CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Tuesday, October 25, 2011

Horas ! Horas ! Horas !

Salam semua - 

Bersua  semula setelah berada 3H2M di Medan, Indonesia pada 22 Okt - 24 Okt 2011.

Just arrived from Medan & I learned the word HORAS !

Nak describe makna HORAS dengan detail -  baca lah di sini

Ada peluang akan saya upload percutian 3H2M saya ke Medan-Lake Toba-Berastagi.

Makna HORAS - perkataan yang digunakan dalam masyarakat kaum Batak di Sumatera Utara yang bermaksud:

  • how are you,
  • wishing a good health,
  • introductory word,
  • good morning/afternoon /evening,
  • welcome/goodbye.
Selain daripada itu perkataan yang digunakan ialah  Menjuah-juah - tetapi perkataan HORAS lazimnya luas digunakan.

23 comments:

rezeki said...

salam cikgu SAK

selamat bercuti kak

moga ceria selalu di sana

YB said...

Salam cikgu,

Perkataan HORAS tertulis di logo Persatuan Mandailing Malaysia.

http://mandailingmalaysia.wordpress.com/

Bahasa mandailing dan batak adalah sama. Mandailing di M'sia beragama islam manakala batak beragama kristian. Boleh baca sini

http://id.wikipedia.org/wiki/Suku_Batak_Mandailing

http://ms.wikipedia.org/wiki/Mandailing

wassalam

sonata anak kancil said...

Rezeki - w'salam - di sana sgt tenang terutama di Lake Toba & Berastagi

sonata anak kancil said...

YB - w'salam - wow sgt hebat persatuan ini - YB ahli persatuan ini ke? ramai kaum mandaling di M'sia dtg dari sana

::FAIZ FARISH:: said...

take care

NuR si CiKGu RiBeNa said...

salam singgah..

sblm baca terjemahan tu ingatkan horas = horey..

rupanya lain..hehe

selamat berehat

JunAina said...

jauh berjalan luas pemandangang, bertambah ilmu pengetahuan...

YB said...

salam cikgu,

kalau hujung nama seseorang itu ada salah satu yg bawah ni menunjukkan ia org mandailing. Itu bukan bin dia.
Nasution, siregar, batubara, lubis, hasibuan dan ada 6 lagi.

Yasin Baharudin
Yasin Batubara

Kak Imun said...

Salam, cikgu sonata. Wah, seronoknya bercuti kat indonesia. Kak belum pernah ke sana.....:D Klu ada rezeki, nak pergi juga ni, hehe......:D

Bapak said...

Horas Kak Sonata!

sonata anak kancil said...

Faiz - tk

sonata anak kancil said...

Nur - esok cuti terus berehat lagi

sonata anak kancil said...

JunAina - betul tu..byk mengajar tentang budaya orang - lepas tu compare dgn kita

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.
sonata anak kancil said...

YB - begitu rupanya...ramai tak orang mandailing di M'sia? jd nama YB - Yasin Baharudin bin ....? Yasin Batubara bin ....? ada disebut contoh Ahmad Termimi Siregar

sonata anak kancil said...

Kak Imun - tu lah nak ke mana2 pun bergantung kepada rezeki - bukan duit aje - masa pun rezeki jugak ! ada duit masa tak ada - ada masa duit pulak tak ada!

sonata anak kancil said...

Bapak - Horas Bapak!!!

atuk said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

harap2 ibuk gumbira berada disana

Wassalam

sonata anak kancil said...

Atuk - sgt gembira pak !

mira_nas said...

horas maksudnya selamat..
huhu.. ayah saya orang mandailing.. dia cakap maksudnya camtu la..

sonata anak kancil said...

Mira - ramai orang sebelah barat M'sia ni orang mandailing! TK - dapat banyak maklumat ni...tahulah serba sikit sejarah orang2 yang datang dari tanah seberang ni

YB said...

salam cikgu

Biasanya bila dah letak nama marga (bukan utk urusan rasmi) tidak ditulis lagi nama bapa.
Tarmimi Siregar,
Saifuddin nasution.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.