CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, February 24, 2011

Ngaku pandai tapi bodoh...

kalau aku cite ni mesti korang kata kat aku macam2...aku ni aku ngaku lah...bolehlah kategori pandai (puji sendiri )....he3x....tapi sebenarnya bodoh...orang keliling dengar pun ketawa kat aku.


kisahnya line tepon hubby kena bar...orang tengah sibuk2 kat Merlimau ni...orang2 tepon mengalahkan bursa saham....
orang call in boleh - nak call out tak boleh.....


macamana si celcom ni bar kan line?
nak kata tak bayar - kata hubby dah bayar....apa susahnya bayar...berapa guna - bayarlah bil tu kan??? bukannya guna prepaid...guna line berbayar - cukup bulan datang bill....semak2 bill pun baru RM 200 lebih...ntah apa silapnya tak tahu...esok dia nak tanya apafasal jadi macam ni...


oleh kerana sekarang ni saat genting - keperluan terhadap tepon ni sangat2 tinggi...macamana nak atasi?


teringat si Fahd ade tinggal tepon cap ayam je....jenis tepon orang kata boleh buat baling anjing ! Tepon ni lah yang juga paling berjasa....apa taknya...ada 2/3 biji jenis boleh melaram lah orang kata...habis hilang!!! tercicir masa ikut rombongan sekolah - orang curi masa camping - ntah mana lagi cicir tak tahulah....jadi aku dah fed-up...ko guna tepon jenis ni sudah ...! 


cari2 charger ntah kat mana tak tahu lah....aku kata...dah lah bang - beli aje le charger baru ! senang...tak yah pening2 nak sampai putar alam cari charger....aku pun diarahkan pergi kedai lepas magrib tadi.


tiba kat kedai....aku tanya ade tak jual charger jenis tepon ni...siap bawak lah tepon ni...kang aku aku nak cite jenis apa...cap apa...panjang cite...baik bawak contoh senang...aku beli charger RM15 - baik punya kata tokey.


dah beli charger...sekarang nak beli top-up pulak..
macamana nak beli top-up ni? 
tanya tokey - berapa maksima boleh beli top-up??? tokey kata paling rendah RM3....
ohhh gitu yer...


lepas tu aku nampak iklan ini...aku pun tepon hubby....
bla bla bla....dia kata beli lah....


ini macam mana jual?
tokey kata - you beli RM3 - dalam ada RM2 ....nanti dapat RM8 setiap bulan....
setiap bulan? berapa bulan ???
selama 5 bulan ....jadi semua dapat RM42....setiap cukup bulan dapat RM8 , 5 bulan x 8= RM40 + RM2 yang masa mula beli simcard ....


ohhhh...ini macam ka....


jadi sekarang - belum dapat RM8...baru ade RM2...mana cukup nak cakap! cakap sekejap dah habis..
jadi sekarang kena top-up la kan???
berapa saya boleh top-up??? soalan bodoh keluar lagi....
ikut suka you lah !!!


kalau gitu ...you bagi top-up RM50...masukkan sekali...
sebab saya tak tahu beli2 top-up ni !!!
berapa lama boleh tahan banyak ni??? 
tengok berapa banyak you guna lah !banyak guna cepatlah habis!


si tokey pun mintak IC aku...
buat apa IC?
mahu register ma....
la...kena register ke???
nampak benar aku ni orang kata -  PER-RAK


dah register ...


tapi bateri tepon ni sudah kembong ma....sudah rosak !
nak guna boleh...tapi memang rosak punya lah...
la....apa taknya - sekian lama tak guna....
berapa harga bateri? 
mahal ade RM60 - ada gerenti punya ! 
murah RM15 ada, RM10 pun ada...


kalau yang RM10?
tahan sekejap saje...tak ade gerenti...


la.....sudah lah tokey...ambik RM10 sudah...
mahu guna sekejap saja....



tokey pun tunjukkan kat aku pada screen h/set tertera RM52.00...
okey ...pass ! sebanyak RM52.00 expire bulan 5 nanti...bila tiba bulan 5...kenalah top-up lagi...tapi kalau dah habis tak sampai bulan 5....kenalah beli itu top-up !!!




punyalah haru aku beli simcard & top-up ni...sebab sudah sekian lama  aku guna line berbayar ...ikut suka aku lah nak guna berapa banyak....opppppssss...aku pengguna berhemah yer....bukan ikut sedap guna aje ! cukup bulan aje...aku main potong dari card-credit je...senang cite....jadi aku tak reti nak beli macam2 jenis top-up ni.....


perbelanjaan menguruskan pembelian:
simcard + bateri + charger + top-up =RM 78.00 !




