CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, October 19, 2009

Dah balik - berhenti - makan - beli barang

Bertemu kembali di alam maya.....terima kasih atas kunjungan & jengokan rakan2 yang sentiasa berkongsi cite2 harian aku - yang aku rakamkan dalam bentuk catan & jugak rakan2 yang buat pertama kalinya singgah ke teratak burok ku ini....Ucapan selamat jalan , selamat pergi dan balik amat aku hargai....


19.10.2009

Dah selamat pulang ke negeri sendiri ! Penat lo....sampai hampir jam 2 pagi....he he he - semuanya enjoyed - nice trip & holidays!

Hari ni sekolah cuti - lepas hubby gi keje aku pun ......zzzzzzzzz.........sampai la tengahari - kepala pening. Apa tak pening , jalan jauh satu hal - huhuhu....ntah berapa banyak aku & ahli rombongan simpan duit kat 2 buah negeri yang lawati itu....Kawan2 kat Kelantan & Trengganu - aku rangsangkan ekonomi negeri mu...patutnya ko orang ucap terima kasih lah aku & rombongan aku ni...Ambik purata la - kalau sorang RM1000 x 10 = RM 10000!

Itinerary kita orang:

1. Dari sekolah jam 9.30 malam - berhenti kat Muazam - berhenti kat Setiu
( subuh ) - berhenti breakfast di Pasir Putih ( aku makan nasi dagang ).

2. Terus ke Rantau Panjang - shopping - tak lah sampai tahap giler ! semua line clear - aku beli paper bags sebab nak buat cenderamata untuk 160 tetamu program hari Rabu ni. Orang lain aku tak tahu -tengok2 penuh kat bawah bas tu!

Makan tengahari kat RP - cendol secawan tak cukup !

3. Lepas tu , kita orang tiba kat Hotel Raudah - dah jam 2 lebih & aktiviti bebas. Aku dah kepenatan - mampu ke MPKB saja .

4. Lebih kurang 5.30 petang kita orang ke PCB - tengok2 ade orang main layang2! Nice beach...Kat Melaka - habis kena tambak! Aku makan nasi goreng - style sini la....biasalah pegi tempat orang, kena makan jugak lah kalau tak lapooooo......


Pantai Cahaya Bulan

5. Kita orang terus ke Wakaf Che Yeh....Dengan cikgu Khairul + cikgu Nisah - kami berjalan - cikgu Nisah dok sibuk2 pilih baju - last2 aku dengan cikgu Khairul dah tercicir /terpisah dengan cikgu Nisah . Akhirnya kami jalan2 - tengok2 orang dok berjual. Kemudian emak cikgu Khairul telepon -mintak belikan toto - narita - kami pun cari, rupa2nya dah tak ade stok - yang ade lain jenis....jumpalah aku kat satu gerai yang tak ade orang - biasanya bila tak ade orang aku suke masuk - senang nak tawar menawar. Oleh kerana kepenatan aku duduklah kat kerusi - cikgu Khairul dok belek2 comporter - dia tak reti nak membeli & menawar - dia suruhnya aku tolong beli....( cikgu GSTT )....



kelihatan geng2 aku dah mula ke dalam gerai di Wakaf Chek Yeh

antara gerai di sini

buah duku ...beli 1/2 kilo , nak makan selalu

Dalam masa aku dok belek2 comporter ni - orang mula datang - dia orang ingat aku penjual - semuanya tanya kat aku....apa lagi, aku pun berlakon jadi penjual - mana yang boleh aku kecek kelate aku pong kecek kelate....macam2 aku tanya - ade yang datang dari Pasir Putih, dari Kedah, dari Muar - ntah dari mana lagi....merayu2 mintak kurang - aku kata harga 45 rial - tapi kita buiii 35 rial aje hari ni! nak 30 rial - huh tak dapat la mek....tokey sebenar senyum dok tengok aku melayan pelanggan.... cikgu Khairul nak pecah perut dok ketawa kat aku...ramai jugalah orang beli - mahu lebih 10 orang! bila dia orang bayar kat aku - aku kata - beri kat tokey besa tu - saya ni tolong2 aje - tokey kecik!!! akhirnya aku dapat pujuk tokey besa dengan harga 30 rial ....cikgu Khairul beli 2 , aku beli 1.....punya lah nak tergelak....tokey sebenar , ucap terima kasih kat aku, sebab dia kata aku bawak rezeki ke pada dia.

inilah comporter yang aku tolong jual

6. Pukul 9 malam kita orang pun balik ke hotel - keletihan. Lepas urus diri semua - aku yang 'bujang' dah kelaparan - pegi ke restoren berhampiran dengan cikgu Khairul - dia pun lapar jugak. Makanlah nasi + tomyam + telor bungkus = yang lain2 jenis tak leh gi....sebelah petang tadi aku dah makan nasi goreng kat PCB - ( sorry - aku dah rasa lain macam - nak tak nak makan aje la....macam aku cakap lain negeri tak sama masakan dengan tekak kita kan!!!)

******************* oklah aku sambung esok pulak sebab sibuk nak siapkan gifts untuk esok

9 comments:

ummi humaira said...

salam cikgu ..
waduh waduh seronok nya jalan2 membeli belah..
selamat bertugas kembali

n@m@n said...

pasir puteh????

kg saya tu...katne??

nza said...

2lh pasal, kalu g klate bw RM1000 mmg xckup. @ yg sy slalu pesan kt kekwn...hi.

ONE ZABA said...

lepas ko balik je..tokey -tokey tu jerit..

kita kayaaaaa!!!!!

cHeRyNa PiReS said...

yeayh...sudah kembali...dengan gambar2 yang cantik..nasib lah musim ujan SAK...kalau tak maunye merengek ngan ibu suruh teruskan journey ke kelantan:)

sonata anak kancil said...

UmmiHumaira : W'salam.Memang best jalan2 ni...tp penat la.

Naman : Ntah tak tahu berhenti kat mana - yg pasti kat bandar sebelah patrol stesen - belakang macam pasar - kedai tepi.Kalau beri no.rumah & kg boleh cari !!!

Nza : seronok membeli! beli untuk sendiri & ingat kat kawan2 yang tak gi....

One Z : Betol!!!suke bukan main depa...

Cheryna : lain kali aje le...

n@m@n said...

owh..kt mana sy pon tak tau tu..hehe

rumah kg xde no....

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

aduh. seronoknya cerita jalan2 cari makan ni...

sonata anak kancil said...

Naman : kalau tak salah - depan tu ada satu sekolah keb. lepas kita orang jalan terus ke Rantau Pjg

Hjh Nafisah : biasa gitu lah...tengok2 tempat orang - lapar makan - jalan lagi - lapar makan!