CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, November 1, 2010

main masak-masak....triffle or truffle???



 mulai 1 November saya bercadang akan menjalani program  'pengurusan' badan...???
melaksanakan program no sugar @ no rice day ??? eehhhh ....biar betul cikgu !


alah cikgu ni cakap aje....nak menjalani pengurusan badan....no sugar la ..no rice la....
yang kat bawah ni apa ko makan tengahari tadi? sila lihat yer...apa saya makan...


lihat tuan puan yer...saya makan punyalah banyak untuk lunch tengahari tadi di Equatorial Hotel....
ambik ko - penuh pinggan....no rice nampaknya! yesssssssss...try to avoid...hanya sayuran & seangkatan dengannya....kat bawah sayur tu ade sekeping beefsteak.....kentang 3 ketui....
apa kan daya ....diri ku bernafsu berleluasa ohhhh daku  tergoda....( ohhhh aku tergoda ! )
bukannya apa...ambik sepinggan penuh...lepas tu dok ralit makan pelan2...sambil berborak2 dengan staf @ mantan staf sewaktu jamuan akhir tahun 2010 sekolah yang saya bertugas sekarang ....dah letih kerje....makan aje le !


baru sebentar ......



mood rajin melanda lagi....

tahniah diucapkan kepada cikgu Sonata !

macam ni nak menjalani pengurusan badan?

5 bintang untuk awak ....ngeh3x


tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.....


 truffle ke triffle???

ade kata truffle - ade juga kata triffle ...
rasanya sama aje...ikut lah perisa @ perasa apa yang diletakkan....

se pyrex truffle @ triffle

banyak tu...sape mau makan??? tak pe jangan bimbang
esok saya bawak ke sekolah...jommmm...kita makan ramai2...
habis lah tu....bawak lah apa saja...takat ni semuanya selamat !!!

ade lagi?  tak muat letak dalam bekas atas tu...
dapat letak dalam bekas ni - jadilah untuk makan di rumah...
dah makan pun - 1/4 portion ....nasib baik lah not so manis.......kalau tak - 
mahu aku ingkar dengan no sugar day !!! but I can say - less sugar day !

buat mende ni semua bukan susah pun....tu orang kata...
bila mood rajin melanda semua boleh jadi ! 


mau resepi nya?
mintak tolong en google - dia banyak resepi....macam2 jenis ade 

tapi...okey lah...saya letak jugak lah yang sangat mudah ni...
resepi ni kawan bagi...

kerajinan aku ni sebab nak menyelamatkan saki baki kek oren yang buat hari ahad semalam...
baki kek mana2 yang bersepah2 dikutip balik....he3x  relai @ kalau tak habis jangan dibuang tau - kita boleh buat truffle yer.....so tak membazir...
( saya tak seperti chef2 tersohor yer...suke2 je main masaka2 ni )


resepinya ialah :

swiss roll cake ( saya guna sebiji je...sebab campur dengan kek oren )
3 sudu tepung kastard
1 kotak kecil susu kotak ( saya guna hampir 2 cawan drp sekotak susu segar !)
30 gm jelly ( saya guna agar2 )
3 sudu gula 
1 tin buah campur
1 tin kecil nestle cream ( ohhhh yang ini saya tak ade stok...so tak bubuh la )

cara2nya ialah..........

1. swiss roll dipotong2 - letak @ susun dalam bekas kaca ( tiru macam saya !!!)  - 
lepas tu saya tepek letak saki baki kek oren atasnya
2. Basahkan @ curah atas swiss roll dengan air buahan  
3. Masak jelly @ agar2 dengan air ( agak2 aje le..jangan banyak sangat...kang cair pulak ) = kasi hancussss dulu - lepas tu  + tepung kastard + susu + gula - kacau hingga berkilat @ masak....
4. Curahkan bahan2 masak nombor 3 tu atas swiss roll
5. Tabur lah buah2an tadi ...+ cream bila nak makan.......


tak sampai 30 minit siap...
(simpan dalam esbok...sedap...sejuk gitu...he3x )



tamat

selamat makan 

18 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

jangan kurus sangat
nanti saya tak kenal nanti
he he

Wassalam

sonata anak kancil said...

