CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, July 25, 2010

Sepagi di Bandar Tawau


Hari Ahad 18 hb Julai 2010 - kami ambil kesempatan merayau2 di Bandar Tawau sebelum dijemput oleh tuan rumah sebelum check-out dan untuk makan tengahari...Keluar saje dari Hotel Marco Polo kita terus boleh berjalan ke tempat pasar gantung gelaran untuk kedai yang menjual beraneka jenis pakaian...tapi kebanyakan pakaian adalah dari tanah seberang! kebanyakannya made in Indonesia. Tak ade la kami membeli nya macam pergi Indonesia pulak..


sebab banyak pakaian yang bergantungan di gelarnya pasar gantung - memang famous !


kami terus berjalan hendak menuju ke Pasar Tanjung Tawau

Yang istemewa di bandar ini ( tatau la di tempat lain ) 
aku tengok roundabout nya sangat sangat comel !
ini memang pelik...sebenarnya ada lagi tempat lain yang kecik2 aje roundaboutnya...


tempat yang nak dituju.....kalau dah pernah pergi  di Trengganu @ di Kelantan  - 
sama lah juga pasar ini lebih kurang macam tu jugak ! aku nak beli keropok empelang




keropok empelang - makanan special datang dari Tawau - memang terkenal -
keropok ikan - bentuk bulat2....sedapppppp....krukkk-krukkk-krukkk...
kalau tak beli keropok ni tak lah datang ke Tawau namanya...kalau beli banyak sekali pun jangan susah hati...tokey kedai di sini memang sangat expert untuk meletakkan dalam kotak untuk orang semenanjung bawak balik naik kapalterbang....
belilah sebanyak mana nak beli - kotak besar  bukannya berat pun ! 

( lepas beli keropok empelang - aku tinggalkan dulu...
ambik semasa tuan rumah jemput kami )




ini pun sangat famaous di Tawau - nak kata murah sangat tu tatau lah...
tapi memang agak murah lah berbanding dengan di semenanjung...
dan yang penting sangat fresh ! kalau dah datang ke sini...lebih baik beli la....
cantik2 ikan bilis dan udang kering nya...ikan masin macam2 jenis pun ade....
sebab tak makan sangat ikan masin tak ade le aku membelinya....



la ....nak beli mana satu ni ??? dik ni berapa? apasal yang ini murah yang ni pulak mahal ?
yang murah dari Indon , yang mahal ni dari sini - (Tawau )....la..kenapa begitu ???
tak boleh kurang ke??? kurang sikit boleh la......datang jauh ni dik....!
aku belilah 2 peket kecik aje....jangan tak beli...
( lagipun dah order dengan tuan rumah - 
beliau tolong beli lagi lah dapat murah sebab ade orang kirim  )


***************
lepas selesai beli keropok empelang...kami pun balik ke hotel untuk check-out

22 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

mengapa tak beli dua2 sekali
yg satu boleh beri saya
he he he

Wassalam

piewahid said...

seronoknyer jalan2 tambah pengalaman...

rezeki said...

salam SAK

seronok tgh memacam hasil laut yg segar di pasarnya

saya kalau pasar mcm ni mmg suka meronda dan nmenyaksikan sendiri aktiviti di sana

Kak Nora said...

Cikgu,
Orang Melaka sebut "tawar"..."tawau",
atau 'Tawau' ..huruf 'ta' + 'wau'?
Saya juga suka menjengok pasar-pasar di tempat orang.

ONE ZABA said...

jalan sakan ko yerkk..

sahromnasrudin said...

salam..akhirnya dpt gak sy tgk bandar tawau..tq ye, cikgu...

Zaitun said...

Kalau Sabah memang terkenal dengan udang,ikan bilis dan ikan masin,rugi kalau tak beli sebab rasanya berbeza dengan yang ada kat semenanjung.

rosli said...

Salam Hjh Zaleha,

Best tgk udang kering tu, nampak masih baru dan fresh, Tawau memang terkenal dengan hasil laut termasuk hiasan dari karangan laut. Hope one day dapat ke sana lagi.

Ummi Humaira said...

salam cikgu...

dah ke Tawau pulaaaaak

che nid said...

Tumpang seronok ronda-ronda di Tawau. itulah berkat berbaik sesama manusia, akhirnya dijemput sampai nun jauh ke Sabah. Bertuah badan...

kak su said...

Salam Sonata

Akak pernah tinggal di sini masa arwah ayah kerja askar.

Tahun 1972...menakutkan murid baru darjah enam dah berjambang dan bermisai.

Masa tu education kat sini sangat rendah. Tapi sekarang alhamdulillah kan...

Wslm

sonata anak kancil said...

Rozali : w'salam : fikiran tengah buntu....sebab rambang tengok semuanya - tak ingat !

sonata anak kancil said...

Piewahid : memang seronok....nak terjah ke Pahang pulak !

sonata anak kancil said...

Rezeki : memang betul...sebab tu saya suka ke tempat2 macam ni...

sonata anak kancil said...

Kak Nora : ha ha ha...gelak dibuatnya ...tu Melaka pio kak !

sonata anak kancil said...

OneZ : naik penat dah aku jalan ni....tapi jalan jugak !

sonata anak kancil said...

Sahromnasrudin : Daerah Tawau saje
( Majlis Perbandaran Tawau ) sebesar negeri Melaka ! bandarnya serba lengkap...

sonata anak kancil said...

Zaitun : memang betul tu...tapi yang paling fresh & agak murah dari Tawau...kalau ke KK tu dah agak mahal

sonata anak kancil said...

Rosli : tak susah kalau nak ke sana...naik je Airasia @ Mas...senang ! balik hari pun boleh...( masa mula2 saya pergi saya bawak balik kulit siput - bukan main lagi packing baik2 takut retak @ pecah )

sonata anak kancil said...

Ummi Humaira : ade rezeki @ masa @ peluang jalan aje le Ummi...

sonata anak kancil said...

Che Nid : alhamdullilah...terima kasih Che Nid singgah ke sini

sonata anak kancil said...

Kak Su : sekarang Kak Su...kalau boleh nak duduk kat Tawau ! dulu2 betul....bimbang nak ke sana