CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Thursday, July 7, 2011

Triffle & Crispy Honey Cornflakes

Hari ni kita tayang kuih yang mudah lagi....Saya suka yang  mudah ( maklumlah sibuk bebeno dengan tugas2 rasmi ) - jadi kita fikir kuih2 yang cepat siap & sedap & cepat dimakan ! dan saya akan buat apa yang ada dalam stok kat rumah ni ...kalau stok tak ada - tu yang jadi malasssssss......triffle ni buat malam semalam

 triffle 

cara buat triffle ni pun senang - saya nampak ada setin fruit cocktail tak berusik2 dan juga kuih baulu yang diberi oleh kakak sedara masih tak luak2....baiklah saya ubahsuai buat triffle....sedap makan waktu panas2 ni kan.....biasanya orang buat guna kek gulung / kek apa2 la....kalau kek dah tak habis nak makan - buatlah triffle ni.....tapi kali ni saya tukar dengan kuih baulu pulak....

cara buat :-

 1.  potong2 kan kuih baulu - atur dalam bekas kaca (biasanya kalau ada  bekas pyrex bolehlah guna - tak semestinya - kalau tak ada - apa2 bekas boleh lah....lepas tu bukak setin fruit cocktail - curah sirapnya atas baulu - biar sampai lembap baulu tu...

 2. Masak 1/2 peket agar2 dengan air (agak2lah)+ sikit gula + sikit susu + sikit tepung jagung 
( tepung kastard pun boleh - sebab dah habis ni ) - ikut citarasa kemanisan sendiri = kacau sampai larut & didih , lepas tu curahlah atas baulu yang lembap. 

3. Lepas tu - agak2 dah nak hampir keras agar2 - taburlah isi fruit cocktail atas agar2 tu....SIAP !
dah agak sejuk / keras - nak makan pun boleh lah.....tak habis makan - masuk peti sejuk !


crispy honey cornflakes

cronflakes ni dibuat oleh cik kakak siang tadi ....dia dah tak ade mende nak buat kat rumah ni...dia godak2 lah cornflakes untuk jadikan crispy honey cornflakes.....sedap & rangup = boleh buat kuih raya....sementara tunggu tetamu sampai pun boleh buat ! (kalau kuih tak ada - dan depa tepon dr KL - nak ke Melaka dalam masa 2 jam....bolehlah buat ! fresh from oven )

Cik kakak baca macam2 resepi tentang cara buat kuih  ni di pelbagai sumber.....compare punya compare - 
so she tried this recipe - resepi yang mudah & cepat siap - semua bahan ni ada dalam stok - 
cuma cornflakes je baru beli - he3x....

1. masak 1/2 buku butter + 1/2 cawan brown sugar - sampai cair 
2. masukkan 250  gm cornflakes  - kacau & + 5 - 6 sudu honey
3. sudukan ke dalam mangkuk kertas & tabur gula2 manik yang berwarna warni 
4. bakar 5 minit dengan 160 / 170 drj C. SIAP ....

selamat mencuba...yang ringkas lagi mudah 

9 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

seronok hubby sehari dua ni
makan sedap hari2

Wassalam

sonata anak kancil said...

Rozali - bolehla....testing untuk bulan Ramadhan nanti- he3x.

Kak Imun said...

Salam, cikgu sonata.

Sesuai sangat la tu, tak lama lagi ramadhan kan. Time berbuka bole la cuba resepi cikgu ni nanti....:)

n@m@n said...

saya plan nak jalan² ke melaka..nanti saya inform suruh kak sonata buatkan triffle crispy ...hehe

ahmad humairi said...

hrmmmm...xleh masuk kl minggu nih, cuti hari jumaat ditarik balik, ganti isnin.

sonata anak kancil said...

kak Imun - w'salam - main campak2 je Kak Imun - time rajin !

sonata anak kancil said...

naman - kalau dah mula gerak kete - terus tepon akak....jangan plan2 tak jadi - miss soru la

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi - insyaAllah okey semua kot...

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.