CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, July 20, 2009

Sape giler???


Ini cerita sensasi ...saje nak catat serba ringkas kisah peliknya ada orang bernama cikgu.....hari ni punya kes.

Alkisah ( aku bukan nak kata apa2 - hanya aku nak catat saje - jadi kenangan aje - cerita hari ni jadi sejarah masa akan datang )....Aku tak ambik 'port' orang kata - aku tak kisah apa dia nak kata...yang penting aku jalankan tugas....kalau aku cite , orang kata nanti aku mengatakan orang aku sendiri ( line cikgu le ) ....takpe, mana yang elok kita buat teladan...yang tak baik letak sebagai sempadan...

Aku tak pernah selama aku dah berpuluh tahun bekerja sebagai guru ni ( macam lama no aku bekerja - lebih 20 tahun - kira berpuluhan la kan...) , tak kedengaran ditelinga aku ni ( tak tau kalau ada cikgu cakap - masa tu aku pekak ) , cikgu kata anak murid giler !!! Bila Si cikgu ni kata macam ni, aku hanya senyum - lagi menyirap darahnya bila tengok aku buat de....

Kita tegur dia dengan baik , tak ade nya aku nak tegur depan2 orang ramai....tapi ade ke dia kata aku menjatuhkan **malu**nya!!!!Opppsss....maruahnya la! Aku panggil 1 - 2 - 1 talk - dalam bilik aku - tapi pintu terbukak lah...kang lain pulak jadinya kalau aku tutup pintu - kalau buat tak masuk dik akal , haru juga aku kan.... Jadi aku cakap dengan dia - layan dia seperti staf lain juga....( ni staf pompuan ye...)

Aku panggil dia pun sebab bos suruh aku handle hal dia , sebab dia jadi Form Teacher....Kalau bab guru2 ni - pengetua yang kena ambik tau semua...sebab dia Form Teacher , bos suruh aku tegur / pantau dia....Ade ke maklumat murid masih belum lengkap sampai hari ni ! Dan penyelaras pun dah semak register dia....dah berkali2 minta dilunaskan mana yang lompong2....Ehhhh...banyak lemak ko....masih tak siap2....Ini ekoran minggu lepas, bila guru displin nak contact parents , sekali tengok nombor telefon & alamat tak ada ( yang budak nak dicari ... yang tak tak berkenaan ade pulak )....

Aku kata - you kena siapkan secepat mungkin...tak boleh tanggoh2 lagi , walaupun you dah tak pegang kelas ni , you kene siapkan juga - sebab keje2 ni semua awal2 tahun dulu dah boleh siap. Pulak tu, register baru kena baiki, sebab yang sebelumnya dia ada tanda salah, bos suruh buat baru....Yang baru ni lah tak lengkap2 lagi....

Kaitan kenapa dia tak siap2 ??? Dengan tinggi nada suaranya : Dia kata , saya banyak keje - budak2 satu hal - semuenya giler !!!! La sudah - dia kata, budak2 giler! ....Puan bukan tak tau, budak2 semenya giler - dia kata ( dengan tangan2 dia angkat kata budak giler ) ..... Aku jawab - selama ni tak ade pun cikgu kata murid2 giler!!! You ada berapa period mengajar ? 24 ....orang lain lebih pun ada dan macam2 tugas...( you all tau tak, saya mula2 ngajar dulu dapat 30 periods....huh tercungap2, tak boleh nak menguak langsong ! ).

Dia sekadar jadi Form Teacher tak boleh siap....Ade ke dia pulak suruh orang lain buat (cikgu lain baru ambik alih kelas dia , yang cikgu ambik alih ni, register dia bukan main cantik & beres seme maklumat ) - ehhhh....mana boleh, orang lain pun ade keje jugak...lagi pulak pegang macam2 tugas....Boleh ke dia cakap, selama ni sekolah lama saya tak pegang kelas - ok , fine - kalau tak pernah pegang kelas, kat sekolah ni kita beri you pegang kelas....mesti beri you pegang kelas - sekolah ni ada 54 kelas tau - tak cukup cikgu !


Ade ke dia jawab - saya tak pernah & dan tak ade pengalaman ! Ape you ingat I jadi macam sekarang ni duduk kat kerusi ni ade pengalaman??? Ade ke tuan pengarah interview , saya nak lantik awak sebagai .......ada pengalaman??? mana ade! jadi, sesuatu yang baru , kita belajar melalui pengalaman - pengalaman yang mematangkan kita.....

Habis tu, dia salahkan diri sendiri , tak boleh kawal kelas sebab budak2 giler!!! Aku senyum....lagi le dia bengkek'....Dia kata - sekolah lama ajar upper form - form 4. Ok, kalau gitu, you mintak tukar semula balik ajar F4... tak mahu pulak - nak ajar budak menengah rendah...( aku rasa dia ada masalah kat tempat lama gamaknya - mungkin ni lah caranya juga ). Habis dah beri menengah rendah - hah layanlah kerenah budak2 ni....mana ada budak giler!!!!

