CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, June 16, 2010

Day 3 / 1 - Ahad : 6.6.10

Hari ke 3 di sekitar Beijing....hari yang paling best! Hari membuktikan aku telah menjejak kaki ke Tembok Besar Negara China - salah satu daripada benda ajaib di dunia...Kiranya ini yang ke 2 - yang pertama - tahun lepas aku telah melawat ke Seam Reap - Angkor Wat....yang ke 3  insyaAllah coming soon!


Breakfast - seperti biasa di Restoren Salama....

masuk hari ke 3 - kami cuba minta fried noodles...rupanya fried noodle nya seperti mee kuning -
tapi aku tak boleh nak makan dah....aku boleh makan roti aje..tu pun aku makan roti gardenia dalam hotel yang aku bawak ! nampak tak sambal tumis tu??? masuk hari ke 3 - masing2 dah bawak keluar sambal tumis / serunding - tapi kita orang pakat bawak keluarkan sikit2....
sebab nak makan banyak hari lagi!
masa breakfast ni - aku makan  tuna spread + biskut - lagi best!!! ( ni pun bawak jugak )


pssssttt: kalau nak ke negara2 seperti ni - bawak lah roti gardenia / biskut / sambal tumis ikan bilis @ serunding / nasi impit / tuna spread / oats / maggie @ apa saja yang boleh dimakan untuk beberapa hari di negara orang....pengalaman aku berjalan - macamni la...
mula2 beg berat sebab bawak serba sikit makanan!!!


Lepas breakfast kami telah dibawa ke kilang jade...not really like kilang ...tapi ade demo2 tentang pemprosesan jade & banyaklah barang2 hasilan jade ...aku tak beli pun - mahal!!!
ambik gambar aje jadilah....layan la beberapa siri gambar ni...




selepas itu kami pergi ke tempat crystal

crystal yang paling besar...masing2 meletakkan tangan ...
ikut kata diorang - wish la apa kita hendak dalam hidup kita...
mintak sihat tubuh badan ke atau ape ke...
mereka percaya begitu.....kita tak ade lah kan....
saje nak rasa crystal tu....sejuk aje rasanya


dah habis berjalan2 dalam kedai crystal ni....kita orang lunch di restoren muslim....
nama tak catat pulak....dah lapar - lupa nak tanya tour guide

tengok2 punya lah penuh 3/4 rakyat Malaysia!!! di sini juga di sediakan tempat solat...
lunch di sini - menu hampir sama - kebanyakan sayur ....tapi masih sedap lagi makan sebab dah bawak sambal ikan bilis! inilah yang "memedaskan" & buat berselera makan...he3x....
jangan lupa bawak tauuuuu.....



selepas lunch & solat di sini...memang kena lunch di sini sebab 
lepas tu  terus menuju ke Tembok Besar....


okey sampai sini dulu....petang2 ke @ bila2 senang boleh letakkan kawasan tembok besar...
Ohhh.....BEST!!!!!


psssst......nak berkemas2 lagi apa yang patut ....
malam nanti nak bawak rombongan cik sonata ke Cameron Highland...3D2N
kali ini aku pulak jadi tour guide....

20 comments:

nadz said...

Assallamualaikum Cikgu Sonata,

Bawa sambal ke serunding ka..kastam tak check ka di sana? Mama nadz ke Perth apa pun makanan tak bawa.. tapi di Perth banyak kedai makan orang Melayu dan kedai halal food.
Tak sabar-sabar nak tengok Great Wall ni..macam memanggil2 mama ke sana...

sonata anak kancil said...

Nadz : W'salam. Kita bungkus betul2 dgn surat khabar mmasuk dlm bag baju letak dalam kargo - bawak satu bekas yang lutsinar tu je...hari tu nasib baik tak check...jika check mungkin nasib tak baik! tapi kwn saya yang ikut sama - dialah jadi ketuanya - dah 12 kali ke sana ...relax je...

difahamkan NZ / Aussie memang tak boleh bawak seperti ni semua...

Nazz@Purple said...

seronoknya...=)

sonata anak kancil said...

Nazz : sangat seronok!

atty's said...

kty pun kalo g mana2 ..sambal ikan bilis wajib ..hehehehe

Kak Nora said...

Wah Cik Sonata kita jalan lagi...sedaaapnya, jangan lupa bawa balik teh Cameron Valley, ada pelbagai rasa. Tak ada di pasaran,ok

sonata anak kancil said...

Atty's : ni lah yang menyelerakan! best kan....& tahan lama

sonata anak kancil said...

Kak Nora : cikgu2 ni ajak saya pegi kak - ikut aje le...dah 3-4 kali pegi...last year pun dah pegi...kali ni orang lain pulak...depa senang mintak saya uruskan! apa lagi kontek aje le kawan kat atas gunung tu...he3x

Kak Sidah said...

Salam cikgu,

dah sampai ke cina rupanya..selamat bercuti, post banyak2 gambar yer..boleh kami tgk..akak belom sampai kat sini lagi..teringin juga nak pegi

kak su said...

Salam Cikgu Sonata

Mmmm...bestnya...kena bawa bekal ya.

Terimakasih atas nasihat itu....

Wslm

pak long said...

salam..
amboi bestnyer makan angin...
gambor menceritakan segalanya..
memang meriah...

Zaitun said...

Kak Zai pun kalau ke over sea mesti angkut segala makanan.
Terpikat dengan pasu2 tu.
Selamat melancong dan jangan lupa bawa balik strawberry.

DUN Behrang 2020 said...

bestnye kak...jalan2...padat ngan aktiviti...elok la tu...pasni 'memerap' ngan tugas lak...

nadz said...

salam..
mama nadz dok tunggu cerita Tembok Besar..bila la cikgu Sonata nak balik from Cameron Highland.

sonata anak kancil said...

Kak Sidah : Best kak ke Beijing ni..part2 shopping best tawar habis2an...kalau boleh nak pergi lagi

sonata anak kancil said...

kak Su :bawak lah sikit...sari dua boleh lah tahan...lama2 tak berapa sedap jugak...tapi masuk dalam peti okey je

sonata anak kancil said...

Pak Long : release tension Pak Long...letih bekerja...jalan2 aje le

sonata anak kancil said...

Zaitun : cantik kak....harga pun cantik!!! ohhhh jade / kristal sangat mahal kak....satu hal nak bawak balik pulak....kalau kayo rayo boleh aje...

sonata anak kancil said...

DUN : bercinta nak kerja semula!!! dah seronok bercuti...he3x.......tunggu cuti akhir tahun pulak

sonata anak kancil said...

Nadz : dah balik malam semalam...tak sempat2 nak membelek gambar yang best shoot...he3x....mama ni dah balik ke belum dari Aussie???