan auntie coz memang once in a blue moon..
Hehe..

FAIZ said...

tengok gambar aje dah terliur.dah lama tak makan makanan yang bermayonis sejak ramadhan.insya Allah nak cubalah resepi ni. yummy.

sonata anak kancil said...

LotsofLove: ini sudah bagus...mintak dia rajin2 masak....he3x

sonata anak kancil said...

Faiz: lagi dasyat ni...tengok gambar dah terliur...baik cuba, sedap ke tidak - kesedapan bergantung kepada selera masing2 ye....saya kata sedap...kalautak sedap no komen2 nooo....

sonata anak kancil said...

>>>kakpah : ala bila2 je kakpah boleh datang....jangan ayam melawas udah le...