Dalam hati aku kata - entah2 dia yang giler!!!! Dia kata apa? tak sangka budak2 sekolah ni macam ni - giler ! Ya Allah,Ya Tuhan, aku sedih serta kesian cikgu ni.....Aku tau orang macam ni, dia yang bermasalah...dan masalahnya ada dalam handbag aku.....

( minta maaf la, cikgu ni, cikgu yang less than 10 yrs in teaching line - kalau tahu keje cikgu yang rencam - usah jadi cikgu la....kalau tak tahan layan kerenah murid2 - kalau tak sabo - kalau tak suka layan budak2 yang bermacam2 ragam - lebih baik - angkat kaki - keluar bidang cikgu!!! betul tak cikgu2 di luar sana???) .....

SO.......jadi cikgu kena buat banyak bersaboo....!




26 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

baik berhenti daripada tengking2 anak org sesuka hati.
tersilap pilih kerjaya daaaa..

noor afzan said...

walaupun saya bukan ikgu tapi saya faham..
memang bukan murid2 yang giler..
tapi die yang x leh terima(x boleh nak adapt cara murid2 tersebut)
saabr ye cikgu~

cikgu_math said...

silap memilih kerjaya....
'giler' budak-budak tu yang menjadi hiburan cikgu... barulah cikgu boleh 'merendahkan' diri setaraf dengan mereka untuk mendidik!

the life of cikgu sue said...

MasyaAllah ada jugak orang yang macam ni jadi cikgu.

Rasanya akak yang dah mengajar sejak tahun 1981 ni tak pernah pulak terkeluar perkataan macam tu.

Kita guru ni ibarat ibu dan bapa pelajar.Perkataan guru ada berkatnya.

sonata anak kancil said...

Lotoflove : saya agak tergamam bila dia kata budak2 giler! saya takut,apa yang diucapkannya terbalik kepada diri dia...Bukan salah ku!!!

Noor Afzan : saya takut dia jadi giler, auzubillah!!

Cikgu Math : I setuju!!!ade ke dia cakap macam tu...samada dia perasan /tidak , saya tak tau...saya cukup takut dia giler!!!

Cikgu Sue : Ye, saya takut keluar perkataan bukan2...nanti Allah terbalik kepada kita pulak....cian cikgu ni- bersungguh2 dia cakap macamtu....ehhh takut saya...

LiNda said...

Wah.. nasib baik akak pandai handle . cayalah !!

Bagi saya ...Tak mengapa.
itu proses biasa
cekgu tuh pun ada hak utk bersuara .

cuma ..

cara dia bersuara sungguh tak masuk akal ..
menjadikan proses itu di luar kebiasaan ..

Kepada cekgu berkenaan . Anda ada 2pilihan , samada ingin meneruskan kerjaya or stop !

Saya percaya, masih ada ramai lagi pelapis cekgu yang berkebolehan dan berkaliber diluar sana .

a kl citizen said...

betulla sonata... kadan-kadang cikgu yang bermasalah ni yang memang masalah

LotsOfLove-Pearls said...

selaku guru dia seharusya faham tanggungjwb dan peranan juga batasan dia.

kerjaya guru hanya sesuai kepada mereka yang bersedia menggalas tanggungjwb mendidik anak org di mana dia mengibaratkan pelajar tersebut adalah 'anak2nya'.

cheeewah, LOL plak ngamuk. bukankah sis yg sepatutnya mengamuk..?
hehe....

chekdenoor said...

chekdee ada sediakan bunga untuk semua sahabat diblog chekdee..... tanda terima kasih kerana sudi menjadi sahabat chekdee. Silalah ambil.... thanks ya

kakpah said...

salam sonata, agaknya menjadi guru ni bukan pilihan utama dia. dia nak keje lain tapi tak dapat. bila dpt ofer ke bidang ni dia sambar je lah. daripada tak keje langsung hehe.... memang takde tunjuk minat pun.
Tak baik tau cakap murid giler...
kalau murid cakap cikgu giler nanti dia marah plak.

atty's said...

setuju sgt ngn sonata..kalo tak sabau jgn ar jadik cikgu.

izman said...

aku setuju, jadi cikgu kena banyak sabar.

aku tau sukarnya jadi cikgu even sekadar cikgu ganti dulu2.

ONE ZABA said...

apa kesudahannya cikgu tu tadi...criter tak habis lagi tu!!!

sonata anak kancil said...

Linda : kadang2 kesian dengannya...ntah la,manusia ni macam2...

Kl Citizen : sebenarnya gitu la - dia yang bermasalah sebenarnya...

LotofLove : kalau saya mengamuk dapat ape? apa yang boleh buat - catat perjumpaan dengannya - lapor ke pihak atasan!

chekdenor : terima kasih chekdenor - belum sempat ambik lagi...insyaAllah akan ambik.

kakpah : ye gitu la...rasanya dia salah pilih profesion...dah terpaksa gamaknya...

