CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, June 24, 2010

Day 5 / 1 - Selasa 8.6.10 - Olympic Complex

Sarapan tempat biasa....menu pun sama aje...tapi aku makan tuna spread + biscuits = cukup!

lepas tu dibawa melawat ke tempat jade - tempat jade ni pemiliknya ialah rakyat Malaysia....chinese la...ape ke nama lupa ....tak semua orang dibawa ke sini...harga dijual agak mahal @ sangat mahal sebab diorang jual untuk pelancong mat saleh / jepun....bila orang Malaysia datang - harga jatuh giler! sampai staf dia terperanjat bila bosnya beri harga murah giler! - memang dapat special price.....dah survey2 - memang harganya berbaloi jika beli berbanding harga kat Malaysia ............ dah rasa tergatal2 tangan ni nak keluar duit nak beli set gelang & rantai........tapi sabo - sabo...fikir-fikir...nanti balik M'sia pakai ke tidak! akhirnya aku tak jadi beli lah......( sayangnya tempat ni tertutup - no photo please! )


tak ape la....tak dapat gambar tak kisah la....


*******************

lepas tu seberang je jalan / highway masuk ke kawasan kompleks sukan olimpik........hu hu hu sangat besar lagi luas kawasan komplek olimpik ini........mari kita tengok kawasan ini...

kawasan dataran yang luas.....stadium bird-nest jauh lagi tu...


landscape yang cantik di kiri kanan kawasan dataran ini


landscape disepanjang dataran -  saujana luas mata memandang....sangat luas!




 

stadium untuk sukan olimpik tahun 2008 - sangat tinggi teknologi pembinaanya
tak dapat  gi tahun 2008 - alhamdullilah dapat ke sini tahun 2010!

 bird-nest dari dekat


         jalanraya yang 4 lanes - luas...bawah dataran
kalau kat M'sia highway pun 2/3 lanes...ni jalanraya biasa!

                                    sangat cantik landscape disepanjang border di dataran                                  
musim panas @ summer  bunga2 berwarna warni....

*********

dah selesai jalan di komplek ini .............jommmmm makan! dan solat di masjid ini


 masjid Fa Yuan Mosque di Gu lou Road....dikawasan bandar
*
*
*
*
lepas tu jommmmmm ke Yashow Market ---- shopping time!!!
hu hu hu .....best giler !




22 comments:

daydeck86 said...

Salam kak SAK
best ekk g china
bersih jer kan

sonata anak kancil said...

Daydeck86: salam kembali...apa khabar...ingat kat ko...sabo yer! alamat sama kan?

Ayah Zain said...

Salam SAK

agaknya kepada semua pelancung dialog nya sama kot heeheh. Teknik melariskan jualan.

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

stadium mereka tak roboh ye
he he

indah dan bersih
sejuk mata memandang

Wassalam

sonata anak kancil said...

AZ : tak tau la tu...tapi cikgu yang merangkap ketua ni dah 12x ke Beijing!!! dah biasa ke tempat ini...dan kenal beno dgn bos ni...sy kalau nak beli barang pun tanya dia....dia menawar giler2 punya!!!

sonata anak kancil said...

Rozali : takkkkk..........!
dah 2 tahun ...he3x...kita punya??? sendiri tahu sendiri jawab...keh3x

memang sangat bersih...
( negara cayanunalif mengalahkan negara kita ) - ni tempat yang kita lalu je...tatau la kat lain - outskirt nya...tp rasa sy...kalah bandar2 di negara kita

kak su said...

Salam Sanota

Tumpang tanya leh???

Pas ni nak gi mana???

Boleh ikut tak???

Geram tenguk tempat2 lawatan tuu...

Wslm

sonata anak kancil said...

kak su : untuk cuti akan datang dah ade destinasinya...tapi maaf kak dah penuh la kak...biasanya untuk ke o/sea kita orang plan 6 - 12 bulan sebelumnya!!! untuk next year - insyaAllah no problem...ini pun jika saya ikut geng2 saya ni - ade 5 orang yang tetap punya!

Azima said...

Salam Kak,

Cantiknyer pemandangan kat situ yer kak...kebersihannya terpelihara!!!
Tak macam kat mesia ...

nadz said...

Assallamualaikum Cikgu Sonata,
N3 cikgu kali ni betul-betul menggamit mama nadz ke sana..nak tengok sangat2 Nest stadium tu..
insyaallah nak juga rasa sembahyang kat masjid2 di situ..
w/salam

rezeki said...

salam cikgu sak

kemajuan teknologi mrk sungguh hebat

lps olympik, stadium tu jadi tumpauan pelancong dan menjana ekonomi pula

byk produk pelancongan menarik di sana

Ri... said...

Kebersihan kat sana memang menakjubkan, kan? Jarang sangat nampak sampah merata2... :)

Kak Nora said...

Nampaknya kena pergi Beijing sekali laglah, nak tengok kawasan olimpik lebeh dekat lagi.

ckLah said...

Best!!!

azlina said...

salam..
sonata ctknya beijing masa byk alam semulajadi cuaca tu berkabus ke berjerebu..kalau berkabus lagi le nyaman udaranya...

sonata anak kancil said...

Azima : saujana mata memandang dan bersih

sonata anak kancil said...

Nadz : W'salam...next year mama nadz boleh la pergi...rasanya much cheaper than Aussie

sonata anak kancil said...

Rezeki @ Pak Itam :memang betul tu...tak leh lawan negara kita...semuanya sekarang jadi tempat pelancongan...mcm2...dulu tertutup...bila dah bukak kepada dunia luar...kita tengok pun memang kagum

sonata anak kancil said...

Ri : betul! bersih....kalah negara kita

sonata anak kancil said...

Kak Nora : pegi kak jangan tak pegi...memang best

sonata anak kancil said...

CkLah : saya tambah lagi...sangat best!

sonata anak kancil said...

Azlina : bukan jerebu...dan tidak lah berkabus sangat...panas tapi nyaman