CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Monday, April 16, 2012

Pemandangan yang dilihat (11)

Salam sejahtera wahai rakan maya...lama sungguh berhenti di Marina Beach Chennai...bermain2 di gigi air..sungguh nyaman tiupan angin dari Teluk Benggala - (ayat memujuk aje....sebab sibuk dengan kerja)


Saya sambung catatan Chennai lagi....lagi tak habis ni lagi tu lah saya tak dapat nak update tempat lain yang pernah saya pergi ! ( baru2 ni kan pergi ke USS, Singapore....cewah....fuyoooo - syiok gilo weh...).


Saya paparkan beberapa bangunan dan suasana kawasan bandar menuju ke hotel.


  new secretariat building


 Bangunan merah ni tak ingat ape ke nama - tak silap tempat mereka yang bekerja di jabatan kerajaan sebab berhampiran juga dengan Ripon Building & Railway Station

 Ripon Building - sangat cantik !

 Ripon Building is the seat of the Chennai Corporation (Madras Corporation) in Chennai (Madras), Tamil Nadu. This is a fine example of Indo-Saracenic style of architecture, a combination of three types of architectural styles - Gothic, Ionic and Corinthian. The Ripon Building is white in colour and is located near the Central station in Chennai. Commissioned in 1913, it was built by Loganatha Mudaliar. The Building took four years to build at a cost of 750,000 Rupees. Ripon building was named after Lord Ripon, Governor-General of British India and the Father of local self-government. Earl of Minto, the then Viceroy and Governor General of India laid the foundation on December 12, 1909. The Municipal Corporation of Madras, after functioning from several other places, settled at Ripon building in 1913, with P.L. Moore as the President of the Municipal Corporation at the time of the inauguration.

dah sampai hotel ni - keletihan - minum air di sini

 breakfast kami hari ke 3....

Sepagi hari ke 3 kami merayau2 sepanjang jalan - ikut kaki berjalan melihat budaya orang sana - sementara menunggu Mr Salam datang jam 10 pagi untuk bawak kami pergi shopping - wow sungguh teruja menyopping di sini...sebab dia bawak ke kedai wholesale - rupa2nya Mr Salam ni jugak adalah business man ! Kedai memang sangat banyak - tapi Mr Salam bawak kedai dekat rumahnya ....
lepas tu kami lunch di rumah nya !!! best  - best makan nasi beryani .


pssst...jumpa lagi hari ke 3

6 comments:

Nur-nba said...

Seronok melancong kan kak.. Biasalah kita ni, busy sentiasa.. :(

sonata anak kancil said...

Nur-nba - betul tu...melihat budaya orang - banding dengan kita...syukur dengan apa yang kita ada

mama ju, said...

Assalammualaikum cikgu

da tak berangan macam bintang filem hindustan dok kat gigi air tu?

Wah tak saba nak tgk USS, cerita sekali perjalanan ke sana..boleh buat pedoman...hehe

jumpa lagi.

ahmad humairi said...

Jumpa SRK tak....takde otogeraf leh sain kat baju jer...hehe

*SRK - Shah Rukh Khan

sonata anak kancil said...

Mama ju - berangan gak...ha3x

Ke USS hari 31.3 - best ! rasa nak gi lagi

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi - dia ke bombay kot...mana nak jumpa! ha3x