Rozali : w'salam...ala kenal punya la...sesedap mata suami memandang!
gemok ke kurus ke - sesedap dia la....he3x

sally said...

Salam,

aduhhh..duhh..duhh..menggiurkan lah itu lunch!!!!!

bab nak berdiet ni laaaa yg paling payah (bg Sally lah)..nak kurangkan 5 kg pon tak tercapai2 ni..

imanshah said...

wah makan selagi boleh kak

dah sakit esok2..berentilah

Kakzakie said...

Salam Cikgu Sonata,

Kalau kakak dapat makan macam lunch itu pun memang confirm tak dapat tolak. Daripada kena masak sendiri baik makan yang dah tersedia tu kan.....

Apa-apa pun kurangkan gula & kabohidrat bagi kita org perempuan ni kan. Bukan saja tak mahu gemuk tapi penyakit mudah hinggap....

nza said...

lupakan dulu kak nk kempiskan perut..mana thn tgk mknan tu semua.....hi.hi.hi....

Zaitun said...

kak Zai pernah buat macam cikgu, berdiet konon tapi tak menjadi sebab bila anak2 balik mulalah masak macam2 dah tu makan kat luar lagi akhirnya hancussss....

ainhany said...

salam cikgu,

alhamdulillah nie best hujung2 tahun nie..jamuan habis2an yer..
Tu belum kira majlis yg student anjurkan...kenyang2...
selamat makan2 ...insya allah sihat

teratai said...

salam sonata~dah lama cari resipi ni, masa jamuan pot luck ada cikgu yg bawa...tanya resipi tp tak ingat doh! so tqvm..:))

SAHAR MISRON said...

Saya tabik spring kat Cg, masih tetap setia dengan blogspot walaupun dah ada macam-macam online...Teruskan, saya sekali-sekala akan terus menjenguk rakan blogspot yang mengajar saya mencatat online selama ini...

sonata anak kancil said...

Sally : M'sia ni sangat kaya dengan pelbagai makanan @ masakan yang tersangat lah sedap....orang tak berdispilin kental macam saya ni....tak yah lah berangan nak berdiet2 ni...cuma kawal makan2 terlarang untuk kesihatan....makan tetap makan !!!

sonata anak kancil said...

Imanshah : oiii cik adik.....makan boleh...mintak kawal sikit nafsu makan tu !!! sakit kang lagi lah susah....

sonata anak kancil said...

KakZakie : betul cakap akak tu....kawal2 makan ni bukannya nya apa untuk jauhi drp pelbagai sakit...sakit ni berpunca dr makanan ...nak2 sekarang...mak aiii banyaknya bahan kimia masuk dalam badan !

sonata anak kancil said...

Nza : memang pun.....kena lah bertolak ansur dengan makanan ni...kalau hari ni makan dah banyak...esoknya kita cuba kurangkan sikit drp hari ni...macam tu lah...moga sentiasa dikurniakan kekayaan kesihatan...alhamdullilah takat ni well-maintain

sonata anak kancil said...

Zaitun : kita banyak berkorban untuk orang...akhirnya diri sendiri terkorban !
( apa taknya...masak2...makan2...tak habis - kita juga makan ! he3x )

sonata anak kancil said...

Ainhany : biasa gitu lah...tapi orang M'sia ni ....macam2 majlis - ade majlis ada le makannya....

sonata anak kancil said...

Teratai : okey - C & P la rsepi tu...kalau nak lembut @ lembik lagi...tambah lah air lebih sikit masa masak agar2 tu...nak manis lagi...tambahlah gula lagi...sy tak ade cream....kalau ade ikut resepi tu...terasa lah lebih manis lagi kalau ade cream...tapi ni sedang2 manisnya...habis makan kat sekolah tadi

sonata anak kancil said...

Cikgu Sahar : terima kasih...bila kelapangan saya letaklah N3 baru...

sape sudi baca - baca la...tapi saya tulis untuk terapi minda ! tulisan santai aje....bila yer boleh belajar "menulis" ???