***macam cite mak ande dengan pak ande je....

22 comments:

cikgu isza said...

salam cikgu,
pengalaman tu..
sekurang-kurangnya banyak perkara yang dipelajari..

n@m@n said...

baru je tukarkan prepaid mak kat kg kepada bil..hehe

ok lagi ke bateri tuuuu?

Ayah Zain said...

salam SAK,'

hahahha, memnag best n3 kali ini. az tergolak bosar ni sebab terpikir az pun mengalaminya tetapi tak tahu pasal telipon atau pasal lain. nak untung tetapi kwa kwan kwanggggggggg

Lady Lavender said...

hehe..klakor la akak. tapi nak buat camana..dah memang tak pernah pakai top up camana nak tau kaann..Lepas ni musti dah tau walaupun tak nak beli lagik :-)

Ummi Humaira said...

Assalamualaikum akak hjh...

macamana keadaan ank akak kt NZ ? mdh2an selamat ler dia.

he he he kalau ummi pun 2x5 gak kot @ lebih teruk lagi... ummi punya hp , cas bateri pun hubby yg uruskan , hp sama dgn dia , beli lg satu bateri tmbhn , jd bila bateri empty dia ler tukang mengecas... bab2 byr bil lg ummi x amik tau ..

Kak Nora said...

Sonata,
Budak-budak yang tak pergi sekolah pun tau proses top up. Akak sendiri tak tau!

Alimaz-Kembara Terasing said...

SAYA PUN GUNA LINE KAK SENANG TAK YAH PENING2 NAK TOPUP... CUKUP BULAN BAYAR... TAPI GUNA KENA LA BERHEMAH.... DULU PAKAI TOPUP LA KEJAP2 HABIS... BUKAN GUNA SANGAT PUN SEBABNYA IKLAN SMS ENTAH APA2 ENTAH MASUK...SEKALI SMS DAH 5 HINGGIT TERBANG... GILA PUNYA CERITA..... 30 TOP UP TAK SAMPAI SEBULAN..... BUKLAN GUNA SANGAT PUN... TU YANG MELUAT PAKAI TOP UP....

Zaitun said...

Kak Zai pun tak tahu nak top up sebab biasa talipon pakai bil.

NzA said...

nk ketawa ada, nk gelak ada, nk nangis pn ada..kelakor...wakaka...akak jgn mare sy ok!!!!khi.khi.khi.....

nba-Nur said...

Salam..
Kelakar baca entri Kak Sonata ni.. Pengalaman tu kak.. Lepas ni boleh kena rajin2 pergi kedai top-up.

KAMATO said...

ini bermakna iklan mereka itu berjaya...he he

sonata anak kancil said...

Cikgu Isza : betul tu...maka tak benarlah orang kata , orang tua lama makan garam

sonata anak kancil said...

Naman : bagus-bagus anak mak ni...jangan susahkan orang tua...dok sibuk nak beli top-up

sonata anak kancil said...

Ayah Zain :ini lah kata....orang tua yang cuba nak menyelami cara hidup orang muda...hancussss ( sebagai pengalaman )

sonata anak kancil said...

Lady L : tu lah fasal...tak reti / tak tahu / dan tak perlu ambik tahu pada awalnya...skg amik ko !

sonata anak kancil said...

Ummi Humaira: okey semua selamat anak di sana...


wah ini lagi terok ! baik sikit kak sonata ni ...he3x..baik belajaq ummmi...

sonata anak kancil said...

Kak Nora : saya rasa kalau zaman sekolah ada ni semua...tak jadi lah macam ni! kitalah paling teror!

sonata anak kancil said...

Alimaz: masa mula2 dulu top-up tak ade banyang jenis macam hari ni...tak lah pening...akak guna sekejap...lepas tu teruslah guna line sampai sekarang adalah mahu dekat2 10tahun

sonata anak kancil said...

Zaitun : beli top-up2 ni orang muda aje yang reti...

sonata anak kancil said...

Nza :tu saya kata...mesti korang kata macam2 kat sy yang PERRAk ni...rupanya ade juga orang seangkatam dengan sy!

sonata anak kancil said...

nBa-Nur:tak ade dah....kalau line dah okey...tak yang nak susah2kan diri macam ni

sonata anak kancil said...

Kamato: orang reka iklan ni memang teror..kalau tak - tak boleh cari makan lah