CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Tuesday, May 3, 2011

tempat jatuh lagi dikenang....

Nak cari waktu cuti memang susah...cuti 30 April - 1 Mei

Ada cuti 2 hari kami bantai terjah ke Mersing....
Mersing lagik !!!

Nak ke Trengganu ( masih tak kesampaian lagi - cuti sekejap - buat penat aje ke sana )
Jadi kami sampai takat Mersing aje...
Cite2 ke Mersing ni macam dah basi...
Tapi kita orang suka ke Mersing...
Apa lagi...kalau tak "kemaruk" makan yang sukar diperolehi di Negeri Hang Tuah ni...
Ada tu memang ada....tapi tak sama !
Dan nak cari makanan2 kering lain untuk Farahin...

Lepas ambik Fahd di Serting hari Jumaat -
dan balik bercuti juga anak ke 2 - kakak dari KL
Pagi Sabtu terus berangkat ke Kluang dulu....kami berempat la...
Transit - ziarah FIL & MIL dulu....
Ini rutin job....

Lepas zohor kita orang pun terus ke Mersing...
Kali ni aku diberi kepercayaan drive dari Kluang ke Mersing...

Biasanya aku jadi co-pilot - tapi zzzzzzzzz.............biasalah tu....!
Bila aku drive...co-pilot tak boleh zzzzzz......sebab sentiasa jadi pengarah JPJ !



tiba ke Mersing  terus lah ke rumah mak sedara hubby...
dah pesan dengan dia sediakan nasi dagang...
ohhhh sedapnya...lama tak makan nasi dagang ni....
dah kenyang....
kami tumpang tidur di sini....(macam lah tempat ni tok nenek punya ! - banyak cantik!!!)
best kat sini....biliknya pun luas dengan reasonable price - free wifi pun ada okey lah
& boleh skype dengan Farahin di NZ !


dah selesai check-in kami ronda lah ke pantai Mersing
sambil mencari2 lagi makanan di tempat biasa

mencari2 juga - ikan bilis - ikan masin - belacan - keropok untuk dipos ke Farahin di NZ
semuanya dapat yang fresh....bila tiba ke ke NZ dah  lebih kurang sebulan setengah hingga 2 bulan !!!
ini ikut kapal laut....kalau kapal terbang satu minggu boleh sampai tapi harga pos nya - baiklah aku terbang terus ke sana !


cendol & sata - di gerai yang sama kalau kami ke Mersing




Pantai Mersing 


pemandangan dari atas Bukit Timbalan - 
atas bukit ini terletak Masjid Jamek Mersing 
boleh nampak laut dan pulau yang berbalam2....

Hari esoknya ( Ahad 1 Mei ) ingatkan nak ronda2 lagi.....nak lah ke pantai lagi...
tapi dekat pantai Mersing @ Mersing Waterfront - ada karnival sempena Hari Buruh 1 Mei...
patah semangat nak meronda...sebab jalan sesak - tak boleh lalu sepanjang pantai...
lepas tu kami singgah le ke pasar basah...dulu2 pasar ni tempat lain....sekarang dah 10 tahun pindah ke tempat baru....ni lah baru kami singgah ke pasar ini !  kononnya nak cari ikan bilis @ lain2...tapi tak ade pulak..cari kat kedai lain 

tengahari kami pun balik lah ke Melaka.....alhamdullilah semua makanan yang Farahin "order" dah dapat..

Psssstttt ............In......harap bersabar - sedang sibuk nak cari kotak ! esok lusa boleh lah pos ok!

20 comments:

n@m@n said...

kat mersing pun sata macam tu jugak ek?

sonata anak kancil said...

yer....macam sata di Trengganu..satu harganya 40 sen

teratai said...

salam sonata,

saya pergi ke mersing, masa belajar dulu,tahun 80an...mesti byk perubahannya sekarang!

sonata anak kancil said...

Teratai : belajar kat mersing? kat mana tu...memang sgt banyak perubahannya

Ummi Humaira said...

salam kak sonata...

hotel tu ler yg ummi nginap masa gi Mersing tahun lepas...
tak sabaq nk tunggu n3 bercuti Jun nanti.

ahmad humairi said...

Nak kotak aku leh poskan...hehe

Zaitun said...

Lama kak Zai tak ke Mersing,kalau tak silap last sekali 4 tahun yang lalu

sonata anak kancil said...

Ummi Humaira: best kan? suka ke sini dengan suasananya boleh dikatakan aman...makanan pun best...yer Ummi masa makin dekat ni...dengan kesibukan kerje...masih belum sedia apa2 lagi...insyaAllah boleh siap tu...semoga dipermudahkan semua pengurusan

sonata anak kancil said...

Ahmad Humairi: kalau dekat senang aku ambik jer...tk kasihlah susah payah ko nak pos kat aku pulak

sonata anak kancil said...

Zaitun : dah banyak berubah....makin maju

Myfrin's story said...

Salam, cikgu sonata. Teringin nak lawat Mersing. Entah bila la dapat pegi....:)

sonata anak kancil said...

MYFRIN : InsyaAllah satu masa nanti akan sampai jua...Mersing satu kawasan pelancongan

Sally said...

Blom berkesempatan ke sana..hajat tu ada..utk terus ke Tioman.....

NzA said...

Hotel timotel tu la tmpat sy ulang alik dr rumah ke sk masa dok mersing...

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

teringat percutian saya dengan family di MERSING last year

http://fairullahs.blogspot.com/2010/03/percutian-ke-mersing.html

farahin said...

dari kecik sampai ke besaq, kakak tu dok pi pantai ja hahahaha!
ok umi, in tunggu. cepat-cepat la sampai. kalau dapat pos nasi dagang kan best :(

fatehah said...

eyp in, tu bukan kakak okeyy. tu umi ngan fahd dok bgamba2 kat pantai. kakak dah tak heran dahh :P

Che Mid said...

alamak che mid tak sampai lagi la ke mersing.. tentu bagus tempat tu kan..

farahin said...

eleeehhh tak heran konon
kak, jom pi air papan nanti!

(tiba-tiba nak buat ruang komen ni macam ruang sembang kahkahkahkah)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum,

Salam ziarah. Seronok baca tentang Mersing. Pernah 2 kali ke Mersing dalam pertengahan tahun 90an ikut suami yang ada urusan di sana.

Hati nak lagi ke sana, InsyaAllah.