CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, November 4, 2009

Hari-hari Terakhir Seorang Guru.....

Minggu ini minggu ke 40 persekolahan
Lagi 2 minggu sekolah - lepas tu cuti panjang
Selamat mengharungi "onak & duri" bagi anak didik yang menduduki SPM & STPM
Selamat berperang!!! Semua dah siap sedia kan?
Cikgu doakan kamu semua cemerlang !
Berakhirlah alam persekolahan kamu semua takat Tingkatan 5 & 6 Atas.
Lepas ini - "berteraburan" la kamu semua dalam semua bidang -
pilihan ditangan kamu semua...

Kerja? Sambung belajar ke Tingkatan 6 / Kolej ? Ke universiti ?




ini merupakan tugasan hari2 terakhir guru
kertas peperiksaan yang mesti ditanda untuk memberikan markah -
untuk menilai prestasi -

ok ke tak ok - berkesan /faham ke tidak ilmu yang dibelajar -
dapat ke tidak apa yang dipelajari? nak turun kelas ke / naik kelas ke?
markah ini menentukannya....
cikgu ! tanda cepat2 ye.....

minggu depan form teacher nak key-in markah.....
lepas tu nak susun kelas untuk 2010 !


ini lagi satu - dalam masa yang sama - planner next year 2010 dah ditanda2 -
dah nak dimasukkan dalam buku pengurusan 2010!
Cepat buat cikgu - taip cepat2 cikgu !
Dengan bertungkus lumusnya aku kena siapkan -
sibuk tanya sana, tanya sini , atas , bawah.....
hu hu hu semua bahagian kena tanya...


31.12.2009 - nak meeting!!!

Termasuk juga semua laporan aktiviti 2009 - semua perancangan 2010 kena siap!

36 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

salam cikgu,

saat2 cm ni org yg paling sbk adalah guru-guru..

yg paling seronok adalah murid-murid sebab nak cuti sekolah..

smoga cikgu dpt siapkan kerja dgn sebaik mungkin...

=)

n@m@n said...

bz kan hujung tahun camni..

mcm2 kena buat

xiiinam said...

Minggu tak cukup tanah....he..he..he..

ckLah pun sampai terdemam-demam mengejar dan dikejar .....hi..hi...hi..


Apa-apapun, calon-calon periksa tu memang menuntut cikgu-cikgunya all-out minggu ni...

Yunus Badawi said...

Ramai cikgu2 yg sibuk marking paper minggu ni dan terpaksa tidur lewat. Mcm saya kalau kena kira tenderlah hehehe

Yg bestnya sempat jugak blogging dan bagi komen cikgu2 blogger ni. Mesti nak lepaskan tension.

psst - aku pun mcm tu jugak kalau dah pening kira tender ngeh3x

xiiinam said...

Izin laluan;
YB...apa nak hairan kalau cikgu2 bloging?
Bukan payah kena kupas bawang, angkut air dari telaga atau cari kayu api...
Netbook sentiasa terbuka dan online...ahaks!

Kami pengurus masa yang cekap.....hi..hi..

Shifu67 said...

dah dekat nak cuti ni aku jadi makin ngeri.... pasal mem besar akan masuk kampus... dan aku tinggal di rumah.... huwaaaaaa

ONE ZABA said...

aku pulak sedang mengira hari-hari terakhir duduk di PKG. kerusi mana pulak la aku nak duduk selepas ni????

[S]itie [B]Um [B]Um said...

camat mengajar

Myza said...

Salam Cikgu Sonata,
Rasanya mana-mana cikgu pun tgh sibuk sekarang. Macam saya ni, nak siapkan sijil berhenti sekolah dan testimonial anak2 murid, nak key-in markah akhir tahun ting.4. Petang esok meeting MUET pulak, Sabtu jaga MUET. SELASA DEPAN Kursus Emis, pastu jaga SPM! Dah pun dapat tugas utk thn depan, JKuasa Pendaftaran Tingkatan 4!

Alimaz-Kembara Terasing said...

cikgu dan pensyarah la ni tengah bz...kami technician releksssss.....heheheheh

LiNda said...

Perenggan yang pertama tuh, sangat nostalgia ... saya terasa-terasa hingga sebu dan sebak didada ini .

Betul. Teringat time dulu, cikgu saya beri nasihat macam itulah . sambil tuh kami semua menanggis berpelukkan sesama sendiri. Takleh peluk cikgu sebab dia lelaki .

cHeRyNa PiReS said...

SAK sibuk buat planner? sha pon...tgh jadi typist ibu buat julung2 kalinya...adehh...design apa pulak buku pengurusan tahun nieh. dah puas letak bunga lily tahun lepas...ehehe...

kuina said...

saya pun tunggu coti gak..

nak gantung periuk
makan kenduri..

