CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Friday, July 31, 2009

Kurantin !!!


Apa sudah jadi?

Aku kah ini?


Dengan rasminya mulai 30.7.09 - 5.8.09 sekolah aku diarahkan tutup...Semuanya ini adalah gara2 keganasan virus influenza A H1N1 yang menyerang hampir serata tempat di dunia ini.

Pagi2 semalam - seorang guru melaporkan seramai 15 orang muridnya tak datang kerana demam. Ekoran dari itu, serta merta semua guru tingkatan diarahkan menyemak kehadiran murid dan mengenalpasti juga sekiranya ada murid2 yang demam...
Serta merta juga semua guru diberikan mask untuk precaution....

Nurses Team
dari Daerah MT telah datang...Kelas demi kelas di sukat suhu & dicatat...Didapati agak ramai yang melepasi tahap suhu normal : 37.5 * ke atas dikira tahap demam dan perlu rawatan. Dan lebih 300 orang ada simptom2 batuk dan demam....semuanya memerlukan rawatan jika berlarutan. Doktor pun buat pengesahan , premis mesti ditutup selama 7 hari.


Pagi tadi - mesyuarat bersama pengarah dan sekolah2 lain yang terlibat untuk membuat tindakan selanjutnya disebabkan penutupan premis. Mesti di kurantin semua warga sekolah! Kurantin bermakna mesti duduk di rumah...dan mesti mengelakkan diri daripada pergi ke tempat2 awam yang ramai orang kerana chances penularan virus ini sangat tinggi. Jika terpaksa keluar , mesti lah pakai mask....

Memeraplah aku kat rumah....Ambik kesempatan ini nak make-up rumah!!! Kan nak raya! Make-up siap2....

TETAPI , jangan tatau....cuti-cuti la....bukan cuti sebarang cuti - cuti kena ganti !!! Kena cukup jumlah hari persekolahan ( kalau tak silap minima 190 hari ).

Boleh la aku dok memblogging...he3x



29 comments:

Webmaster@Echam said...

Bestnyer ko cuti..... Teruskan ber blogging....

tchersally said...

wah..cuti free nih..


selamat me-make-up rumah ye!

Myza Pesona said...

Cikgu Sonata,
Selamat bercuti! Enjoy the holidays! Saya dah nak masuk ke sekolah semula, hari Isnin ni! Selamat make-up rumah untuk raya!

INTAN said...

kat sini kak..yg d beri cuti 7 ari aje kelas.....staf2 kena keja cam biasa....voleh gitew?

n@m@n said...

cuti kuarantin kena ganti eh??hehe..dasyatkan musibah H1N1 ni...mintak2 jauh la...

ONE ZABA said...

walaupun bertopeng....aku kenal siapa itu...

selamat berkurung la....

sonata anak kancil said...

Webmaster : memanglah best bercoti2 ni...tapi, banyak keje2 rasmi tak boleh disiapkan! pas tu, terokla nak cover...biarlah keje2 dijalankan secara berterusan tanpa coti2 macam ni...

tchersally : free ke ape...salah hemat kena ganti! ni yang parah...nak kena sapu scrub dulu, banyak sel2 mati...baru boleh make-up...he3x

Myza Pesona : nak kata pelik, tak la pelik macam mana pun ...ada baik nya, kalau seluruh sekolah M'sia dicutikan ! macam mexico - bermula di sana, negara cuti serentak! hah skg, dia dah bebas....hantar kat kita pulak...

Intan : semua kena kurantin , tapi meeting dengan pengarah & doktor semalam, diputuskan pejabat bukak dengan
1 / 2 staf sokongan keje - bergilir2...

Naman : tu lah kalau boleh, janganlah dikurantin kan, tapi nak kata - virus ni cepat merebak di kalangan students ( sebab mereka duduk dekat2 - batuk/bersin - mudah jangkit )...

OneZ : jangan ko hantar kat pak polis udah le...aku tak buat keje tu semua! aku adalah aku - keje cikgu , he3x...

azlanlin said...

UPSI tutup hingga 09-08-09 >> yabedabedu!

Boleh jenjalan >> nak ke Melaka (Felda Bukit Senggeh), jumpa kawan di Utem, nak ke Segamat utk terima Anugerah,nak ke Kluang utk jenguk bengkel.. ronda2 ajaaa... Yabeda-bedukkk!

sonata anak kancil said...

Azlanlin : nak datang ke Melaka ? Melaka sedang hebat kena serang ni! Since dah sama2 kena tutup - TOLONG pakai mask ok.....

noor afzan said...

cuti kena ganti..
abes le sabtu ahad jadi galang gantinya kan~
adehh`

leklok duk umah..
jgn sampai kena selsema sudah yer..

insan pendidik said...

