CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, January 31, 2009

Rewang Kenduri Kahwin & VIP

Kopek kak jangan tak kopek..potong bawang tu elok2, jangan potong jari udah le...

Ni satu baris lagi proses pemotongan bawang besar & bawang kecik,
air sirap tu bila nak minum, keje - keje jugak!
air kena minum , haus pe - cuaca panas gitu...


Ini pulak barisan kaum bapa yang sedang memotong daging lembu...
best2, daging segar..


Hahahha...ini tukang masak impot khas dari Trengganu, sedang menunjukkan
cara2 masak gulai kawah...sedap you...Trengganu style- rempah pun dibawa dari sana !


Kerusi2 yang telah siap diatur tunggu tetamu...

Pepagi aku dah round khemah memasak, semua dah ready...

Aku snap dari depan, panjang gak khemah jamuan ni... jemputan ramai..
.

Sempat aku snap pelamin raja sehari, tapi rajanya ngak ada..
.sedang bersiap2 nak majlis akad nikah kat surau...
dah sibuk2, wajah pengantin
tak dapat nak dirakamkan...tak pe, asal bahagia pasangan raja sehari ni...


Ni pulak, khemah makan beradap...lauk2 pengantin dimasak Chef Kolej Komuniti ...
Tak payah susah2, pensyarah ni menetap sebelah rumah mak pak pengantin!
Cukup senang...

Inilah ruang garaj 'kuda2' ku...dijadikan tempat jamuan VIP...
aku ditugaskan menyusun atur aje..


Sempatlah dalam kesibukan melayan VIP, aku "curi2" snap tetamu yang hadir

Dengan bantuan rakan2 setugas begini hasilnya susun atur yang dilakukan

Tetamu istimewa - Datuk Seri CM & Datin, yang baju biru ni mak pak pengantin
Terima kasih Datuk sudi datang, walaupun dah jam 4 petang!

Tak larat dah rasanya hari ni...sama naik la kita ni membantu jiran sebelah rumah buat kenduri kawen anak sulungnya...Aku tepek ajelah suasana kemeriahan merewang...Yang aku tahu, orang Johor cakap rewang...rewang maknanya bersama2 bergotong royong sebelum memasak hinggalah selesai majlis...

11 comments:

Tera said...

fuyooo, mkn besar dgn org besar2... tok ali ni mmg best orgnye, tak kisah asal jemput je dia mesti dtg... klu tk blh datang dia akan hntar wakil...

loteh enguh kaki ke tu sonata? minyak angin ade ni ha... nk tera hntarkan, tera dh tau rumah... hehe!

sonata anak kancil said...

Tera: Dah sibuk2 keje, mana lalu makan, tengok orang makan pun dah kenyang...

Bila sekodeng2 tu? Kan senang rumah saya ni...tak yah beri alamat pun...Tengok gambar tahu dah...

ONE ZABA said...

org besar dtg...salam kaut pun besar gak tu. takkan org besar hulur 5 hinggit je.

sonata anak kancil said...

OneZ: bab ni saya tak tahulah...tu kena tepon mak pak pengantin...kita kata macam tu, mana tahu sebaliknya! kalau 1 hari, banyak jemputan...

le ni, minima pun rm10...

SAHAR MISRON said...

Wah seronok rewang tu ya, lama saya tak rewang kat Johor...rindu kenangan lama, zaman budak-budak dulu, saya ni kalau rewang mewah makan minum maklumlah bapak tu tukang masak tetap kat kampung....berbekallah sampai rumah oleh tuan punya majlis...nasib baik jadi cikgu, kalau tak jadi tukang masak....

sonata anak kancil said...

Cikgu : bestnya anak tukang masak!Fuyooo, sure best nasi beryani batu pahat!(masakan johor memang sedap)

Nasi beryani BP kat somewhere tepi jambatan tu memang terkenal, tapi dah lama tak ke BP (arwah my auntie dok kat Taman Istana - kat Gunung Soga)& sorang lg ada kat Tapak Pesta.

Apa salahnya, jadi cikgu, jadi tukang masak jugak!macam cikgu kata lah...cikgu mana? cikgu sahar tukang masak...best pe, lagi terkenal!Gurau je cikgu ye...(skg cikgu dah jadi tukang masak, tak perasan? Sam kan dok kat KK!!! - tak tahulah kot dah "diswastakan" kat si dara sunti tu )

fatehah said...

waaaaahhhhh

kenduri esok2 ni kang jgn CM turun sekali dah laa :p

hai..sibuk la abah haritu susun pokok depan rumah..bkn main lagi ehh

best3

sonata anak kancil said...

ari tu abah susun sikit2 je, bila orang2 masuk bahagian ni, hai tau2 la, kalu tak temuramah tak sah la tu!
Itu ini, kenalah beri info...(akan dtg ada guest book...he3)

fatehah said...

amboi. ada guestbook macam masuk muzium pulakkk

aibiwai said...

Giliran akak buat kenduri bila pulak?

sonata anak kancil said...

Aibiwai: Jodoh, pertemuan, ajal-maut adalah ketentuan Illahi. InsyaAllah semuanya akan tiba jua masanya...