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.
sonata anak kancil said...

Gadis Kampung Separa Bandar

: semua orang sibuk - cikgu @ tak cikgu - sebab nak cuti sekolah - lepas tu nak melancong la,kenduri kawin la,macam2 la nak manfaatkan dalam cuti sekolah ni....hu3x waiting for holidays!!!

sonata anak kancil said...

Naman : saya rasa dari awal Januari dulu sampai la ni ---- cikgu mana yang tak sibuk???

sonata anak kancil said...

CkLah : alahai sampai demam? cian nya...makan ubat CkLah,harap tak berpanjangan....

( murid yg nak target cemerlang tu memanglah rasa tak cukup masa---
yg hujung2 tu tak kisah pun...!
buat hal ade la
-----> geram nya aku budak2 ni!!!nak tunjal2 budak2 ni )

sonata anak kancil said...

YB : tak salah tekaan ko tu...dah penat / boring buat keje --- blogging la jawabnya - pengubat tension!!! ngeh3x

sonata anak kancil said...

CkLah : setuju dengan CkLah --- kami cikgu2 blogger ni pengurus masa yang cekap!!! semua keje siap!!!

sonata anak kancil said...

Shifu : padan muka ko...apa ngeri nya? rumah ko ade ape? tak sangka ko ni penakut rupanya....sabo-sabo demi untuk masa depan ko jugak!

sonata anak kancil said...

OneZ : Apa fasal? kerusi yang ko duduk la ni dah rosak? dah patah kakinya?

aku tahu tu....ko nak tukar duduk kat kerusi biru pusing2 ye -- yang boleh turun naik ye.....cepat2 tuko...aku tumpang gembira ko dapat duduk atas kerusi baru!

sonata anak kancil said...

Sitie Bum Bum : selamat bertandang ke teratak Sonata...tak nak follow Sonata ke ??? follow jangan tak follow - geng ngan cikgu blogger ni!

sonata anak kancil said...

Myza : harap cikgu Myza - makan kenyang - mandi jangan tak basah - tidur biar lena!!!

selamat bertugas! jaga periksa la , buat ngantok - he3x sy pun pernah kena jugak....

sonata anak kancil said...

Alimaz : amboi - relax bebeno ye...cuba gi tengok kat belakang tu , ade komputer yang rosak tu - buat laporan cepat2 - baiki yg rosak tu - kang duit tahun ni tak habis pulak!

sonata anak kancil said...

Linda : masa saya sekolah dulu , pandai ko la nak lulus ...mak bapak pun tahu anak gi sekolah aje...

tak ade cikgu seperti hari ini - motivasi sana sini kat anak murid...

sonata anak kancil said...

Cheryna : jadi typist saya jugak boleh??? I used to type my own coz - I can edit anywhere easily & much faster rather than wait for others...

sonata anak kancil said...

Kuina : berapa hari gantung tu??? takut lama gantung boleh berkarat....he3x

maiyah said...

byk keje ckgu, bleh sy tulung :D

sonata anak kancil said...

Maiyah : kalau sudi apa salahnya....he3x, kalau dekat2 sini memang boleh pun!

Kamsiah said...

my son nak amik spm th ni...maknya yg lebih risau..

sonata anak kancil said...

Kamsiah : selamat bertandang ke teratak Sonata & follow...semoga anakanda cemerlang dalam SPM nya...naluri seorang ibu begitu la....kita yang lebih bimbang!

abu muaz said...

cikgu je bertungkus lumus. Budak sekarang bukan reti nak hormatkan guru. Tengok yg lepas PMR baru ni berlagak bukan main dengan rokok ditangan. Tak tahulah kita sedang bangunkan insan apa sekarang? Yg dinilai berapa A anak awak dapat ? 10 A tapi subuh pun tak bangun.

sonata anak kancil said...

Abu Muaz : sape salah bila anak @ & murid merokok?

insan pendidik said...

salam sonata,

memang lah dah nak masuk ujung tahun ni sibuk nya Tuhan aje yang tahu. Apalagi kalau pegang guru tingkatan tu. Mane lg nak semak paper, isi kad 001, urus markah koku, sijil berenti, ngajar lg...

sonata anak kancil said...

IP : sibuk macamana pun - jaga kesihatan diri tau....makan - minum - meeting pun relax2 - jgn tension - ikut arahan seme beres!

nza said...

betul tu kak. Saat trakhir ni mmg sibuk semacam jerr...rasa kalu boleh biar waktu ditambah jd 36 jam sehari...trkejar nk wat keje...org ppd n pkg lak suka mintak laporan last2 minit...mmg pening kepala dibuatnya...aduhzzz....