CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Tuesday, June 22, 2010

Day 4 / 1 : Isnin - 7.6.10 - The Summer Palace

 

Selepas sarapan di Restoren Salama kita orang bergerak ke Summer Palace

The Summer Palace occupies an area of 294 hectares (726.5 acres), three quarters of which is water. 

The Summer Palace, in the Haidian District, northwest of central Beijing, is said to be the best preserved imperial garden in the world, and the largest of its kind still in existence in modern China.  It’s hardly surprising that, during the hot Beijing summers, the Imperial Family preferred the beautiful gardens and airy pavilions of the Summer Palace to the walled-in Forbidden City.  Dowager Empress Cixi took up permanent residence here for a time, giving rise to some wonderful tales of extravagance and excess.


pemandangan ini dalam kawasan Summer Palace


pemandangan dari dalam bot yang membawa kami "berlayar" di tasik ini

tasik yang luas.....dalam tasik ini tiram diternak untuk penghasilan mutiara...
lepas ni kita pergi ke tempat mutiara pulak..........

t
the longest corridor! dan sangat tinggi nilai seninya! 
berukiran & berlukisan @ bercorak yang sangat cantik!!!
                                                      seni bina nya semuanya hampir sama


berjalan dalam kawasan 726 ekar - macam sebuah perkampungan......kalau nak tau lebih detail...
tanya en google...semuanya ade dihujung jari! banyak lagi gambar2 di sana sini.......
selesai berjalan dalam kawasan ini....terus pergi ke tempat mutiara...senang2 nanti akan dipaparkan tempat mutiara

saya berehat sebentar.....nak pi beli barang..... c u then...bye

15 comments:

Ayah Zain said...

Salam SAK,

best kan g Beijing. Masa az pergi dulu tasik tu beju sebab musim dingin

kak su said...

Salam Sonata..

Nampaknya melawat China memerlukan banyak tenaga ya...

Wslm

kak su said...

Salam Ayah Zain...

Amboi...malam nii malam AZ ker pulak..???

Wslm

Shifu67 said...

sempat tak belajar kung fu

sonata anak kancil said...

Ayah Zain : W'salam. ade ruang & peluang nak gi masa winter pulak...he3x lambat lagi le...nanti - nampaknya cuti2 mendatang ni dah ade planning....

sonata anak kancil said...

Kak Su : sepatutnya begitu la...sebab kita berjalan - berjalan - berjalan....kalau letih ...he3x - kena tinggal la....tapi tak nya kita tinggal...mana boleh kan...tapi tu lah kena ade stamina la!

sonata anak kancil said...

kak Su : Az kalau pecut...dia la wahid!!! tahniah....kadang2 kak su pun johan!!! syabas

sonata anak kancil said...

Shifu : masa tu kung fu balik kampung...dia tak perasan aku nak datang!

Zaitun said...

Seronoknya belayar ditasik yang tenang.Memang nampak tinggi nilai seninya.

sonata anak kancil said...

Zaitun : memang unik seni nya - kagum sungguh...

rezeki said...

salam sak

bulan 6 rasa sesuai ke beijing, kalau bulan 12 tgh winter

seronok berjalan2 jika cuaca baik

nza said...

sronknya..mmg tringin sgt nk g beijing nie...

4-a&nazrah said...

bestnya... nak kena gi juga la nanti..tapi ntah bila kan tercapai impian ni..

sonata anak kancil said...

Rezeki : betul tu...masa ni musim panas...okey lah - cantik bunga2an berwarna warni..kalau winter...gigil jawabnya

sonata anak kancil said...

Nazrah : baguslah...plan dulu...himpun duit ...hex3...baru best! sy punya plan pun sejak Nov last year!