CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, January 18, 2009

SAKIT GERAM

Aku tersangatlah geram!!!

Aku tahu sape2 pun boleh geram. Kalau sebaik mana pun manusia ni, aku rasa sifat geram sikit sebanyak tu ada punyalah...Bohong kalau tak ada, tak kiralah dengan sape, suami/isteri/anak/staf dll.

Aku geram, aku rasa orang boleh tahu aku geram dengan air muka aku akan berubah. Aku tak boleh nak sorok. Tapi aku cuba juga sedaya upaya supaya berlagak cool. Hati ni Tuhan aje yang tahu. Geram sungguh aku. Aku pun tak tahu lah sifat manusia ni, tak reti basa ke?

1. Semalam aku dah mula geram. Kunci Bilik Gerakan entah ke mana 'menghilang' selepas prefect buat perjumpaan .Cikgu prefect cari aku, ada tak prefect pulangkan kunci. Tak ada, aku kata ada prefect mintak pinjam dan akan dipulangkan. Tapi tak ada. Dekat jam 3, semua dah nak balik. Alamak macamana ni?

Aku cakap dengan cikgu tu, you cari sampai dapat prefect mana yang pegang kunci, dan make sure bilik ni dikunci. Aku dah mula hot. Aku tinggal aje sekolah, biar cikgu tu cari sampai dapat budak mana yang pegang kunci tu. On the way, aku tak sedap hati, mana lah tahu memang budak tu terbawak balik, apa akan jadi bilik tak berkunci. Telepon cikgu tu, nasib baik dia jumpa budak dan dah pun kunci bilik tu. Mana tak geram bila jadi macam ni...

2. Tengahari tadi, hubby gi jumpa member dia. Balik jam 1 lebih nak masuk zohor. Lepas zohor nak urus anak. Ada ke dah dekat nak sampai kat rumah baru dia telepon ada orang nak datang nak tengok landscape rumah. Dah la kita ni, kepala masih miung2. Tak ada la nak marah orang nak datang. Tapi beritahulah semasa nak bertolak dari rumah kawan tu. Tak la kita terkocoh2 nak sediakan kurang2nya air nak membasah tekak. Tak sampai 10 minit, dia pun tiba. Tak lama, membernya pun tiba jugak. Alamak, dia pun suruh buat air sikit. Ye la, sabau le, baru tiba...nak buat le ni. ( nasib baik la air panas sedia ada ). Aduhai abang, janganla buat macam ni. Awak tahu kan saya tak berapa sihat ni!!!Mana tak hot...

3. Hari ni jugak , aku geram juga dengan orang parking kereta depan rumah aku. Dah la separuh hari aku tido' lepas makan ubat sakit kepala/pening/migrain. Lepas zohor dah ok sikit. Lepas hantar baju anak kat asrama, terus ke Seremban hantar si In ke KMS.

Jiran depan rumah buat kenduri birtday cucunya. Jemputan lepas asar. Lepas balik dari Seremban terus la nak ke rumah nya. Alamak sape la yang parking kereta depan rumah aku ni???Dia blok pintu pagar rumah aku. Apalah punya manusia ni , tak faham ke depan rumah orang?

Aku dah mula hot. Patah selera nak pergi jemputan ni. Terpaksa hubby parking kereta berderet dengan kereta jemputan lain. Betul2 geram aku. Apa taknya, yang aku tahu ada kereta merah, menantu dia punya, parking depan rumah aku. Bukan dia tak tahu, takut sangat kereta tu kena panas matahari? Jauh sangat ke nak berjalan ke rumah. Setahu aku dari simpang jalan utama nak ke rumah tak sampai pun 100 meter.

Tak kira la kereta jiran ada atau tidak, yang penting jangan parking depan rumah orang. Mula2 kereta merah, belakang kereta merah ada kereta lain pulak, dah jadi berderet. Blok jalan. Hai nak tayang kereta ke???Dia orang parking kereta tu, betul2 depan khemah. Aduhai, cuba la hormat sikit depan rumah orang.