Atty's : ada orang jenis tak sabo nak juga jadi cikgu, akhirnya anak murid jadi mangsa...tapi akhirnya diri sendiri juga jadi mangsa!!! sebab tak ikut dasar2 yang telah ditetapkan dalam profesion perguruan.

Izman : tau tak pe...tapi aku tengok2 melalaui air dalam balang - ko ni amat sesuei jadi cikgu - ada chemistry cikgu !!!

OneZ : sudahnya ? ko sambung le sendiri - ko pun tau, takkan aku nak layan lagi - pegi bla la....dengan muka selambanya dia kluar dari bilik aku....(macam orang tak bersalah...)

haiza najwa said...

moga byk cikgi mcm u..sumphn cikgu/cikgi ney sme je mcm parents..seriauler dpt cikgi cam2..isyy! Nk cikgi Lehalaa..ur d best

arryani said...

Rasanya dia tak minat jadik Cikgu tu...

tchersally said...

Salam kenal..

terima kasih atas ucapan hari lahir kpd Sophie..seronok dpt rakan baru, yg sealiran..hehe

ish..ngape begitu sekali laser mulut cikgu tu..andai terjebak dlm bidang ni krn 'terpaksa' lebih baik resign je..menganiaya anak bangsa..teaching should come from the heart..amat rugi bila peluang mengutip pahala bertukar menjadi peluang buat dosa..tak gitu..?

sonata anak kancil said...

haiza najwa : masa kita sekolah2 dulu, seme cikgu kita best!
cikgu pun sayang kita kan...

Arryani : kami fikir2 pun gitu jugak la...hatinya bukan hati cikgu!!!( macamana pulak hati cikgu ye? )

tchersally : semoga perkenalan maya ni sentiasa evergreen ...

ntah la cikgu ni tatau tentang pahala gamaknya...kalau tak, masakan dia boleh salahkan orang lain...

~HaZeL~ said...

masya Allah, minta dijauhkan..

n@m@n said...

banyak orang banyak ragam kn???

n@m@n said...

smlm dlm ceramah PTD sendiri akui kerja cikgu ni bnyk sgt..sbb dia pernah jd guru ganti..tu baru guru ganti

sonata anak kancil said...

Hazel : semoga kita tidak tergolong seperti guru berkenaan

naman : jika boleh orang nak jadi cikgu jangan lah yang bermacam2 ragam , pilih yang seragam aje! macam baju uniform sekolah - seragam....

naman : tau tak pe...habis yg PTD ni nak masuk line cikgu kenapa? cikgu lebih kepada kemanusiaan...tak boleh jadi macam komputer diprogram kan - jadi begitu jadi begini....

nza said...

kt sk camtu le..ada cikgu yg giler kerja, ada yg suka mengata, ada yg over2 n byk le yg brdidikasi. cuma sbb seorg 2 nih kite yg kena tempias gak. Alahai, antor jer cikgu tu ke sk org2 gila kt Tjg Rmbutan...nk sgt ank2 murid gila.. kalu dh jd cikgu pntang ckp ank2 murid yg bukan2...xbaik cz mulut cikgu umpama ibu..masin kt org..moga cikgu tu insaf2 le...ramai lg yg tungu nk jd cikgu...syabas le 2 cikgu!!!!

sonata anak kancil said...

nza : ada betul nya - antar cikgu tu posting kat tempat orang giler...baru betulkan! baru tau....pemantauan sentiasa dilakukan terhadap cikgu ni....

Myza Pesona said...

Saya setuju dengan semua komen yang ada kat sini. First, mungkin cikgu tu salah pilih profession sebab tak ada pilihan lain, so jadilah cikgu! Sebab jadi cikgu je yang senang dapat kerja! @nd, cikgu tu ingat jadi cikgu zaman sekarang macam zaman dulu agaknya! Zaman dulu, jadi cikgu nilah pekerjaan yang paling mudah! Dulu lain, sekarang lain! Zaman dah berubah, dunia dah maju!Kalau baru setahun dua mengajar dah macam ni, rasanya eloklah cikgu ni fikirkan sama ada untuk resign atau tukar kerjaya lain! Macamana nak mengajar sampai umur 56 atau 58 tahun? Ada 30 tahun lebih nak berkhidmat lagi?

sonata anak kancil said...

Myza Pesona : Minggu lepas cikgu ni jumpa saya semula - dengan sopannya dia menunduk kepala - membicarakan dirinya yang keterlaluan tempoh hari ( macam sedar pulak ) - molek ade dia ngaku - saya ni dah tersalah pilih profesion ! Eehhh...biar betol!

So, saya pun kata : sekarang you kena usaha minatkan diri u jadi cikgu - kalau tak you pilihlah keje lain !!!habis saya cakap gitu kepadanya!
( kesian kat anak murid ).