CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, June 14, 2009

Sri Mersing....



Tiba di Mersing dekat2 jam 1 petang...
Ibubapa mertua menziarahi ibunya (nenek hubby ) yang sakit tua...
Dia dijaga oleh anak perempuannya - kami panggil Mak Noi....

Lepas itu kami sekeluarga menziarahi rakan seperjuangan dari Sri Mersing....
Selepas keluar dari tol Ayer Keroh , aku dah telefon rakan kami ni....
seorang Datuk....he he he udah datuk dia ! Betol - betol
dia sudah berpangkat datuk....sudah ada 3 ke /4 orang cucu
( tak pasti - dah lupa - nampak benor daya ingatan makin merosot ! )


Dia pelawa makan tengahari di rumahnya -
aku kata, jangan susah2 nak masak itu ini -
cukup sediakan nasi dagang Mersing saje!
Tau apa dia jawab? Hilang akal ko , nak makan nasi dagang?
Ye la, apa tak boleh ke???
Kita orang gian nak makan nasi dagang - lama dah tak dapat!

Tak fasal2 aku kena 'marah' -
- ko jangan cakap banyak - hari ni ko tamu aku -
aku akan masak apa aku nak masak...
alamak....nak2 tak nak ---ok ok ok.... aku terima aje le...


Inilah dia hidangan yang cukup menyelerakan -
ikan di Mersing ini sangat fresh -
Mersing kan salah satu pusat pendaratan ikan
( dulu2 belajar Geografi - sekarang dah kurang kot....
haha bab ni tak berapa pasti sebab Mersing dah jauh lebih moden !!!)



dalam daun pisang tu nasi dagang -
habis kami bantai nasi dagang - macam pirana - oh dasyat-dasyat....
(
ade orang tak dapat ye....he he he sape tu???-
cian dia ...ok ok ok - esok ada banyak lagi
)

Datuk Wahab & hubby - datuk tak bagi tunjuk2...
nanti orang kenal --- ye le tu datuk....



Lepas selesai mengenyangkan perut....
kami pun check - in Sri Malaysia...patutnya namakan Sri Mersing.... betol tak?


Seterusnya nanti minum petang di tepian pantai.....

10 comments:

xiiinam said...

puas bercuti ye...


Esok nak potong riben kat pagar sekolah...he...he...

Mr PenyuBiru said...

agaknya ramai kawan datuk ko dikalangan blogger kut.hehe

DUN Behrang 2020 said...

Wah...dah jadi dato' ek kawan tu...bila lak tuan rumah nk pegang title datin nih? Amin!

en_me said...

lamer tak gi mersing.. salamm

ONE ZABA said...

tak mandi laut kat air papan ke...

LiNda said...

Wah.. bestnya.

Percutian yg menyeronokkan. Jalan-jalan ... dpt makan !.

hik hik hik

faraulah said...

nasi dalam daun pisang tu,
nasi dagang terengganu ke?

1st time tengok dibungkus macam tu

Farid Rashidi said...

Lama benar tak makan nasi dagang..biasanya orang terengganu makan dengan ikan aya..Tahu ikan aya?

atty's said...

wah..byk nya lauk..
penah sampai mersing lama dulu ..

sonata anak kancil said...

CkLah : suka coti!!!
selamat kembali bertugas.

PB : ntah lah ta tau...klu sama2 datuk - tau la...

Dun Behrang : datin ? usahkan nak dapat title tu...borang nak isi pun tak dak!!!

en-me : salam ...orang Mersing ke? datang2 la selalu ke sini - kami dagang pak malau...

OneZ : tak berani - lemas kang baru tau...nanti ko hilang 1 kawan...

Linda : best ! lama tak gi Mersing...

Faraulah : ye - nasi dagang - orang Mersing pandai buat nasi dagang sebab orang Trengganu dulu2 datang ke sini....tu yang ada unsur Trengganu...kan tempat nelayan ...

Farid Rashidi : tau - ikan aya - ikan tongkol...nasi dagang ni pun orang Trengganu - kaum kerabatnya la yang buat...kalu teringin - nampak gaya kena belajar masak sendiri la...

Atty's : le ni kalau datang Mersing - boleh kelam kabut - dah ada one way - ada tak boleh masuk dah...kami pun puas pusing gak!