CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Sunday, June 13, 2010

Day 1 / 1 - dari Tianjin ke Beijing

4hb Jun - Jumaat - 8.30 pagi

Penerbangan dari LCCT Kuala Lumpur ke Tianjin mengambil masa lebih kurang 6 jam. Tiba di Tianjin lebih kurang hampir 3.00 petang . Lepas tu naik coaster van selama 2 jam ke Beijing. 
Teruslah ke Yanxiang Hotel di A2 Jiangtai Road Chaoyang , District Beijing - hotel 4 bintang. Didapati kebanyakan pelancong orang Malaysia ramai yang menginap di sini. Agaknya tour agency memang dah booking hotel ni. Jadi , jumpalah orang2 Malaysia lain yang datang bersama  pelbagai jenis tour group... 

Masa ni musim summer @ panas - siang lebih panjang dari malam...kalau kena berpuasa musim ni letih jugak. Masuk waktu subuh 3.11 pagi - 4.15 pagi....Set alarm pukul 3.30 - 3.45 pagi....dekat2 pukul 4 gitu dah cerah! macamlah kita bangun nak bersahur...walaupun dah cerah...lepas selesai solat ...apa lagi aku sambung tidur le.....walaupun dah cerah - hentam tidur jugak lah...bangun 6.30 - 7.00 pagi dah macam 9 - 10 pagi di Malaysia...waktu di Beijing sama dengan waktu di Malaysia - jadi tak perlu nak susah2 nak kira jam Malaysia ke... jam Beijing ke....jika nak telepon ke Malaysia pun senang...sama waktu.

Lepas check-in hotel ...berkemas2 pakaian dan lain...6.30 petang pergi makan malam di Restoren Salama....Ohhhh memang famous restoren ni...semua rakyat Malaysia amnya orang muslim dari lain tempat datang ke restoren ini. Restoren muslim - tapi masakannya tetaplah Chinese style....nak tak nak kena makan jugak...kalau rasa2 tekak tak boleh nak telan - pandai2 la kena telan jugak! pilih la lauk2 yang rasa2 agak boleh sesuai dengan tekak kita ni! semua menu hampir sama........kebanyakannya sayur2an. Ada jugaklah ayam digoreng dengan sayur @ daging digoreng dengan sayur dan ikan.

Lepas magrib - kita orang terus berjalan ke Sunny Gold Market yang terletak berhampiran dengan hotel...Malam pertama - survey2 dulu harga....tengok2 dulu barang apa yang boleh dibeli....macam2 ade....kena lah pandai memilih - & apa yang nak dibeli.........beli memang boleh beli... tapi kena ingat nak bawak balik nanti macamana! kalau balik dengan lori boleh lah beli banyak2!!! 



persekitaran Tianjin Airport - dirakamkan semasa berjalan menuju ke coaster van....
jauh jugak la berjalan...menunjukkan sangat luas kawasannya!


 
inilah menu makan malam - "mengais2" la aku makan dengan sayur taugeh dan 
sikit2 yang lain...
yang ini je boleh makan...& makan roti ni
bersama tour leader & tour guide - May namanya 
depan restoren Salama


Okey la...takat ini dulu....kisah hari pertama aku & 9 orang lagi rakan lain...
ini kiranya rombongan anak beranak la.....















6 comments:

manzlie said...

salam from Makkah..

yang seronoknyer jalanraya disitu semua bersih bersih kan...dan bangunan semua besar besar belaka...

taksabar nak tengokk'great wall of China"


waslam

sonata anak kancil said...

Manzlie : betul tu CL....kalah negara kita! jalan2 bsear & bangunan tinggi2 dan besar2...sila tunggu ke Great Wall nanti!

nadz said...

Assallamualaikum Cikgu,

Bila keluar negara..rasanya makanan yang selalu jadi masalaalh sebab kita dah biasa sangat2 dengan makanan cara kita.
Tak sabar-sabar mama nadz nak tengok beruang panda ni..ada ka N3 tentang tu..

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

seronok tenguk negara orang yg bersih dan teratur
mukin rakyatnya semua bertanggungjawab

Wassalam

sonata anak kancil said...

Nadz : betul tu ....tak sama tekak kita memang susah la...tempat panda tak pergi...

sonata anak kancil said...

Rozali : betul mereka bertanggungjawab!