CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Tuesday, January 27, 2009

Pokok Lama Pasu Baru

Pokok yang asalnya membesar atas permukaan tanah rata,
di'trim'kan supaya boleh muat dimasukkan dalam pasu.

Guna gunting untuk trim akar rerambut (macam sponge)
Guna parang pulak!

Berusaha memasukkan ke dalam pasu...
masih belum nampak muat sepenuhnya -
guna pisau besar pulak, nak bagi lagi nipis...macam2 digunakan , janji boleh muat...
Haahaa, 1 dah siap pun, ditenggekkan atas tembok

2 pasu dah siap ditenggekkan atas tembok...
Cantik kan!


Semalam on the way back from Kluang, singgah kat kawasan Air Itam sebelum masuk tol, hubby beli 2 pasu bunga agak besar & 5 yang kecik. Mintak kurang harga dapat le RM80 untuk besar & RM20 untuk kecik..

Apalagi, pepagi tadi dah tak sabar2 nak ubah kedudukan pokok. Kalau dia dah nak buat, dia akan buat serta merta. Kalau tak nak buat,pakat lama la tinggal gitu saja. Aku nak tak nak kena beri sokongan moral, buat apa disuruh, ambik apa yang dia suruh ambik. Parang, pisau, gunting, kenalah layan...Nak cantik kan, kena beri bantuan...Gambar2 ni menunjukkan cara2 mengubah pokok lama ke pasu baru dan diletakkan atas tembok, gantikan pokok lama yang dalam pasu agak kecik...

16 comments:

SAHAR MISRON said...

Wah, suami isteri suka bertanam pokok rupanya... orang duduk rumah sendiri kan, kami duduk menyewa tanam sekadarnya, ada juga pokok apple, anggur... sayur-sayuran serta pokok bunga. Itulah kami ada rumah di KL tapi sekarang sewakan demi tugas. Nak jadi satu cerita masa kami masih menyewa di KL juga(Sentul) tuan rumah bukan main terkejut bila kami kata nak pindah... tak sangka dia kerana banyak pokok bunga, dengan bela burung merpati lagi, ingat dia lama kami menyewa rumahnya (rumah kampung).... Entahlah dah anak petani, kuah turun ke nasi juga.. My wife kata kalau nak balik ke KL kena bawa balik pokok besar dalam pasu kena bonsai dulu gamaknya.. Tapi cantik rumah cikgu Sonata ya... redup mata memandang.... Tahniah

ujie said...

wa..cantik yerr...rajin yer..he3..syok tgk pokok byk2 tu..

Tera said...

sungguh nyaman bila rumah dikelilingi pohon menghijau... bila blk keje hilang rasa penat, tmbah tenang bila ada deruan air terjun... peberet tera tu, syiooook je bila dengar.

Danish Andzar said...

Sesungguhnya kehijauan itu mendamaikan.....

sonata anak kancil said...

Terima kasih...Itu memang bidang tugas hubby(minat & kerja), sentiasa maintain landscape rumah ...Saya sentiasa berdoa mintak dia sentiasa sihat, kalau tak sape nak tolong jaga pokok2 yang banyak ni...kita buat lah pembahagian tugas, dia luar saya dalam rumah!
Saya pun memanglah minat juga..tolong2 siram, kalau dia out station.

( Biasanya bukan main pesan lagi suruh siram pokok, cakap lain, tak cukup tepon lagi!- nanti mati pokok aku!)

Actually my hubby is Landscape Architect. Kalau nak any advises, blog ni kami kongsi sama...sebab tu banyak gambar laman rumah! [Pernah masuk majalah LAMAN]

sonata anak kancil said...

Cikgu Sahar, Ujie, Tera dan Danish : terima kasih untuk komen...

Belum sempat nak letak gambar2 bunga yang sedang mekar...dah snap dah..
semuanya hubby buat collections for his lectures in landscape courses.

ONE ZABA said...

den dok umah flat jo (hak gomek lak tu)...tak leh nak tanam apo2. ta[i belakang umah banyak pokok....jadi laaaa

sonata anak kancil said...

OneZ: kalau dok di flat boleh jugak buat landscaping, cara kat flat pulak. Boleh buat pe...Kat CH tu, banyak pokok bunga, cantik2 , gantung aje la.

Tak tahu bila lah nak panjat gunung lagi...

aibiwai said...

Cantik laman rumah akak, tahniah le..saya pun minat tapi masa kurang, lagipun duduk kuarters kerajaan apalah yg boleh buat sangat, sekadar dua tiga pasu bunga boleh le...

DUN A. RANI said...

Baru ni beli lg majalah LAMAN kot ada idea...walaupun majalah tu dh banyak beli, idea gak tak mari2, taman x jadi2...tapi mmmg salute lah ngan abang kita ni...insya Allah org yg suka berkebun ni sihat minda dan jiwa...suka tgk lanscape ni..cantik sgt2!!!Nanti snap lg sudut2 yg menarik k!

sonata anak kancil said...

Dun A. Rani & aibiwai: terima kasih-terima kasih...From the bottom of my heart, I'm very2 proud with what my hubby has did. I always give him recognition & support, opinions how I want him to change the arrangments of the flowers & the pots...

We are doing English Concept Landscaping / resort concept in M'sia.

Hope that all friends here can come here, we can share the experiences.

LotsOfLove-Pearls said...

Chantek!!
sedap jer mata memandang..

sonata anak kancil said...

Lotoflove-pearls: terima kasih, tengok pokok2 tenang aje...

bawangmerah said...

abah mantap!

sonata anak kancil said...

Syukur...u should proud of your parents...

Cikgu Yang Azmah said...

Wou!! Bestnyer, Kita tak mampu ! dapat duduk rumah sekarang pun syukur, kalau dapat peluang memang ler hendak. Tahniah! ye, cantik sekali.