Aku hot, masuk rumah. Hubby ajak gi jemputan. Aku berkerut benci. Berdentum juga aku tutup gril pintu. Nasib le...Dengar agaknya aku tutup gril. Hubby memang tahu perangai aku kalau dah hot. Dah nak pegi ke tidak? Pegi - pegilah....Aku cubalah buat muka manis...Oh, Tuhan aje yang tahu ...Aku bukak luas2 gate, biar orang nampak. Huh geram betul. Orang yang tak reti basa, main suka2 parking depan rumah orang. Entah2 jiran aku ni tahu aku hot tak???Biar aje la...benda dah lepas.

Jangalah buat macam ni. Sape2 yang terbaca yang aku tulis ni, kita hormatlah orang. Kita tak tahu hati budi orang, aku adalah antara orang2 yang tak suka orang buat macam ni. Sebab aku tak buat kat orang macam ni!!!


SIAPA JUARA LAGU MALAM NI???







12 comments:

ONE ZABA said...

tengah moody le tu, kepala tengah berdenyut...buat apa pun nak marah saja. sabo je la...

DUN A. RANI said...

Hahahaha...yang penting tulisan ni "sampai"...ada jiwa...tukang baca pun hot gak...nak cari panadol la pulak lepas nih...pastu tidooo!!!Bebanyak sabo ye kak!

ujie said...

aik jgn geram2 seram tau he3

anakanda kat uia said...

sabar umi.. sabar..

sonata anak kancil said...

OneZ: dah ok dah...kalau mem sedang hot, tahu2 la nak buat macam mana...

sonata anak kancil said...

Dun A.Rani: minta maaf la ada kekawan yang jadi "mangsa" luahan geram!!!

Dun,ini adalah "rakaman" perasaan. Kalau tak tulis, hal ini akan hilang begitu saja....Ini lah AGK yang mematangkan lagi kehidupan ini.

sonata anak kancil said...

Ujie: Harungi lah kehidupan berumahtangga dengan penuh kesabaran...Kalau hubby hot, you diam. Begitulah sebaliknya...kalau dua2 hot...tak fasal2 ribut puting beliung melanda....mintak dijauhkan ni semua...

sonata anak kancil said...

anak2 kat uia: you know very well, kalu umi dah hot...abah wat cool aje...

SAHAR MISRON said...

Sabau sajalah cikgu, manusia ni macam-macam halnya....EQ kena kuat...ada hikmahnya tu kan? Kita kena fikir kan kalau semua orang baik aman damai dunia ni, tak ada perang-perang, gaduh-gaduh.... Harap jangan marahkan jiran pulak...Itulah cikgu letak gambar kereta dalam blog, kan dah ada kereta parking depan pagar... Jangan marah ya....

sonata anak kancil said...

Cikgu Sahar; dah tak marah dah...Tak ade la nak marah jiran tu, dia tak salah, orang yang datang tu, tak kan lah tak tahu depan rumah orang kan...

Anonymous said...

Saya ada neighbour macam ni,,saya dah bersabar hampir 10 tahun.Semalam dia buat persiapan kenduri. Saya blk lewat..dlm pukul 8 mlm..takde ruang langsung untuk saya masuk dlm rumah. Kereta dia dan sedara mara dah blok..Tuan rumah dok lepak kat kuar layan tetamu..kita hon dekat 10 x pun wat derk je..Akhirnya saya panggil polis..Langsung tak hormat hak jiran..

sonata anak kancil said...

sdr Anonymous:Wah itu dah teruk benar, jiran saya ni ok, yang saya geram hari tu, jemputan yang parking depan rumah kita...Tapi tu la, anak menantu dia tak kan tahu pulak kan, selalu datang ke rumah mentuanya...orang jemputan tu tak tahu, dah nampak orang parking, dia pun parking la berderet...yang salah menantu di tu tak patut la buat macam tu kan...