Dengarnya kat Melaka agak teruk juga H1N1. Tapi menurut kata doktor H1N1 ni dah tersebar merata melalui udara. Siapapun boleh kena tapi lebih teruk kalau ada masalah pernafasan atau asma. Cuti seronok tapi kena ganti tu lah yang tak seronoknya.

cikgu mas said...

salam ziarah..

hmmm sekolah saya pun dah ditutup...ni tgh cuti lah ni..samalah kita make up rumah..cadang nak buat kueh raya,bisnes2..

Yunus Badawi said...

Nanti dah siap make upkan rumah, jgn lupa buat n3. Kami nak tengok.

Kat rumah aku dah ramai yg demam. Silih berganti. Sekarang emak aku dan Atikah pula sedang demam huhuhu

sonata anak kancil said...

Noor Afzan : tu yang tak best...part ganti menganti ni! habis la, sampai hujung tahun jawabnya pegi sekolah...coti2 ni pun risau, nak kuar pun serba salah...tadi pi kedai pun pakai mask...Kita tak tau,kita ni ok / tidak....& virus ni dah merebak tak tentu hala sasarannya!

Insan Pendidik : Begitu la gamaknya....sekarang virus dah 'berkeliaran' mengganas! Eiiihhh...takut la...melaka ni, kan kecik sebab tu,virus cepat menular !

Cikgu Mas salam kembali - dah lawat dah kat cikgu mas....dah link jugak, he3x...orang melaka kat mana ye?

ntah la, boleh siap ke make-up ni...kepala agak penin2 ni....! terasa letih lesu...harap sihat la.

YB : ok tak semua tu? harap demam2 biasa aje...sekarang kalau ade rasa demam2 ni, cepat2 kena cek-up.Aku ni pun rasa kepala, penin2 / keletihan semacam aje...kekadang bimbang jugak ni...

Aku tak ade kepakaran macam mak andam nak make-up lawa2....main pakai tepek2 aje le! jangan bercapok2 udah le ( sofa baru ganti sarong kusyen .... & langsir dalam pembikinan , he3x...)

4 'so' bersaudara... said...

Selamat bercuti... untuk aunti..
syoq nya.. boleh pi sana sini..

sonata anak kancil said...

4 'so' bersaudara : tak syok mana pun! kena duduk di rumah - menyusah kan ade la...nak kuar untuk pelbagai urusan pun semuanya dalam keadaan membimbangkan...virus ni membuta tuli sasarannya....

imanshah said...

Haha, best2 kena ganti,,tyme org cuti kome pulak sekolah!!jaga diri!!

ummi humaira said...

ya Allah hapuskan le bala ni drpd umat2 islam ni ya Allah , mudah2an kami semua selamat

sonata anak kancil said...

Imanshah : tu la fasal...tak best! Serupo aje...

Ummi Humaira : semua nya adalah musibah kepada manusia....

kakpah said...

cuti memang sedap. nak kena ganti tu yang rasa liat je.

sonata anak kancil said...

Kakpah : Biasa la kakpah - coti aje le...manyak keje mau buat lo ....

chekdenoor said...

H1N1 ni suatu bala gak kan...... hmm....... harap bilangan kematian tidak meningkat..... risau gak

sonata anak kancil said...

Chekdenoor : mudah2an begitu la...untuk kita semua, ikut la arahan2 / tindakan2 yang yang diberikan oleh Kem.Kesihatan - saya ada keluar gak...Tapi, saya tengok orang ramai buat selamba deee....je.Virus ni, kita tak nampak dia mengganas - sape2 boleh kena !

a kl citizen said...

bab kena ganti tu tak best...

sonata anak kancil said...

Kl Citizen : nak wat guana....ganti - ganti le....sob...sob...sob....

~HaZeL~ said...

semoga cikgu sihat...

I was on duty last week n last week jgk berduyun2 bdk demam, hr isnin cikgu nye larat lg hntar klinik n sorg jek kena kuarantin, masuk hr seterusnya dh berbelas..terpaksa la nurse yg dtg wat check up. Alhamdulillah we still free from the virus..cuaca yg x menentu pn menjadi penyebab demam gak..x nk cuti nnt kena ganti...hehehe

sonata anak kancil said...

Hazel : Mudah2an begitu la....Nak keluar rumah pun dok risau...setiap hari makin meningkat - makin
menjadi2 keganasannya!!!waduh2....

Arahan suruh tutup mesti tutup - kalau engkar ...kena penjara /kedua2nya denda - ( ada akta yang disertakan....) iessshhh....kenalah ikut arahan...ganti - ganti le....pada kena denda,lagi haru....

nza said...

risau le H1N1 mkn merebat espcly budk2 sk...doakn moga2 musibah ni cpt brakhir..

sonata anak kancil said...

nza : mudah2an begitu la...tapi nampaknya semakin mnerebak la...bimbang ni budak2 sekolah....