CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, January 28, 2009

The blooms of my garden




Heliconia rubra &
Heliconia psitticorum










The purple & white bougainvillas








Vinca rosea of purple & white





Species of Alpinia purpurata


Columnea gloriosa that I bought from Cameron Highlands


Episcia cupreata with showy crimson flowers


The red Rose


Crossandra infundibuliformis or Firecracker flower



The climbing Tristellateia australasiae or Maiden jealousy


The pink Anthurium sp.


The elegant Clerodendron thomsonae or the Bleeding Heart


Vinca rosea in hanging pot


Water plant species with white petals


The full bloomed Garlic Vine

26 comments:

erisya nor said...

salam kenal sonata...cantiknyeeeeer ..memang dah lama minat heliconia...esp yang bentuk mcm mercun papan tuh...tapi kena rajin kan bela heliconia sebab cepat sgt membiak ..kena trim selalu...hmm..sejuk mata memandang pokok2 tuh sumer

sonata anak kancil said...

Yang itu heliconia rostata...heliconia cepat membiak sebab cara hidup macam. Jadi kena control, kalau tak penuh satu kawasan laman dengan heliconia..

Saya pun suka dengann spesis ini...

erisya nor said...

ehhh baru perasaan, layout ni sama ngan blog baru erisya :) wahhh kita punya citarasa yang sama ...warna ceria :)

sonata anak kancil said...

erisya: welcome to the world of green and colors..

Kita sama "bintang" di langit la...sagit. gak...

Anonymous said...

salam, wah cantiknya bunga-bunga tu. Wish saya pun ade green fingers macam u. Saya tanam apa pun tak menjadi...hu hu hu hu

sssini

sonata anak kancil said...

sssini: sape kata tanam tak jadi2???Boleh tanam , mudah ...But the maintenance yang penting, kena rajin siram, beri makan vitamin (baja),layan/belai(trimming)...
InsyaAllah cantik. Macam bela anak2 jugak!

Tera said...

mornen sonata... bkn tnm tk jadi tu, sebenarnya penyakit 'm', pokok2 ni tk blh tanam n tinggal gitu je suh dia idup sndiri, lama2 mati kering la dia... klu nak pokok2 idup subur menghijau, kena rajin siram n baja... baja pun kene tgk jenis gak, ada utk bunga ada utk daun... rumah baru ni tera tk bela pokok gantung dah, blm ada tmpat... may b nnt buat pondok boleh bela balik mcm kat rmh lama... gerammmm tgk bunga lawa2 tu.

sonata anak kancil said...

Tera: ada pengalaman nampaknya, betul tu....tanam , jangan tak tanam...buat rumah dalam taman, bukan taman dalam rumah! he he he....datang la sini, u r welcome...

LotsOfLove-Pearls said...

Wah..

Sweet..
Chantek..
Nyaman..
Bersih..

Syoknyer mata aku memandang pepagi neh..

Dok umah pown xpew.. hijau jer..

Anonymous said...

Masalahnya bukan "M", tapi tak de masa sgt nak belai n trim dia, Hujung minggu kena ambik giliran jaga mak n ayah yg uzur, relief kakak yang dah jaga dia org sepjg 5 hari keje. Tu yang tanam ape asyik tak menjadi...

sssini

ujie said...

aduh..jatuh ati kat bunga2 tu..cantik2 belaka..rajin tuan yer kan..beruntung la bunga2 ek..he3..x mau g taman bunga ler..nak g umah sonata pon ok kan he3..

Myza Pesona said...

Cantiknya bunga2 yang sedang kembang mekar di taman tu! Satu pandangan yang mengasyikkan dan mendamaikan!

ONE ZABA said...

den ni mampu melukut tepi bunga je la... mujur dlm umah aku ni penuh ngan bunga idup. aku sorang je la kumbang.

sonata anak kancil said...

sssini: tak pe, take your own sweet times...nanti ada le masa tu.
Susah ape, kat kedai bunga tu banyak...tukar aje la ngan duit! he he he , (mengajar yang tak elok) ...

LOP, Ujie, Myza: Terima kasih...sonata nak ajak datang rumah, masing2 dengan 'dunia' masing2, sementara nak tunggu you all nak datang, cuci aje mata kat sini...all of are welcome...

sonata anak kancil said...

oneZ: ni baru betul konsep taman dalam rumah!jaga elok2, biar mekar sentiasa...

SAHAR MISRON said...

Wah hebat bunga-bunga kat rumah cikgu sonata ya...kena singgah rumah cikgu kalau ke Melaka nanti, tengok bunga pun jadilah....siap dengan saintific name lagi... boleh pinjam untuk nama-nama bunga kat sekolah kerana kami ada program sepasu seorang warga kat sekolah... tapi kena pelbagaikan lagi. Tahniah!...

sonata anak kancil said...

Cikgu Sahar: Terima kasih.
No problem,cikgu nak guna pakai nama2 tu silalah ambik...Datang Melaka singgah le...Sure nak balik kampung tu lalu Melaka!Dari highway lalu depan JPJ, straight hala ke Muar, hah singgah dulu kat sini...

aibiwai said...

Ini yang menguatkan saya nak ke melaka, buat lawatan sosial. Saya selalu juga ke melaka rumah abang ipar kat tambak paya, memang selalu lalu kawasan jpj,bukit katil. Razip pun dah lama tak jumpa, last masa dia datang rumah tahun lepas itupun kerana kes kecemasan...

sonata anak kancil said...

Aibiwai: la selalu ke Melaka, tambak paya tu tau lah, ada kenalan kawasana tu...hah singgah jgn tak singgah.

Tghari tadi dpt sms dari Kak Ti - Siti Habidah (skg kat Kuantan - anak dia buat TESL kat MPPM sini), dia bersara awal. Huh seronoknya dengar orang dah bersara, teruja nak bersara weh...

aibiwai said...

Masih ingat kak siti, boleh tak sms no hp dia. no hp saya 019-3886465. Tq

Tera said...

sonata, tk bg adrress camne nak pegi, klu tera dtg nnti boleh la kenen2 pokok2 tu ye... hehe, tera mmg suka tanam pokok2, habis duit gaji bila dah ke nursery... garu kepala darling tera bila tgk memborong sakan... tp skrg ni dh lama tk memborong, simpan duit dulu... gerammm je ni!

sonata anak kancil said...

Tera: oh cukup senang dari SMTMT...from there you go down straight to the JPJ trafic light, and then straight pas by SKDDH - Masjid - upon seeing CKL minimart,give right hand signal, go straight & take the 2nd lane after IWK (corner lot), he he he...with lots of pokok2 !!!

Tera said...

orait, biasa dh jln2 tu... nnt tera skodeng dulu erk... hehe! klu tuan umah ade baru la singgah. Tq

sonata anak kancil said...

tera: alamak dia dah tahu la...tu lah so small this internet world!

Kalau you sekodeng2, u nampak ada sonata (hitam) anaknya kancil
(gold), insyaallah adalah saya!

bawangmerah said...

*saya bangga ada rumah seindah syurga*

n_n

in balik tiap2 minggu lah!

sonata anak kancil said...

cik bawangmerah: buat kolej kat rumah...