CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, June 8, 2009

Lempeng


Lempeng + sambal udang + dhalca
Kopi + abatussauda



Sarapan hari ini....very simple je...LEMPENG.
Dimakan dengan sambal udang & dhalca -
semalam masak lauk dhalca...
he he he ...itu mamak mari lo...


Jika sebut fasal makanan yang dinamakan lempeng ni -
rata2 anak2 zaman sekarang tak tahu. Mula2 anak aku dulu pun ta tau...
Dulu2 dikaitkan dengan makanan orang susah...
Seingat aku dulu arwah mak pun ada buat...
zaman dah makin moden - orang dah pandai (kilang buat roti ) -
jadi makan roti pulak dah...roti pun macam2 roti -
paling femes roti canai la sampai hari - ke mana2 - dah global.
(
aku pun jarang gak buat lempeng ni - cuti ni boleh la )

Berbalik cerita lempeng ni - aku pun dah lama tak buat.
Pada hal nak buat bukan susah benar
( ikut resepi simple ) - tepung + air garam + klu nak campur telur boleh gak...
Lepas tu leser aje la dalam kuali (sapu mejerin) -
lagi senang bebanding nak buat roti canai -

yang nak kena uli , nak kena pandai tebar ( yang best la )
tak kan nak main tepek2...
tu jadi roti tepek / roti lipat ...
Aku pernah gak buat roti canai macam ni...main lipat2 je...


Yang buat aku teruja nak buat lempeng ni ...aku pernah pergi kursus kat JB .
Kursus tak silap aku kat New York Hotel ( 5/6 thn lepas )...dah jumpa member ,
apa lagi -
dia kata - jom malam ni kita makan lempeng...
Apa lempeng? Ye, ko jangan tak tahu ...lempeng dah masuk gerai tau....
Baru ko tau...kat JB ni orang jual lempeng!
Ye ke???

Jadi kita orang pun pegi lah kat gerai dekat2 hotel tu...
punyalah ramai orang minum - aku pun lupa aku makan lempeng apa ...
macam2 jenis - maksudnya nak makan dengan apa - sambal ke, rendang ke...
ntah apa2 lagi ..Dekat Danga Bay JB pun ada gerai jual lempeng ni...
pernah juga ke Danga Bay cari itu lempeng!!!

Hari tu aku lalu kat Cheng - aku nampak kain rentang -
ade jual lempeng kelapa -
dan apa jenis lagi tak perasan...
Wow kira la tu !

Dah bukan jadi makanan orang susah lagi -
dah untuk orang kayo makan lempeng tau....sebab berbayar !


selamat menjamu selera dengan pilihan hidangan anda...




6 comments:

kuIna LadyInRed said...

ada brand ADABI ... lempeng susu sy suka gak... senang & cepat..

Yunus Badawi said...

Lempeng dah glamer mcm ubi rebus jugak. Lepas ni anak2 sonata tentu akan beralih makan lempeng sbb dah jadi makanan org kaya hehehe

Farid Rashidi said...

Kalau sini tak perlu lempeng-lempeng..nak makan, beli je kedai roti ada jual roti bakar berkeping2 macam lempeng..lebih kurang capati juga tapi lebih lembut. Makanan ruji arab.

sonata anak kancil said...

Kulna : tak jumpa pulak - yang selalu jumpa tepung buat cucur / cekodok...nanti nak belek semula.

YB : ye ye ye ...ganti roti canai! saya cuba kurangkan makan roti canai - ganti capati -

ubi rebus pun susah sekarang...sebab ubi dah banyak di'krepekkan'...he3x

Farid Rashidi : kat sana roti memang murah kan? yang mahal kuahnya! seingat saya roti bagi free tapi depa charge pada kuahnya..

Erna Masfiza said...

ermm..Sonata, lempeng tu nampak mcm best..bagi la resepi bergambar, bunyi cam simple tapi tak tau buat la..

sonata anak kancil said...

Erna : Tu lah dia - lempeng yang dah diletakkan dengan sambal udang & dhalca...makan dengan apa2 cicah pun boleh...resepi tu kan ada...buat cair macam kuih dadar...