CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Saturday, July 4, 2009

Nasi + Ayam Penyet

Selepas selesai pertandingan pada 2 hb - bermula jam 9 pagi hingga la ke tengahari...sebelah petang - free time...Hanya menunggu untuk keputusan pada sebelah malam - dinner kat pool side.

Aku ambik kesempatan keluar dengan kawan - Jamilah yang menetap di Bukit Dahlia, Pasir Gudang. Tujuan sebenarnya kerana tepon aku bermasalah - jadi aku mintak tolong ajak dia pegi cek tepon aku yang dah hampir antik ni...Rupanya charger aku dah tak berfungsi lagi...terpaksalah aku beli baru.

Tiba kat bandar - bandar la kot ....kalau bandar besar sangat, aku kata pekan aje la...tapi cukup la untuk menyediakan kemudahan pada penduduk tempatan di situ. Pekan apa, aku dah lupa namanya (
Jamilah , kalau ko terbaca N3 aku ni - hah ko komen, apa ke nama pekan tu!!!).

Dalam pada tu Jamilah & anaknya Aida ajak aku makan nasi + ayam penyet....Ni yang YB dok cakap tu! Aku ingat macam mana si ayam penyet ni...Hahhh ni rupo dio...Tapi aku hanya merasa aje, sebab aku dah lunch kat resort sebelum pegi ke pekan ni.

Yang aku nampak ialah ayam goreng dan diletak atas sambal belacan & diletakkan dengan sayuran ...Sepatutnya ulam2 kot...tapi diletaknya seperti dalam gambar ni...& diberikan juga kuah sop ayam + order tahu goreng ...Tu aje ! Ni adalah masakan Indon....ha ha ha...kat kawasan ni mengikut kata Jamilah ramai orang Indon, sebab di Pasir Gudang ni kan kawasan kilang....Jadi kebanyakkannya adalah pekerja kilang.





*************************************************************************************
Psssstttt....Tak lama lagi D'Sonata Gallery 3 akan menyusul keluar...Haaaahhaa seperti biasa pelawat bertuah terpilih akan menerima sebener dari pihak penganjur (aku la ni ) bila setiap kali tajuk D' Sonata Gallery muncul ...Ini adalah sebagai penghargaan kepada semua pelawat2 setia / yang baru - semuanya diterima jua...Tengoklah tahap kebizian aku macamana...Jadi, perhati2 la selalu agar kemungkinan ko orang terpilih! Jika ko orang nak memudahkan aku , letakkan sekali email....Tapi ni bukanlah syarat utama....

8 comments:

LiNda said...

hehehehe

Mati2 saya ingatkan ayam tuh penyet cam kena langgar strembroll . Nampak elok jek...

Yunus Badawi said...

Oklah sekurang2nya ko dah tahu ayam penyet tu mcmana. Aku mula2 makan ayam penyet masa aku pergi Singapura.

Ko pergi pekan Masai agaknya tu.

psst - rajin ko buat pertandingan. Aku layak ke lagi menyertainya kali ini?

chekdenoor said...

Aha..... ayam penyek atas sambal belacan.... nama tu....uhkusss....cukup jujur...... cam manalah pulak rasanyer...... sure sedap kot....ukhusss...chekdee ni bila fikir makan....asyik terliur aje

sonata anak kancil said...

Linda : Sonata fikir macam tu lah...penyet leper!

YB : Pekan tu kecik aje ...Ehhh Masai kat mana ye? Haru aku! Sebab aku tak peka - melainkan kalau aku drive sendiri..

Kot ye pon - ko janganlah tamak! aku tau ko memang rajin berjalan!!!Cuma aku nak lantik ko jadi salah sorang pemerhati, sape yang layak kali ni...

Chekdenoor : Sedap - ayam cicah sambal belacan & makan ulam2...

ONE ZABA said...

bukan Masai la YB...mesti pekan Rengit tu....

aku suka ubi kayu rebus penyet je... taruh kelapa ngan gula...fuhhh!!!!!!

sonata anak kancil said...

OneZ: Aku rasa bukan Rengit...tatau la...susah2 aku ko ke kawan aku tu...he he he

Ko ni OneZ , cite makanan yang nostalgia...mende senang - tapi maleh nak buat!!!sebab ubi kena beli kat pasor, tu jadi maleh...

imanshah said...

Masa kat Sarawak rasanya ada nasi ayam penyet...haha..

sonata anak kancil said...

Imanshah : Agaknya nasi + ayam penyet ni, di mana2 ada - tapi sebab bukan menu utama kita - maka sekali jumpa naik heran la jawabnya!